Росіянці Софії Сапезі пред’явили обвинувачення в Білорусі. Їй загрожує 6 років ув'язнення – ВВС

Росіянці Софії Сапезі пред’явили обвинувачення в Білорусі. Їй загрожує 6 років ув'язнення – ВВС

5 Грудня 2021
7482
5 Грудня 2021
10:26

Росіянці Софії Сапезі пред’явили обвинувачення в Білорусі. Їй загрожує 6 років ув'язнення – ВВС

7482
Їй загрожує 6 років ув’язнення за «розпалювання ворожнечі». З травня Сапега перебуває під домашнім арештом без нормального зв’язку з зовнішнім світом.
Росіянці Софії Сапезі пред’явили обвинувачення в Білорусі. Їй загрожує 6 років ув'язнення – ВВС
Росіянці Софії Сапезі пред’явили обвинувачення в Білорусі. Їй загрожує 6 років ув'язнення – ВВС

Справу Софії Сапеги, яку разом із медіаактивістом Романом Протасевичем затримали після посадки літака Ryanair у Мінську, скоро передадуть до суду.

Білоруський Слідчий комітет пред’явив їй остаточне обвинувачення – їй загрожує мінімум 6 років ув’язнення, враховуючи досудову угоду, яку вона уклала зі слідством. Про це пише російська служба ВВС з посиланням на власні джерела.

Їй інкримінують «розпалювання ворожнечі». За даними джерел, вона перебуває у важкому психологічному стані, погано спить вночі. Після вироку її можуть екстрадувати до Росії. Також є варіант, що її може помилувати самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко

Її звинувачують в адмініструванні телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі», в якому публікувалися персональні дані силовиків. Джерела стверджують, що з 20 жовтня вона перебувала під домашнім арештом і жила в місті Ліда, у квартирі батьків. Тих змусили на цей час переїхати жити на дачу. Зв’язку з донькою в них не було. 

23-річна Софія Сапега – громадянка Росії, але майже все життя прожила в Білорусі. У Литві Сапега має тимчасову посвідку на проживання, дівчина вчиться в магістратурі Європейського гуманітарного університету (ЄГУ) у Вільнюсі за програмою «Міжнародне право і право Європейського союзу».

Протасевич та Сапега були затримані силовиками 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. На думку експертів, у салоні літака перебували співробітники спецслужб Білорусі.

З моменту затримання опозиціонер та його дівчина перебували у СІЗО, однак 25 червня Сапегу та Протасевича помістили під домашній арешт.

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень в Мінську і розпалюванні соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента». Сапегу ж підозрюють в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок, а також в розпалюванні соціальної ворожнечі.

25 травня в етері державного телебачення було показано відео, в якому Сапега заявила, що нібито є редактором телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі», що публікує особисті дані силовиків, чиновників, суддів і журналістів державних ЗМІ.

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської, і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі. 

Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича було видно сліди від наручників.

14 червня Протасевич під час спеціального брифінгу заявив, що почуває себе «добре» і його «ніхто не бив». Деякі з присутніх представників ЗМІ висловили сумнів у правдивості заяв Протасевича. Напередодні батьки Протасевича заявили, що проти Романа щодня застосовували у СІЗО насильницькі дії.

21 червня про запровадження персональних санкцій проти Білорусі через посилення репресій та затримання Протасевича та Сапеги оголосили Євросоюз, США, Велика Британія та Канада. 24 червня Євросоюз затвердив секторальні санкції проти Білорусі.

Фото: з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7482
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду