ІнАУ пропонує правки до закону про медіа через «загрозу впровадження тоталітаризму в медійній сфері»

ІнАУ пропонує правки до закону про медіа через «загрозу впровадження тоталітаризму в медійній сфері»

8 Вересня 2022
1059
8 Вересня 2022
15:45

ІнАУ пропонує правки до закону про медіа через «загрозу впровадження тоталітаризму в медійній сфері»

1059
Асоціацію непокоїть позасудова заборона на поширення медіа, надання Нацраді права вимагати обмеження доступу до соцмереж і виключення з результатів пошукових систем; покладання на провайдерів зобов’язання обмеження доступу до контенту, які технічно не можуть бути виконані, та «дискримінаційні підходи до онлайн-медіа у порівнянні з іншими медіа».
ІнАУ пропонує правки до закону про медіа через «загрозу впровадження тоталітаризму в медійній сфері»
ІнАУ пропонує правки до закону про медіа через «загрозу впровадження тоталітаризму в медійній сфері»

Інтернет Асоціація України (ІнАУ) направила листи керівникам профільних парламентських комітетів з питань гуманітарної та інформаційної політики, з питань цифрової трансформації, з питань правової політики та з питань економічного розвитку з пропозиціями правок до закону про медіа, ухваленому в першому читанні.

В асоціації вважають, що законопроєкт несе значні ризики збільшення цензури і створює передумови для корупції.

«Розробники законопроєкту "Про медіа", який було прийнято у 1-му читанні 30 серпня, декларують, що пропоновані ними новації спрямовані на забезпечення свободи вираження поглядів, вільного поширення інформації, захист прав користувачів медіасервісів, стимулювання конкурентного середовища, рівноправності і незалежності медіа.

ІнАУ вважає, що зміст законопроєкту повністю суперечить цим деклараціям, несе значні ризики збільшення цензури і створює передумови для корупції. Причому в даному разі йдеться не про об’єктивні воєнні обмеження – абсолютна більшість новацій спрямовані на мирний час. В документі міститься ряд контроверсійних та невідповідних Конституції та міжнародним зобов’язанням України новацій, які несуть суттєві загрози не лише сфері медіа, але й галузі електронних комунікацій», – йдеться в заяві Асоціації.

Зокрема, ІнАУ незадоволена збільшенням повноважень Нацради, яка «має видавати свої правові акти без погодження і реєстрації, одноосібно припиняти діяльність медіа, накладати штрафи, а також здійснювати державний нагляд і контроль не лише в сфері медіа, але й поза її межами».

Також Асоціацію непокоїть позасудова заборона на поширення медіа, надання Нацраді права вимагати обмеження доступу до соціальних мереж і виключення з результатів пошукових систем; покладання на провайдерів доступу до інтернету зобов’язання обмеження доступу до контенту, які технічно не можуть бути виконані, та «дискримінаційні підходи до онлайн-медіа у порівнянні з іншими медіа».

Повний перелік правок, які пропонує ІнАУ з цього приводу, доступний за посиланням.

Нагадаємо, 30 серпня Верховна Рада підтримала законопроєкт «Про медіа» у першому повторному читанні, «за» проголосували 233 нардепи. Ще 27 липня 2022 року нардепи внесли доповнення до законопроєкту «Про медіа».

Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України до ЄС. Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ та різних вебплатформ (на кшталт Netlix чи Facebook). Передбачено й механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроєкту присвячено мовленню громад (community media) — третьому сектору мовлення, що існує в Європі паралельно із суспільним та комерційним. Законопроєкт «Про медіа» передбачає, зокрема, й залучення Нацради до формування «чорних списків» діячів, що загрожують нацбезпеці.  

Однак, на думку критиків законопроєкту, нова редакція документа «фактично скасовує заборону російської музики та "чорні списки"» діячів, які загрожують національній безпеці України. Член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, медіаюрист Олександр Бурмагін запевнив, що законопроєкт «Про медіа» не знищує «чорні списки». За його словами, він робить його ведення більш цивілізованим.

Нардеп «Слуги народу» Євгенія Кравчук заявила, що ухвалений законопроєкт «Про медіа» не зменшує квоти, а збільшує.

За словами голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, закон «Про медіа» запропонує чіткі критерії для «чорного списку» осіб, які становлять загрозу нацбезпеці.

Юристка ЦЕДЕМ, членкиня Незалежної медійної ради Тетяна Авдєєва вважає, що чинна редакція законопроєкту «Про медіа» є найбільш збалансованою з огляду на ті обставини, в яких перебуває Україна.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1059
Читайте також
02.09.2022 09:20
Тарас Шамайда
для «Детектора медіа»
6 408
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду