Оголошення про «перевірку фактів» на сторінці ДБР є тиском на Бутусова — юрист ІМІ

Оголошення про «перевірку фактів» на сторінці ДБР є тиском на Бутусова — юрист ІМІ

28 Листопада 2021
4834
28 Листопада 2021
21:59

Оголошення про «перевірку фактів» на сторінці ДБР є тиском на Бутусова — юрист ІМІ

4834
Алі Сафаров каже, що Державне бюро розслідувань не мало права розголошувати прізвище журналіста.
Оголошення про «перевірку фактів» на сторінці ДБР є тиском на Бутусова — юрист ІМІ
Оголошення про «перевірку фактів» на сторінці ДБР є тиском на Бутусова — юрист ІМІ

Медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров називає дії Державного бюро розслідувань тиском на головного редактора онлайн-видання «Цензор.нет» Юрія Бутусова. За словами юриста, такий тиск має ознаки перешкоджання роботі журналіста, що є кримінальним правопорушенням відповідно до частини другої статті 171 Кримінального кодексу України.

«Будь-який державний орган, у тому числі слідчий орган, має діяти в межах закону (частина 2 статті 19 Конституції України), — сказав Алі Сафаров «Детектору медіа». — Державне бюро розслідувань є органом досудового слідства. Воно може проводити досудове розслідування, однак із суворим дотриманням Кримінального процесуального кодексу. Для ДБР не передбачено "перевіряти законність викладених фото, відео тощо". Усі слідчі дії відповідно до статті 214 Кримінального процесувального кодексу можуть проводитись виключно після реєстрації події в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. І це не "перевірка", а саме слідчі дії: допити, експертизи тощо».

За словами Алі Сафарова, Державне бюро розслідувань не мало права розголошувати прізвище людини, підозрюваної у скоєнні кримінальних правопорушень, «тож не можна в одному дописі поєднувати "перевірку по статтях Кримінального кодексу України" і прізвище конкретного журналіста Бутусова, це заборонено і Конституцією, і Кримінальним кодексом, і Цивільним кодексом, і іншими законами. Наявність або відсутність складу правопорушення має бути доведена за встановленою процедурою».

Юрист наголошує, що статті, згадані в повідомленні Державного бюро  розслідувань,  — стаття 414 Кримінального кодексу України (Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) та статті 437 ККУ (Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) — взагалі не стосуються цивільних, якщо немає додаткових обставин.

«Саме оголошення на сторінці ДБР про початок "перевірки фактів" можна вважати тиском на журналіста Бутусова. Такий тиск на журналіста має ознаки кримінального порушення відповідно до частини другої статті 171 Кримінального кодексу України», — сказав Алі Сафаров.

Державне бюро розслідувань оголосило, що досліджує відеозапис, на якому Юрій Бутусов стріляє з гармати. Бутусов називає це помстою Зеленського за конфлікт на пресконференції. ДБР уточнило, що цікавиться не самим Бутусовим, а посадовцями, які пустили його до гармати.

На фото — Алі Сафаров

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4834
Читайте також
29.11.2021 09:32
Отар Довженко
«Детектор медіа»
6 143
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Петро Атаманюк
850 дн. тому
Бутусов брехун. Так само як і його сайт Цензор. Там за інакшу позицію коментар видаляють і дописувача блокують.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду