detector.media
19.08.2022 16:35
Українські культурні інституції виступили проти реорганізації «Довженко-Центру»
Українські культурні інституції виступили проти реорганізації «Довженко-Центру»
Підписанти звернення переконані, що наказ призведе до фактичного згортання однієї з найпомітніших та найуспішніших інституцій української культури.

Відповідний спільний заклик зупинити реорганізацію «Довженко-Центру» до президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та Уряду оприлюднили Мистецький арсенал, Український інститут та Український PEN.

Підписанти звернення переконані, що наказ призведе до фактичного згортання однієї з найпомітніших та найуспішніших інституцій української культури та культурної дипломатії, зруйнує цілісну інституційну модель Довженко-Центру та послабить спроможність України розповідати свою історію на міжнародній арені в умовах безпрецедентної уваги світу до нашої держави.

«Міжнародна безпека і порозуміння прямо залежать від діалогу між інституціями різних країн, які забезпечують єдність суспільства, його спроможність легітимізувати політичні рішення. Тому сталість культурних інституцій, особливо у часи війни та політико-економічних криз, є важливим елементом національної безпеки та відображає рівень суб’єктності країни — того, чи здатна вона виступати повноцінною стороною у діалозі з іншими учасниками світової політики. Послаблення інституцій та успішних агентів культурної дипломатії, яким нині є Довженко-Центр, їх реорганізація чи ліквідація, розхитування організаційної структури, позбавлення матеріальних культурних активів, таких як фільмофонд, тиск на команди є прямою репутаційною втратою для всієї країни та вкрай негативним сигналом для міжнародної спільноти, що виходить далеко за межі культурного поля», — ідеться у зверненні.

17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центр» і що наразі мова йде лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Зокрема, наказом Держкіно передбачається реорганізація Центру:

Всі інші функції та завдання, передбачені статутом «Довженко-Центром», залишаються за ним, запевняє Держкіно.

Нагадаємо, рішення про передачу Центру від МКІП до Держкіно уряд ухвалив наприкінці січня 2022 року. Тоді в «Довженко-Центрі» казали, що їм не озвучили перспективи цього кроку і не врахували думку керівництва та колективу. У березні 2021 року в Центрі стверджували, що переведення його в сферу управління Держкіно є «вкрай негативним».

Коли ДП «Національний центр Олександра Довженка» офіційно перейшло у пряме підпорядкування Держкіно, у Центрі це назвали історичною подією, оскільки МКІП, на їхню думку, заважав розвитку установи.

Фото: надане hromadske «Довженко-Центром»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY