До законопроєкту «Про медіа» вже внесли тисячу правок — Євгенія Кравчук

До законопроєкту «Про медіа» вже внесли тисячу правок — Євгенія Кравчук

21 Вересня 2022
1300
21 Вересня 2022
17:48

До законопроєкту «Про медіа» вже внесли тисячу правок — Євгенія Кравчук

1300
Співавторка законопроєкту розповіла про доопрацювання документа.
До законопроєкту «Про медіа» вже внесли тисячу правок — Євгенія Кравчук
До законопроєкту «Про медіа» вже внесли тисячу правок — Євгенія Кравчук

Прийнятий у першому читанні законопроєкт «Про медіа» зазнав значних правок. Про це в коментарі «Детектору медіа» розповіла народна депутатка від партії «Слуга народу», заступниця голови парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

«Тисяча [правок], думаю, буде. Секретаріат ще зводить таблицю. Деякі колеги приносили правки в паперовому вигляді», — сказала Євгенія Кравчук. Частина уточнень, за її словами, надійшла від самих авторів.

Нагадаємо, до другого читання депутати оновлять текст закону «Про медіа».

30 серпня Верховна Рада підтримала законопроєкт «Про медіа» у першому повторному читанні, «за» проголосували 233 нардепи. Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України до ЄС

Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію роботи онлайн-ЗМІ, вебплатформ на кшталт Netlix чи Facebook. Передбачено й механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроєкту присвячено мовленню громад (community media) — третьому сектору мовлення, що існує в Європі паралельно із суспільним та комерційним. Законопроєкт «Про медіа» передбачає, зокрема, й залучення Нацради до формування «чорних списків» діячів, що загрожують нацбезпеці.  

Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав Верховну Раду відмовитися від подальшого розгляду законопроєкту, адже в такому вигляді документ «серйозно загрожує свободі преси в Україні, посилюючи державний контроль над інформацією в той час, коли громадяни потребують її найбільше».

В Україні теж лунає критика цього законопроєкту. Як вказують експерти, нова редакція документа нібито «скасовує заборону російської музики та "чорні списки"» діячів, які загрожують національній безпеці України. Член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, медіаюрист Олександр Бурмагін запевнив, що законопроєкт «Про медіа» не знищує «чорні списки». За його словами, він робить їх ведення більш цивілізованим.

Також медіаспільнота критикує окремі положення законопроєкту, які нібито містять чимало послаблень для російськомовної медіаіндустрії. Зокрема, як заявляв громадянський рух «Відсіч», ці зміни передбачають фактичне зменшення української пісенної квоти в радіоефірі на 10%. Депутатка від «Слуги народу» Євгенія Кравчук заявила, що ухвалений законопроєкт «Про медіа» не зменшує квоти, а збільшує.

Фото з фейсбук-сторінки Євгенії Кравчук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1300
Читайте також
12.09.2022 12:00
Ігор Розкладай
для «Детектора медіа»
2 768
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду