Медіарух та правозахисники закликають до міжнародного тиску на Росію для звільнення журналіста Олега Батурина

Медіарух та правозахисники закликають до міжнародного тиску на Росію для звільнення журналіста Олега Батурина

14 Березня 2022
2614
14 Березня 2022
09:15

Медіарух та правозахисники закликають до міжнародного тиску на Росію для звільнення журналіста Олега Батурина

2614
Олег Батурин зник 12 березня 2022 року у Каховці.
Медіарух та правозахисники закликають до міжнародного тиску на Росію для звільнення журналіста Олега Батурина
Медіарух та правозахисники закликають до міжнародного тиску на Росію для звільнення журналіста Олега Батурина

Медіарух та правозахисники закликають міжнародну спільноту до тиску на Росію з метою негайного розкриття інформації про місцезнаходження журналіста Олега Батурина, який зник 12 березня 2022 року у місті Каховка Херсонської області, його звільнення та неухильного дотримання міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройного конфлікту Росії та України.

12 березня 2022 року у Каховці, що в Херсонській області, зник журналіст херсонської газети «Новий день» і автор розслідувань ІА Центр журналістських розслідувань Олег Батурин.  За словами його дружини, близько 16:30 Олег пішов на зустріч зі знайомим, залишивши вдома телефон та документи. Він планував повернутися через 20 хвилин, але і досі не повернувся. За повідомленнями у місцевих чатах, близько 16:50 біля автостанції, де мала відбутись зустріч,  помітили російських військових, які постійно не присутні у Каховці. Підрозділи збройних сил Росії дислокуються у сусідньому місті Нова Каховка, де створюється окупаційна адміністрація. Саме про участь у ній місцевих колаборантів і писав Олег Батурин у своїх останніх дописах у соцмережі. 

Медіарух вважає, що викрадення Олега Батурина, журналіста і цивільної особи, та його таємне насильницьке утримання у невідомому місці в умовах міжнародного збройного конфлікту на території, що контролюється збройними силами Російської Федерації, має ознаки воєнного злочину.

Відповідно до Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 1949 року, захоплення у заручники осіб, які не беруть активної участі в бойових діях, у тому числі осіб зі складу збройних сил, є безумовно забороненим та вважається воєнним злочином.

Як повідомив Центр журналістських розслідувань, прокуратура Херсонської області відкрила кримінальне провадження за фактом викрадення херсонського журналіста Олега Батурина, кваліфікувавши його за статтею 438 Кримінального кодексу України – порушення законів і звичаїв війни. 

Медіарух та правозахисники закликають міжнародну спільноту до тиску на Росію з метою негайного розкриття інформації про місцезнаходження журналіста Олега Батурина, який зник 12 березня 2022 року у місті Каховка Херсонської області, а також про підстави і місце його утримання. Ми закликаємо тиснути на Росію з метою звільнення Олега Батурина та неухильного дотримання міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройного конфлікту Російської Федерації та України.

Росія є державою з практично нульовою терпимістю до незалежних ЗМІ. Репресивна політика Росії щодо журналістів стала частиною повсякденного життя на окупованих територіях АР Крим, міста Севастополя, Донецької та Луганської областей з перших днів окупації. В міру наступу російських військ все більше українців стикаються з деспотією, свавіллям та безкарністю російських окупантів, від яких страждають чимало категорій осіб, зокрема журналісти. 

З початку вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року Інститут масової інформації нарахував понад 50 воєнних злочинів, скоєних російськими військовими щодо журналістів та медіа. Зокрема, це вбивства та обстріл українських та іноземних журналістів, припинення мовлення і захоплення майна телерадіоорганізацій та діяльності інших медіа.

Медіарух – спільнота, що об'єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій.

5 лютого 2019 року було започатковано Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір». Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA: Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina, згодом доєднались «Букви», інші організації та окремі журналісти — загалом понад 70 учасників. 

16 листопада 2021 року представники провідних медіа закликали журналістів об'єднуватися у професійну спільноту для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова. Ініціаторами заяви виступили 29 журналістів та експертів, їхні імена доступні за посиланням.

Медіарух

ГО “Детектор медіа”

ГО “Інтерньюз-Україна”

ГО “Інститут масової інформації”

ІА “Центр журналістських розслідувань”

Центр громадянських свобод

ГС “Українська Гельсінська спілка з прав людини”

Харківська правозахисна група

Кримська правозахисна група / Crimean Human Rights Group

Центр прав людини ZMINA

Благодійний фонд Восток SOS

ГО «ГРУПА ВПЛИВУ»

Рух ЧЕСНО

КримSOS 

Регіональний центр прав людини

ГО “Центр спільних дій”

ГО Черкаський правозахисний центр

ГС “Мережа правового розвитку”

ГО “Громадське радіо”

ГО “Медіа-центр IPC -Херсон”

ГО “Інститут розвитку регіональної преси”

Освітній дім прав людини - Чернігів

ГО "Харківський антикорупційний центр"

ГО "Платформа прав людини"

SaveDnipro / SaveEcoBot

Фото: особистий архів Олега Батурина

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2614
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду