Овсяннікову заочно заарештували в Росії у справі про поширення «фейків» про армію

Овсяннікову заочно заарештували в Росії у справі про поширення «фейків» про армію

21 Жовтня 2022
1278
21 Жовтня 2022
10:05

Овсяннікову заочно заарештували в Росії у справі про поширення «фейків» про армію

1278
Раніше Овсяннікова втекла за кордон з-під домашнього арешту.
Овсяннікову заочно заарештували в Росії у справі про поширення «фейків» про армію
Овсяннікову заочно заарештували в Росії у справі про поширення «фейків» про армію

Колишню редакторку російського пропагандистського Першого каналу Марину Овсяннікову заочно заарештували на два місяці у справі про поширення «фейків» про російську армію. Таке рішення ухвалив Басманний суд Москви, пише «Медиазона». Раніше Овсяннікова втекла за кордон з-під домашнього арешту.

За словами адвоката медійниці Дмитра Захватова, вона «перебуває в безпеці за межами Росії». Її оголосили у федеральний розшук.

Овсяннікову звинувачують у поширенні нібито «фейків» про російську армію (пункт «д» частини 2 статті 207.3 КК). На її думку, приводом для справи став її пікет 15 липня навпроти Кремля з антивоєнним плакатом. До цього її тричі штрафували за протоколами про «дискредитацію» армії.

Нещодавно суд обмежив Овсяннікову в батьківських правах — зокрема, через «політичну діяльність».

Овсяннікова стала відомою у березні 2022-го після того, як нібито під час прямого ефіру випуску новин на російському Першому каналі вийшла за спиною ведучої із плакатом «Зупиніть війну! Не вірте пропаганді, тут вам брешуть». За це суд її оштрафував та відпустив.

Незабаром Овсяннікова поїхала до Німеччини і працювала у газеті Die Welt. Українські активісти протестували під будівлею Die Welt з вимогою звільнити російську пропагандистку, однак у виданні відмовились це зробити.

У газеті вона була авторкою колонок про Росію та війну в Україні, а також як кореспондентка німецького видання побувала в Молдові та Україні. Після поїздки в Україну російська журналістка розповіла, що «дивом виїхала», а її «евакуацію» з нашої країни допомагала організувати редакція Die Welt.

За три місяці Овсяннікова повернулася до Москви. За її словами, у неї закінчився 3-місячний контракт із виданням. Також вона нібито повернулася до Росії з особистих причин – судитися із колишнім чоловіком за право опіки над донькою.

Після повернення до Росії Овсяннікову двічі штрафували за адміністративною статтею про «дискредитацію» російської армії. 10 серпня у неї в будинку відбувся обшук. 12 серпня її відправили під домашній арешт.

Фото: Politico

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1278
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду