КЖЕ заявила про неприпустимість тиску на журналістів, які висвітлюють війну

КЖЕ заявила про неприпустимість тиску на журналістів, які висвітлюють війну

14 Червня 2022
1794

КЖЕ заявила про неприпустимість тиску на журналістів, які висвітлюють війну

1794
У КЖЕ наголошують, що неприпустимо надавати перевагу певним медіа або журналістам: одним забороняти роботу без пояснення причин, а іншим – дозволяти.
КЖЕ заявила про неприпустимість тиску на журналістів, які висвітлюють війну
КЖЕ заявила про неприпустимість тиску на журналістів, які висвітлюють війну

Комісія з журналістської етики виступила із заявою про неприпустимість тиску на журналістів, які висвітлюють війну. 

Зокрема, в КЖЕ стурбовані фактами, коли до представників медіа пред’являють вимоги понад тих, які визначені правилами, або дають усні заборони відвідувати військових на передовій. Як зазначили в Комісії, політики намагаються тиснути на журналістів, які висвітлюють війну.

Комісія з журналістської етики закликала політиків, представників військових підрозділів і правоохоронних органів поважати права журналістів та дотримуватися ухвалених правил акредитації та порядку роботи в районах бойових дій.

У КЖЕ наголошують, що неприпустимо надавати перевагу певним медіа або журналістам: одним забороняти роботу без пояснення причин, а іншим – дозволяти. Комісія заохочує журналістів використовувати не лише офіційну інформацію, а й шукати безпосередніх учасників подій, додавати факти і контекст.

КЖЕ також засуджує практику онлайн-цькування журналістів, поширення безпідставних звинувачень на адресу представників медіа в нібито викритті позицій українських військових, адрес важливих цивільних об’єктів та у розголошенні інших даних, які можуть бути корисними ворогу. Такі звинувачення, на думку КЖЕ, сприймаються як тиск на журналістів і провокують онлайн-булінг, а також підривають довіру до всіх медіа і ускладнюють роботу медійників на передовій.

Разом із тим Комісія засуджує зловживання статусом журналіста або доступом до районів бойових дій. Зокрема, вважає неприпустимим використовувати акредитацію для вирішення будь-яких питань, не пов’язаних із журналістською роботою, або для отримання особистих преференцій.

Ілюстрація: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1794
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду