Депутати внесуть правки до «Закону про медіа» — Євгенія Кравчук

Депутати внесуть правки до «Закону про медіа» — Євгенія Кравчук

31 Серпня 2022
1656
31 Серпня 2022
18:38

Депутати внесуть правки до «Закону про медіа» — Євгенія Кравчук

1656
Співавторка законопроєкту розповіла, яких змін зазнає документ.
Депутати внесуть правки до «Закону про медіа» — Євгенія Кравчук
Депутати внесуть правки до «Закону про медіа» — Євгенія Кравчук

До другого читання депутати оновлять текст закону «Про медіа». Про це в коментарі «Детектору медіа» сказала народна депутатка від партії «Слуга народу», заступниця голови парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук. Цей варіант представлять після розгляду на комітеті з питань гуманітарної та інформполітики.

«Правки точно будуть. Ми побачили технічні помилки, зробимо уточнення формулювань, щоб не було різночитання у колег — з приводу навіть оцих 10 відсотків від 40, щоб не було вже жодних дискусій: як обраховується оце відхилення від квоти на радіо, яке без штрафу, — розповіла депутатка. — Ну, і ми чекатимемо висновку Європейської комісії, якісь правки можуть бути від європейців. Ми збільшили час подання правок з двох тижнів до трьох — до 21 дня — тому більш, мабуть, коректно говорити про правки ближче до закінчення цього терміну. Той варіант, який буде підготовлений до другого читання, буде готовий уже після розгляду на комітеті».

30 серпня Верховна Рада підтримала законопроєкт «Про медіа» у першому повторному читанні, «за» проголосували 233 народні депутати.  27 липня 2022 року депутати внесли доповнення до законопроєкту «Про медіа».

Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України до ЄС. Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, діяльність блогерів та різних вебплатформ (на кшталт Netlix чи Facebook). Передбачено й механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроєкту присвячено мовленню громад (community media) — третьому сектору мовлення, що існує в Європі паралельно із суспільним та комерційним.

29 серпня низка народних депутатів звернулися до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука з закликом зняти документ із найближчого пленарного засідання. На думку 34 депутатів, серед яких представники п'яти фракцій та позафракційні, в оновленому документі існують «небезпеки розмінування культурного кордону з Росією».

Громадянський рух «Відсіч» опублікував заяву з критикою окремих положень законопроєкту «Про медіа», які за його даними, містять чимало послаблень для російськомовної медіаіндустрії.

Фото з фейсбук-сторінки Євгенії Кравчук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1656
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду