«187 годин полону». Російські окупанти звільнили з-під варти журналіста Олега Батуріна

«187 годин полону». Російські окупанти звільнили з-під варти журналіста Олега Батуріна

20 Березня 2022
1871
20 Березня 2022
14:34

«187 годин полону». Російські окупанти звільнили з-під варти журналіста Олега Батуріна

1871
«Хотіли зламати, розтоптати. Показати, що буде з кожним журналістом».
«187 годин полону». Російські окупанти звільнили з-під варти журналіста Олега Батуріна
«187 годин полону». Російські окупанти звільнили з-під варти журналіста Олега Батуріна

Після полону окупантів каховський журналіст Олег Батурін вийшов на волю. Про це він повідомив на фейсбук-сторінці своєї сестри Ольги.

Як розповів журналіст каховської газети «Новий день», його схопили 12 березня о 17:00 на міській автостанції. За вісім днів полону він зазнав побоїв, принижувань, погроз і голоду. Про те, як йому вдалося звільнитися, Олег Батурін пообіцяв розповіти найближчим часом.

Подаємо його допис про полон.

«Сильно схуд. Дуже брудний. Стомлений.

12 березня о 17.00 на каховській автостанції мене схопили. Били. Принижували. Погрожували. Сказали, що вб'ють.

Майже вісім днів. 187 годин полону. Практично без їжі. Кілька днів майже без води. Без мила, без змінного одягу. Не розуміючи, де я.

Але вони чітко знали, за що. Вони хотіли зламати, розтоптати. Показати, що буде з кожним журналістом: тебе позбавлять. Тебе вб'ють.

У мене були можливості виїхати за кордон, або в велике місто. Але своїм життям я хотів довести, що можна жити в невеликому містечку і всіма своїми вчинками намагатися зробити його кращим. Так, нехай Каховка не ідеальне місто, але воно моє рідне. Я його дуже люблю.

Тут живуть мої друзі, які розділяють мої цінності, тут живуть мої рідні, тут є безліч людей, якими я пишаюсь. Моє серце назавжди з вами. Так само я люблю свою рідну Херсонщину. Все своє життя я намагався бути чесним, об'єктивним і розповідати про дорогий мені край іншим, відкривати, захоплювати, влюбляти.

Дорогі мені громади Милового і Новорайська, Горностаївки і Новоолександрівки. Я пишаюсь тим, що доля звела мене з вами. Але Херсонщина це і рідна мені з дитинства малесенька Іванівка, улюблене Щасливцеве і Зміївка, Станислав і Нова Каховка, Скадовськ і Веселе, Гола Пристань і Чаплинка. Всіх не перелічити. Я вас дуже люблю, захоплююсь вами і вірю, що на всіх вас чекає гарне майбутнє.

Майже 8 днів я сидів з низько нахиленою або покритою головою. Вони боялися, що я можу побачити їхні обличчя. Але показувати своє, сестричко, я не боюся».

Нагадаємо, Олег Батурін зник 12 березня у Каховці. За словами його дружини, приблизно о 16:00 йому зателефонував знайомий і запропонував зустрітися біля автостанції неподалік будинку журналіста. Приблизно о 16:30 він пішов на зустріч, залишивши вдома телефон та документи. «Обіцяв повернутися через 20 хвилин, але не повернувся», — розповіла вона.

У цей час мешканці міста помітили біля будівлі автостанції російських військових.

Після викрадення журналіста Херсонська обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (частина 1 стаття 438 КК України). 

Фото: Центр журналістських розслідувань

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1871
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду