Яніна Соколова: Загальнонаціональний телемарафон став політизованим. Там діє фрагментарна цензура

Яніна Соколова: Загальнонаціональний телемарафон став політизованим. Там діє фрагментарна цензура

3 Липня 2022
4964

Яніна Соколова: Загальнонаціональний телемарафон став політизованим. Там діє фрагментарна цензура

4964
«Мені хочеться, щоб на ТБ там було менше політики, менше соціальних роликів з президентом, а більше історій конкретних людей. І правди»,– каже телеведуча.
Яніна Соколова: Загальнонаціональний телемарафон став політизованим. Там діє фрагментарна цензура
Яніна Соколова: Загальнонаціональний телемарафон став політизованим. Там діє фрагментарна цензура

Загальнонаціональний марафон «Єдині новини» у його нинішньому вигляді є причиною для критики діючої влади. Про це сказала телеведуча Яніна Соколова в інтерв’ю головній редакторці видання «Українська правда» Севгіль Мусаєвій.

Відеозапис розмови опубліковано на сайті УП третього липня. «Мінус теперішньої влади – те, в що вони перетворили марафон. Перші півтора місяці я схвалювала цей проєкт, і долучалася до прямого ефіру», – каже телеведуча.

На прохання Севгіль Мусаєвої уточнити, що саме їй не подобається, Яніна Соколова вказала на недоліки формату, політизованість і фрагментарну цензуру у відборі контенту для телемарафону.

«Це інформаційна структура, яка стала зараз дуже політизованою. І я вже писала щодо цього Кирилу Тимошенку, заступнику голови офісу президента». Приводом для звернення телеведучої стали ознаки дисбалансу в ефірі загальнонаціонально проекту: «Увімкнувши телевізор, я побачила, що сидять двоє експертів і двоє ведучих та обговорюють Черчіля-Зеленського. Один з двох експертів представник партії «Слуга народу», інший – голова однієї з ОДА… Вони кажуть «…завдяки йому; … він єдиний». Після цього був Медведчук, який мусолився два дні з перервою 15 хвилин. Експерти коментували, що Медведчук скаже про Порошенка. І це все під час війни».

Також Яніна Соколова вважає, що сам формат марафону міг би бути цікавішим для телеаудиторії: «Масування політично політичної історії [теми. – ДМ] , мало військової хроніки, мало сторітелінгу – українські журналісти працюють фіксерами, допомагаючи готувати такі історії для іноземних ЗМІ, які цікавляться тим, як люди пережили війну. Мені хочеться, щоб українські глядачі бачили такі історії на ТБ, щоб там було менше політики, менше соціальних роликів з президентом, а більше історій конкретних людей. І правди». Зауваження щодо правди, телеведуча пояснила так: «В правді про війну історії наших перемог мають чергуватися з історіями наших втрат. Зараз, в останній тиждень, цьому приділяється більше уваги. А загалом марафон вже перетворився на канал "Кварталу"».

Крім того, Соколова вважає, що на марафоні замало представлені проєкти «незаангажованих журналістів»: «Мені незрозуміло, чому я або Віталій Портніков, або інші незаангажовані колеги, не є на Марафоні? Ми на проєктах, які опосередковано наближені до Порошенка чи Княжицького. Але ми не є в команді Петра Олексійовича. І мені не зрозуміло чому не дати слоту марафоні – дві години для журналістів, або 15-хвилинні слоти в новинах марафону. Чому це не робиться? Причина одна, політична».

За її словами, Соколова вже зверталася з такими пропозиціями до Кирила Тимошенка в індивідуальному порядку. «Але ні представники каналу, ні марафону не змогли знайти точки дотику, щоб канали повернулися хоча б у якомусь слоті. Інші телеканали проти такої співпраці, бо в них вже налагоджена робота», – розповіла журналістка.

«Я не бачу в Марафоні певну кількість продуктів, які, як мені хотілося б, могла б побачила широка аудиторія. Дуже просто. Чому їх там немає, це питання до Кирила і до Олександра Ткаченка, який напряму пов'язаний із цим марафоном. І всі ці люди є людьми діючої влади».

Відповідаючи на питання «Чи можна назвати це цензурою?», Яніна Соколова сказала: «Так, це фрагментарна цензура. Нехай цензура під час війни, але це цензура. Немає причин об'єктивних, окрім конфлікту стосунків і думок про майбутні вибори між мною як журналістом, моїми продуктами і продуктами, які виходили на цих телеканалах... Зробіть вибір».

Севгіль Мусаєва, своєю чергою, під час інтерв’ю погодилася, що загальнонаціональний марафон втрачає свою популярність: «Насправді, українці це відчувають, і у марафону дуже низький рівень довіри, по-перше. По-друге, все більше людей дивляться YouTube. Це також вирок для марафону, і, напевне, владі варто задуматися про це».

Нагадаємо, 21 червня на сайті УП вийшов огляд «Телевізор і влада. Як працює телемарафон зсередини та хто його курує».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4964
Читайте також
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Степан
633 дн. тому
Яніна - відома порохоботка. Порошенко божився, що не працюватиме проти єдності України. А своїм порохоботам дав тихцем команду псувати повітря
Уважний глядач
634 дн. тому
Просто ты, Янина, никому там нахер не нужна, вот тебя и не зовут. А ты это называешь цензурой. Фрагментарной. Да, ты - фрагмент, который нахер не нужен. Тебе этого не говорят, потому что тебе этого не понять. Вообще.
Гуцул
634 дн. тому
Дві рошенівські ,шльондри взяли-дали ,одна-одній "Інтерв'ю́"...Як, ще українська земля , носить таку брехливу, продажну нечесть.
Тарас
634 дн. тому
велике хуйло
Олег
634 дн. тому
зе все більше перетворюється на маленьке хуйло.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду