КЖЕ не оцінюватиме відео Бутусова з гарматою до закриття кримінального провадження

КЖЕ не оцінюватиме відео Бутусова з гарматою до закриття кримінального провадження

3 Грудня 2021
3270
3 Грудня 2021
11:31

КЖЕ не оцінюватиме відео Бутусова з гарматою до закриття кримінального провадження

3270
Комісія вважає, що її намагаються використати для тиску на журналіста.
КЖЕ не оцінюватиме відео Бутусова з гарматою до закриття кримінального провадження
КЖЕ не оцінюватиме відео Бутусова з гарматою до закриття кримінального провадження

Комісія з журналістської етики заявила, що не оцінюватиме відео, де журналіст Юрій Бутусов здійснює постріл із гаубиці, до закриття кримінального провадження щодо цього.

Так, КЖЕ посилається на коментарі користувачів соцмереж, які зазначали, що висновок щодо етичності вчинку Бутусова має дати саме комісія. Також про це писав позаштатний радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

У КЖЕ зазначають, що, відповідно до Положення про комісію, мають право відмовити у розгляді звернення, якщо у компетентному суді порушено провадження про розгляд відповідного спору. 

«Враховуючи той факт, що Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження за фактом опублікованого журналістом відео, Комісія не розглядатиме дії журналіста Юрія Бутусова до закриття кримінального провадження. Комісія засуджує будь-які спроби тиску на журналістів. У тому числі – спроби використати комісію для тиску на журналістів», – йдеться у заяві КЖЕ.

У Комісії додали, що її діяльність не може бути спрямована на посилення позицій тієї чи іншої сторони конфлікту, тому що це суперечить засадам саморегуляції.

Читайте також:

Нагадаємо, 27 листопада Бутусов опублікував у фейсбуці відео, на якому він стріляє з гармати зі словами «по окупантах — вогонь». Журналіст стверджує, що відео зняли раніше на тренуваннях.

ДБР порушило кримінальне провадження через публікацію відео, мовляв, його оприлюднення нашкодило інформаційній безпеці України. У ДБР уточнили, що не порушували провадження проти власне Бутусова. Предметом розслідування є з’ясування обставин, хто і за яких умов допустив журналіста до артилерії.

Сам Бутусов вважає, що відкриття справи – це помста президента Зеленського. Також він планує позиватись до ДБР через порушення провадження.

До цього між Бутусовим та Зеленським стався конфлікт під час пресмарафону 26 листопада. Президент заявив, що публікація Бутусова про удар українського дрону 26 жовтня призвела до вогню противника у відповідь і до загибелі людей. На думку Зеленського, на совісті Бутусова «смерті людей». Також президент звинуватив журналіста у співпраці з олігархом Ігорем Коломойським.

У відповідь Бутусов звинуватив президента у брехні та анонсував судовий позов проти глави держави.

Фото: скріншот з відео Юрія Бутусова / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3270
Читайте також
29.11.2021 09:32
Отар Довженко
«Детектор медіа»
6 194
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду