«Інтерфакс-Україна» уточнив свою версію історії з організацією пресконференції Овсяннікової

«Інтерфакс-Україна» уточнив свою версію історії з організацією пресконференції Овсяннікової

1 Червня 2022
1766

«Інтерфакс-Україна» уточнив свою версію історії з організацією пресконференції Овсяннікової

1766
В інформагенції кажуть, що знали особу, яка запропонувала цей захід, як працівницю ГО «Стоп Корупції».
«Інтерфакс-Україна» уточнив свою версію історії з організацією пресконференції Овсяннікової
«Інтерфакс-Україна» уточнив свою версію історії з організацією пресконференції Овсяннікової

Інформаційна агенція «Інтерфакс-Україна» пояснила в подробицях свою позицію щодо організації пресконференції російської пропагандистки Марини Овсяннікової. Пояснення надав «Детектору медіа» генеральний директор агенції Олександр Мартиненко після оприлюднення позиції ГО «Стоп Корупції». Нагадаємо, організація стверджує, що не має стосунку до проведення пресконференції.

Як розповідають в інформагенції, 30 травня ввечері до керівника пресцентру «Інтерфакс-Україна» звернулась жінка, яка в минулому була відома агенції як працівниця «Стоп Корупції». Раніше, кажуть в агенції, ця жінка організовувала та модерувала захід у пресцентрі, «і досвід роботи з нею був позитивний». Цього разу вона «запропонувала провести у пресцентрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" пресконференцію на тему "Викриття від Марини Овсяннікової: як працює російська пропаганда" зі спікером Мариною Володимирівною Овсянніковою, звільненою з "Першого каналу" за протест у прямому ефірі, а нині позаштатним журналістом німецької газети "Die Welt"». Наступного ранку організатори узгодили з нею час проведення конференції, після чого анонсували захід. Модераторкою пресконференції мала бути Олена Ревенко, а для англомовної аудиторії — доброчинниця Маріам Ламберт. Пізніше ініціаторка пресконференції уточнила, що «організатором пресконференції є німецька газета "Die Welt" за посередництва Mariam Ait Hassou-Lambert, засновниці благодійного фонду в Нідерландах під назвою "Orphans Feeding Foundation"». У цитатах із відповіді агенції «Інтерфакс-Україна» ми опустили персональні дані згаданих людей, зокрема номери телефонів та адреси.

«Детектор медіа» зв’язався із людиною, яку в «Інтерфакс-Україна» називають ініціаторкою пресконференції. У минулому вона працювала у ГО «Стоп Корупції». Вона заперечила, що домовлялась про проведення конференції. За її словами, вона зверталась до агенції із запитаннями про запланований захід. За словами жінки, уточнивши інформацію, вона звернулась до поліції. Також вона каже, що не знає, хто ініціював проведення пресконференції. На її прохання ми не називаємо її ім’я.

«Детектор медіа» звернувся по коментарі до Маріам Ламберт, а також до представниці Фонду прав людини Емі Карр, разом із якою Овсяннікова планувала виступати в Інституті журналістики Київського національного університету ім. Т.Шевченка.

У коментарі «ДМ» Маріам Ламберт спростувала повідомлення про те, що вона була посередницею в організації пресконференції. 

«Я не знаю, хто був організатором, і не маю іншої інформації про цей захід, крім того, що він був правомірно скасований», — написала вона. 

Пресконференція «Викриття від Марини Овсяннікової: як працює російська пропаганда» мала відбутись в приміщенні «Інтерфакс-Україна» 1 червня. Захід був анонсований 31 травня, однак через декілька годин агенція його скасувала. 

В коментарі «Детектору медіа» Мартиненко сказав, що, наскільки йому відомо, Овсяннікова мала приїхати до Києва особисто.  

«Захід скасували, тому що, як виявилось, є досить негативний суспільний резонанс щодо цієї події. Наше суспільство та медіаспільнота не хочуть бачити цю людину в Україні і тим більше з нею спілкуватись...Чи може вона з’явитись ще десь, я не знаю», – сказав Мартиненко.

Також Овсянніковій намагалися організувати зустріч із студентами Інституту журналістики Київського національного університету імені Шевченка. Керівництво інституту відповіло відмовою. Із опублікованого листа з проханням стало відомо, що ініціатором зустрічі був представник російського проєкту Operation Sunflower, який серед іншого наразі зосереджений на захисті «хороших росіян».

На початку березня Овсяннікова під час нібито прямого ефіру програми «Время» зайшла у студію з плакатом «Ні війні». Відео фрагменту трансляції було опубліковано на YouTube. Пізніше росіянка звільнилась з пропагандистського каналу і працевлаштувалась до німецького видання Die Welt. 

Українські активісти протестували під будівлею Die Welt з вимогою звільнити російську пропагандистку, однак у виданні відмовились це зробити.

Німецька Weimer Media Group хотіла зробити Овсяннікову лауреаткою «Премії ЗМІ за свободу», проте відмовилась від цього рішення.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомляв, що Овсяннікову наразі активно використовують в інформаційно-психологічних операціях Росії. Зокрема, вона отримала визнання та кредит довіри на Заході, використовуючи реноме «борчині проти російської пропаганди» для просування на західну аудиторію наративу про «необхідність» зняття з Росії санкцій.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1766
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду