Євросоюз затвердив секторальні санкції проти Білорусі

Євросоюз затвердив секторальні санкції проти Білорусі

24 Червня 2021
1591
24 Червня 2021
14:07

Євросоюз затвердив секторальні санкції проти Білорусі

1591
Євросоюз запроваджує нові санкції через жорстокі репресії проти опозиції, а також затримання журналіста Романа Протасевича та його подруги Софії Сапеги.
Євросоюз затвердив секторальні санкції проти Білорусі
Євросоюз затвердив секторальні санкції проти Білорусі

У четвер, 24 червня, Євросоюз затвердив секторальні санкції проти Білорусі, які були узгоджені послами ЄС на початку цього тижня.

У мотиваційній частині рішення зазначається, що ЄС засуджує жорстокі репресії проти опозиції, журналістів, громадянського суспільства Білорусі, а також інцидент з рейсом Ryanair у Мінську і затримання Романа Протасевича та Софії Сапеги.

Санкції ЄС вводять наступні обмеження:

  • На продаж, поставки, передачу або експорт обладнання, технологій або ПО, призначених для моніторингу або обмеження білоруською владою інтернету і телефонного зв'язку;
  • На продаж, поставки або передачу владі Білорусі предметів подвійного призначення для використання у військових цілях;
  • Європейському інвестиційному банку забороняється фінансувати проєкти в державному секторі;
  • Вводяться додаткові обмеження на доступ до ринків капіталу Євросоюзу для уряду Білорусі і державних фінансових організацій;
  • Встановлюється заборона на страхування білоруського уряду, державних органів і агентств;
  • Вводяться додаткові торгові обмеження щодо нафтопродуктів, калійних добрив і товарів для виробництва тютюнових виробів.

21 червня про запровадження персональних санкцій проти Білорусі через посилення репресій та затримання журналіста Романа Протасевича оголосили Євросоюз, США, Велика Британія та Канада.

Зокрема, санкції ЄС запроваджені проти 78 фізичних і восьми юридичних осіб із Білорусі, в тому числі, проти членів родини Олександра Лукашенка та причетних до затримання Романа Протасевича.

США запровадили санкції проти 16 осіб та п'яти суб'єктів господарювання Білорусі, зокрема, проти КДБ Білорусі, ізолятору на Окрестіна у Мінську, низки чиновників ЦВК, а також проти прессекретаря самопроголошеного президента Лукашенка Наталії Ейсмонт.

У свою чергу, Велика Британія запровадила санкції проти директора державного каналу «ОНТ» Марата Маркова, в етері якого показали «інтерв'ю» з Романом Протасевичем.

Фото: bobbsled/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1591
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду