ГО просять міжнародні структури захистити українців від викрадень та страт – звернення

ГО просять міжнародні структури захистити українців від викрадень та страт – звернення

14 Березня 2022
1034
14 Березня 2022
18:32

ГО просять міжнародні структури захистити українців від викрадень та страт – звернення

1034
Випадки терору, розправ і страт почастішали на територіях Донецької, Запорізької, Київської, Луганської та Херсонської областей, частково зайнятих російською армією, йдеться у зверненні.
ГО просять міжнародні структури захистити українців від викрадень та страт – звернення
ГО просять міжнародні структури захистити українців від викрадень та страт – звернення

Представники українських громадських організацій просять правової допомоги міжнародної спільноти у зв’язку з випадками викрадень і страт українських активістів, журналістів та інших громадян. Про це йдеться у зверненні ГО за підписом Центру прав людини ZMINA, ГО «Група впливу», благодійного фонду «Восток SOS» та інших організацій. 

Випадки терору, розправ і страт почастішали на територіях Донецької, Запорізької, Київської, Луганської та Херсонської областей, частково зайнятих російською армією, йдеться у зверненні.

Зерема, йдеться у тексті організацій, на Херсонщині у Новій Каховці 12 березня зник активіст Сергій Цигіпа, а в сусідній Каховці ввечері того ж дня зник місцевий журналіст Олег Батурин. У Мелітополі 12 березня викрали активістку Ольгу Гайсумову.

«Зв’язку з ними наразі немає, але є достовірні свідчення того, що вони були затримані російськими військовими. Є обґрунтовані підозри, що викрадені активісти, представники місцевого самоврядування зазнають залякувань та катувань, – йдеться у зверненні. – Крім того, за інформацією народного депутата України Дмитра Лубінця, у Волновасі російські військові "заарештували" більш ніж 20 українських активістів. Також, за його інформацією, всі ці активісти були в списках, про які в лютому повідомляли численні західні медіа, – списках активістів, які мають бути "вбиті чи відправлені до таборів" після вторгнення Російської Федерації на територію України».

Представники громадських організацій вимагають захистити громадян України, які перебувають під додатковим ризиком, змусити Російську Федерацію дотримуватися положень (IV) Женевської конвенції, максимально поширювати інформацію про викрадення, залякування, примусове утримання російською армією цивільних осіб. 

Повний текст заяви: 

«24 лютого 2022 року почалася повномасштабна війна Російської Федерації проти України. Це вже призвело до тисяч жертв серед мирного цивільного населення, масового внутрішнього переміщення та виїзду за межі України мільйонів її мешканців. Унаслідок бойових дій частина населених пунктів півдня та сходу України опинилися під тимчасовим контролем військ Російської Федерації. На цих територіях окупаційні сили прагнуть встановити контроль, а тому проводять акти залякування місцевого населення.

Протягом останнього тижня ми фіксуємо факти проведення “арештів”, а насправді – викрадень українських активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування в Гостомелі, Херсоні, Бердянську, Мелітополі, Волновасі, Новій Каховці та інших населених пунктах, які окуповані російською армією. Відомі також випадки вбивств українських активістів.

7 березня стало відомо, що російські військові застрелили мера Гостомеля (Київська область) Юрія Прилипка та ще двох волонтерів, Руслана Карпенка та Івана Зорю, коли вони роздавали людям гуманітарну допомогу.

У Мелітополі (Запорізька область) викрадено щонайменше три особи, зокрема 11 березня викрали міського голову Івана Федорова, 12 березня – активістку Ольгу Гайсумову, 13 березня – голову районної ради Сергія Прийму.

У Новій Каховці (Херсонська область) 12 березня зник активіст Сергій Цигіпа, а в сусідній Каховці ввечері того ж дня зник місцевий журналіст Олег Батурин.

У місті Дніпрорудному (Запорізька область) 13 березня стало відомо про викрадення міського голови Євгенія Матвєєва.

Зв’язку з ними наразі немає, але є достовірні свідчення того, що вони були затримані російськими військовими. Є обґрунтовані підозри, що викрадені активісти, представники місцевого самоврядування зазнають залякувань та катувань.

Крім того, за інформацією народного депутата України Дмитра Лубінця, у Волновасі російські військові “заарештували” більш ніж 20 українських активістів. Також, за його інформацією, всі ці активісти були в списках, про які в лютому повідомляли численні західні медіа, – списках активістів, які мають бути “вбиті чи відправлені до таборів” після вторгнення Російської Федерації на територію України.

13 березня стало відомо про вбивство волонтера, українського активіста Олександра Кононова, якого російські військові розстріляли у власному будинку в селі Борівському під Сєвєродонецьком Луганської області. Олександр Кононов у 2014 році провів 98 днів у полоні в бойовиків так званої “ЛНР”, він був людиною з інвалідністю, не мав руки та ноги.

Такі дії російської армії, яка тимчасово контролює окремі населені пункти півночі, півдня та сходу України, свідчать про бажання залякати місцевих жителів, які чинять спротив окупації, схилити їх до співпраці, а також про намір помститися українським активістам, правозахисникам, місцевим головам за їхню принципову проукраїнську позицію.

Ігнорування та пасивна реакція міжнародної спільноти на вияви російської агресії призведе до масштабування порушень прав людини, воєнних злочинів та злочинів проти людяності, зокрема збільшення кількості насильницьких зникнень та вбивств. Крім того, під ризик потраплять також громадяни інших країн, зокрема білоруські активісти, іноземні журналісти, інші особи, які на законних підставах перебувають на території України.

Вимагаємо в межах усіх можливих повноважень та мандатів від міжнародної спільноти, зокрема від Міжнародного комітету Червоного Хреста, Робочої групи ООН з питань насильницьких або недобровільних зникнень, Спеціального доповідача ООН з питань позасудових страт, страт без належного судового розгляду або довільних страт, Робочої групи ООН з питань свавільних затримань, Спеціального доповідача ООН з питання про становище правозахисників, Офісу Верховного комісара ООН з прав людини, Генерального секретаря Ради Європи, Комісара Ради Європи з прав людини, Керівного комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства, Комітету ПАРЄ з правових питань і прав людини, Головного доповідача ПАРЄ з питань становища правозахисників, представників ЄС, Європейської служби зовнішніх справ, Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, Конгресу місцевих та регіональних влад Європи:

1.Вчинити дії задля захисту цивільних громадян України, які перебувають під додатковим ризиком у зв’язку з їхньою публічною, волонтерською, громадською діяльністю, роботою в органах місцевого самоврядування чи державною службою.

2. Змусити Російську Федерацію дотримуватися положень (IV) Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, Додаткового протоколу (I) до Женевських конвенцій, (IV) Гаазької конвенції про закони і звичаї війни на суходолі та додатку до неї, а також припинити порушення прав людини.

3. Закликати Російську Федерацію терміново звільнити всіх незаконно затриманих осіб на тимчасово окупованих російською армією територіях України, включно з активістами, журналістами, представниками органів місцевого самоврядування.

4. Максимально поширювати інформацію про викрадення, залякування, примусове утримання російською армією цивільних осіб, включно з активістами, журналістами, представниками органів місцевого самоврядування України.

Підписати заяву можна тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1034
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду