У «Слузі народу» не бачать законних підстав позбавити Трухіна депутатського мандата

У «Слузі народу» не бачать законних підстав позбавити Трухіна депутатського мандата

10 Лютого 2022
2528
10 Лютого 2022
08:49

У «Слузі народу» не бачать законних підстав позбавити Трухіна депутатського мандата

2528
У Конституції є норма, яка дозволяє позбавити мандата, якщо депутат вийшов із фракції своєї партії, проте законодавство створює простір для її різночитання.
У «Слузі народу» не бачать законних підстав позбавити Трухіна депутатського мандата
У «Слузі народу» не бачать законних підстав позбавити Трухіна депутатського мандата

Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк заявила, що законних підстав позбавити Олександра Трухіна депутатського мандата наразі немає. Про це вона сказала в інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Якщо немає законодавчих підстав його відкликати і забрати в нього мандат, то як ти можеш порушувати закон? І ти не можеш його ніяким чином забрати. Залишаться він депутатом чи ні, залежатиме від того, наскільки він вважає, що його поведінка була негідною і наскільки він може здати сам мандат», – сказала Шуляк.

Згідно зі статтею 81 Конституції, повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі:

  1. складення повноважень за його особистою заявою;
  2. набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;
  3. визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;
  4. припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання за межі України;
  5. якщо протягом двадцяти днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто;
  6. невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції;
  7. його смерті.

При цьому в разі невходження нардепа, обраного від партії, до складу депутатської фракції цієї партії або виходу зі складу такої фракції його повноваження припиняються достроково за рішенням вищого керівного органу відповідної партії. 

Водночас юристи наголошують, що тут є простір для різночитання застосування норми щодо позбавлення мандата, якщо депутат вийшов із фракції не за власним бажанням, а його виключили.

2 лютого Олена Шуляк заявила, що Трухіна взагалі виключено з партії «Слуга народу». Він, своєю чергою, заявив про готовність скласти депутатський мандат, якщо того вимагатимуть ситуація та команда «Слуги народу».

Нагадаємо, Олександр Трухін потрапив у ДТП 23 серпня 2021 року на Бориспільській трасі поблизу Києва. За даними ЗМІ, Трухін за кермом Audi не дотримався безпечної дистанції і на великій швидкості в’їхав в автомобіль Ford, який у свою чергу протаранив автомобіль Daewoo. Свідки стверджували, що Трухін мав ознаки алкогольного сп'яніння, але офіційного підтвердження цьому немає.  

Трухін підтвердив, що перебував на місці ДТП, однак заперечує, що був за кермом.

Новина про ДТП стала резонансною через те, що декілька ЗМІ зняли її після публікації. Шефредактори низки ЗМІ повідомляли, що після публікації новини про ДТП з участю Трухіна на електронну пошту прийшли з невідомої адреси пропозиції «на комерційних засадах» видалити матеріал про інцидент. За видалення новини про Трухіна сайтам пропонували мінімум 200 доларів, в залежності від «авторитетності видання».

Загалом новину про ДТП з Трухіним видалили або відредагували, прибравши згадки про нардепа, близько тридцяти українських медіа. Зник сюжет про ДТП і з YouTube-каналу Kyiv LIVE. 

Окремі українські ЗМІ пояснили «Детектору медіа» причини видалення новини про ДТП з участю Трухіна. 

Перший віцеспікер парламенту Олександр Корнієнко заявляв, що не бачив причин відсторонювати нардепа Олександра Трухіна з посади заступника голови бюджетного комітету у Верховній Раді після ДТП. На думку Корнієнка, Трухіна огульно обвинуватили та влаштували інформаційну атаку.

2 лютого 2022 року «Українська правда» опублікувала відеодокази того, що Трухін намагався підкупити поліцейських після ДТП 23 серпня 2021 року. Зокрема, на відео нардеп просив правоохоронців відпустити його та говорив, що домовиться з головою МВС Денисом Монастирським. 

Після публікації відео нардепа виключили з партії, а Офіс генпрокурора відкрив проти нього кримінальне провадження щодо спроби дати хабара правоохоронцям.

Президент України Володимир Зеленський назвав справедливим виключення Трухіна з партії «Слуга народу».

На допиті у ДБР поліцейські, які були на місці аварії, заперечили, що їм намагались дати хабар.

Фото: скріншот з відео «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2528
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
viktor
805 дн. тому
Позбавити Разумкова мандата вони бачили підстави, а позбавити Трухіна мандата, вони не бачать підстав...! Якесь дивне вибіркове ставлення в своєму неадекватному колі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду