detector.media
05.04.2022 18:42
Коаліція РПР: «Еспресо», Прямий та 5 канал мають відновити цифрове мовлення
Коаліція РПР: «Еспресо», Прямий та 5 канал мають відновити цифрове мовлення
У громадській спілці «Коаліція Реанімаційний пакет реформ» відключення телеканалів назвали обмеженням свободи слова.

Громадська спілка «Коаліція Реанімаційний пакет реформ» закликає Концерн РРТ відновити мовлення «Еспресо», Прямого та 5 каналу. Про це йдеться в заяві Коаліції.

«Коаліція РПР закликає Концерн РРТ відновити мовлення "Еспресо", Прямого та 5 каналу, адже рішення прийнято без пояснень та аргументації, що в свою чергу породжує сумніви у його законності. Обмеження свободи слова в умовах воєнного часу має відбуватись відповідно до законодавства України та уповноваженими органами», – зазначають автори звернення.

Нагадаємо, 4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового ефіру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, Ради національної безпеки та оборони України, Служби безпеки України, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Канали просять президента втрутитись і захистити «право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова». Вони вимагають від Концерну РРТ відновити мовлення каналів.

Як нагадує Коаліція РПР, журналісти Прямого та 5 каналу підкреслюють, що дотримуються принципу єдиної державної інформаційної політики, а левову частку ефірного часу передали спільному загальнонаціональному марафону, виконуючи указ Президента.

«Еспресо» повідомляє, що «на підставі відповідних договорів в ефірі регулярно виходять щоденні інформаційні блоки іноземних партнерів – новини BBC (Велика Британія), «Радіо Свобода», «Голосу Америки» (США), France 24 (Франція)». І у їх припиненні мовник вбачає провокацію проти країн-партнерів.

Телеканали також обгрунтовують свою позицію тим, що немає жодного документа, який би давав підстави Концерну РРТ вночі відключати телеканали від мовлення. Зокрема, йдеться про відсутність рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення – єдиного органу, який має право ухвалювати рішення щодо ефіру телеканалів. А РНБОУ раніше заявляла, що не має повноважень закривати канали, вказують автори звернення.

Як писав ДМ, у компанії «Зеонбуд», що зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знають про причини вимкнення каналів «Еспресо», Прямий та 5 канал. Як сказав у коментарі ДМ керівник провайдера цифрового телебачення Володимир Манжосов, «Зеонбуд» зараз виконує технічну функцію і просто транслює сигнал. «Ми взагалі не помітили, що щось змінилось», – сказав Манжосов.

«Детектор медіа» надіслав офіційний запит до Держспецзв’язку, якому підпорядковується Концерн РРТ. Відповідь на запит готується.

Ілюстрація: Коаліція РПР

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY