Війна проти президента, сором за «вагнергейт» та суперечки з журналістами. Головне з пресмарафону Зеленського

Війна проти президента, сором за «вагнергейт» та суперечки з журналістами. Головне з пресмарафону Зеленського

26 Листопада 2021
5639
26 Листопада 2021
14:53

Війна проти президента, сором за «вагнергейт» та суперечки з журналістами. Головне з пресмарафону Зеленського

5639
Пресмарафон присвячений екватору каденції Володимира Зеленського.
Війна проти президента, сором за «вагнергейт» та суперечки з журналістами. Головне з пресмарафону Зеленського
Війна проти президента, сором за «вагнергейт» та суперечки з журналістами. Головне з пресмарафону Зеленського

У п’ятницю, 26 листопада, президент України Володимир Зеленський провів пресмарафон «30 запитань Президенту України» у коворкінгу Creative State Arsenal. Захід був присвячений екватору каденції Зеленського. 

Транслювали пресмарафон офіційна сторінка ОП, «Радіо Свобода», UA:Перший, «ICTV, «1+1», Громадське, Інтер, Live, канал 24, «Украіна 24», 5 канал, Прямий, УНІАН, Еспресо, Рада, Київ, 4 канал.

На захід отримали запрошення журналісти з 30 провідних всеукраїнських і міжнародних ЗМІ, однак попередню акредитацію на пресмарафон не оголошували. 

Серед учасників пресмарафону – представники Liga.net, «РБК Україна», каналу новин «24», «Свободи слова Савіка Шустера» («Україна») і окремо самого каналу «Україна», інформагенції «Українські новини», «Інтерфакс-Україна», «Обозревателя», «1+1», 5 каналу, Reuters, Deutsche Welle, телеканалу «Дом», УНІАН, «Укрінформу», агенції France Presse, «Цензор.нет», Bloomberg, «Радіо Свобода», «Комсомольской правды в Украине» (зараз «КП в Украине»), «Української правди», «Бабеля», СТБ, «Фокусу», «Корреспондента», НВ, «Інтера», «Forbes Україна», ICTV, LB.ua, Суспільного та Бі-бі-сі.

Фото: пресслужба президента України

Організатори розбили запрошених журналістів на п'ять груп з п'яти-семи людей, які спілкувалися з президентом 45-60 хвилин.

Біля коворкінгу відбулася акція журналістів, яких не запросили на пресмарафон президента. Журналісти тримали плакати: «Привіт Януковичу», «Доступ до інформації – це не привілей, а обов'язок», «Ми проти заборон для журналістів».

Фото: ІМІ

«Детектор медіа» наводить головні заяви президента під час пресмарафону.

Ахметова втягують у державний переворот за участі Росії

За словами Зеленського, оточення Ріната Ахметова «втягує бізнесмена у війну проти держави та президента». Зокрема, розвідка володіє інформацією про підготовку 1-2 грудня 2021 року держперевороту, який готується за участі росіян.  

«Оточення Ріната Ахметова втягує його у війну проти України та її президента...Не Ахметов готує переворот. Люди зі служб Росії і деякі товариші з України обговорюють це, що суспільство нібито готове і що Рінат готовий включатися у питання держперевороту, у зміну чинного президента», – заявив Зеленський.

Президент додав, що про можливість участі Ахметова у держперевороті він не вірить.

Про загрозу вторгнення Росії

Зеленський вважає, що зараз ЗСУ повністю готові до будь-якої ескалації з боку Росії.

«Можливість може бути щодня, але зараз йде залякування, зокрема через деякі ЗМІ. Ми повністю контролюємо наші кордони та повністю готові до будь-якої ескалації. Ми щодня отримуємо розвіддані, у тому числі від партнерів. Насамперед ми маємо розраховувати на себе, армія у нас потужна».

Зеленський вважає, що президент Росії Володимир Путін має привселюдно заявити, що Кремль не планує повномасштабного вторгнення в Україну.

«Якщо не хочете зустрічі – давайте говорити телефоном, давайте скажемо це публічно, що Росія не готує повномасштабне вторгнення в Україну».

Коментар президента пов'язаний із інтерв'ю голови ГУР Міноборони Кирила Буданова виданню Military Times. В інтерв'ю Буданов заявив, що Росія готує масштабну військову операцію проти України на кінець січня і може завдати удару одразу з кількох напрямків.

Про «вагнергейт»

Зеленський заявив, що спецоперація із затримання «вагнерівців» була слабкою і йому соромно за цей епізод у житті розвідки. 

«Мені соромно за цей епізод у житті розвідки,"видатних розвідників України". Мені соромно. Ми були слабкими у цій операції. Ось за що мені соромно і що справді відбувалося».

За словами президента, від тодішнього очільника ГУР Василя Бурби він вимагав опрацювати всі ризики спецоперації, але гарантій «не отримав». Зокрема, він звинуватив Бурбу у поширенні секретної інформації.

На думку президента, Україну втягували в ризиковану операцію, навʼязану Бурбою чи кимось ззовні: «Він (Бурба) авантюрист та аферист».

«Бурбу я особисто не дуже добре знав. Коли я прийшов, я хотів звільнити його, бо розвідники не дуже добре про нього говорили. Він керував блокуванням транспорту на Майдані, це важливий момент. Ви знали про це? Коли розганяли Майдан, він у цій операції керував транспортом, коли був на службі до СБУ. Його вирішив зберегти Петро Олексійович (Порошенко, – ДМ.)...Він (Бурба, – ДМ.) бізнесмен. Всім відомо, що займався бізнесом – отримував інформацію та заробляв гроші. Такий керівник розвідки мене не влаштовував».

Коментуючи розслідування Bellingcat президент заявив, що не затверджував проведення спецоперації, а Андрій Єрмак її не переносив.

Засновник Bellingcat Еліот Гіґґінс відреагував на слова Зеленського щодо спецоперації із затримання «вагнерівців» словом «сором».

Суперечка з Савіком Шустером 

Зеленський висловив думку, що ситуація в середині країни «розхитується також завдяки» програмі журналіста Савіка Шустера на каналі «Україна».

«Завдяки вам це теж відбувається – ось це розхитування постійне ситуації всередині нашої країни», – каже президент. 

На уточнювальне запитання Шустера, яким саме чином він «розхитує» ситуацію, президент відповів: «Завдяки засобам масової інформації, бо інформація доноситься до наших людей завдяки ЗМІ».

На думку Зеленського, програма «Свобода Слова Савіка Шустера» є монологом, а не діалогом.

«У вас є ваша програма – ви там у форматі мономонологу розповідаєте, хто ми, що ми та що відбувається в Україні. Мені здається, цього достатньо. А тут я готовий відповісти на будь-які ваші запитання».

Скріншот відео: Радіо Свобода

Суперечка з Юрієм Бутусовим

Зеленський вважає, що публікація головреда «Цензор.нет» Юрія Бутусова про удар українського дрону в зоні ООС призвела до вогню у відповідь противника і загибелі людей.  

«Пан Бутусов, ви мені кажете про відповідальність за життя і смерті людей. За останній тиждень щоденно 2-3 міжнародні розмови, включаючи керівництво ЄС, США, Британії, я проводжу через вас. Ви перша людина, яка показала інформацію про відповідь нашого українського дрона (Bayraktar TB2, – ДМ.) по незаконним формуванням незаконно окупованого Донбасу... Щодо дронів. Я вам скажу – на вашій совісті смерті людей. Після цього скільки було на нас атак і скинутих бомб дронами», – заявив Зеленський.

Також Зеленський закидає Бутусову нібито співпрацю з олігархом Ігорем Коломойським. У відповідь Бутусов звинуватив президента у брехні. На думку журналіста, Зеленському має бути соромно і він перекладає свою відповідальність на інших. 

У коментарі «Детектору медіа» Бутусов заявив, що Зеленський намагається дискредитувати журналістів, які його критикують.  

«Зеленський провів цей захід не для того, щоб відповідати на якісь питання. А для того, щоб дискредитувати тих журналістів, які пишуть про нього неприємні речі. Мета цього заходу була саме така...Я  вступив у цю розмову, щоб показати, що за словами голови держави не має жодних державних рішень. І що він використовує свою посаду, щоб ображати людей», – каже журналіст.

Бутусов висловив здивування з приводу того, що Зеленський оголошує звинувачення «без жодних доказів»: «Він це робить, тому що біля нього охорона і він не може за це отримати ляпаса».

Закиди щодо нібито співпраці з Коломойським Юрій Бутусов назвав «хворою уявою», яка не базується на доказах.

«Він закидав мені співпрацю одночасно з Порошенком, Турчиновим та ще якимось контрабандистом. Час був обмежений, бо він би ще когось назвав. Це намагання мене образити, щоб не відповідати на запитання про зраду Демченка (Руслан Демченко, перший заступник секретаря РНБО, — ДМ) та провалену операцію».

Бутусов додав, що взяв участь у пресмарафоні саме заради того, щоб поставити це запитання.

Фото: пресслужба президента України

Суперечка з Михайлом Ткачем

Під час пресмарафону Зеленський розкритикував розслідування журналіста «Української правди» Михайла Ткача про гучне святкування ювілею голови ОП Єрмака у державній резиденції «Гута». 

За даними видання, святкування тривали впродовж кількох днів (19-21 листопада), а серед гостей були бізнесмен з оточення Ігоря Коломойського Тимур Міндіч і заступник керівника ОП Олег Татаров. Для транспортування гостей, згідно з розслідуванням, залучили гелікоптери ДСНС.

Офіс президента заперечив дані журналістів про 4-денне святкування, а також використання гвинтокрилів ДСНС. Єрмак також запевнив, що не святкував ювілей у «Гуті» 21 листопада, але підтвердив, що був у цій резиденції 19-20 листопада.

Коментуючи розслідування Зеленський поскаржився, що через роботу журналістів у Києві вже немає місця, де він міг би відпочити.

«Я маю повне право іноді відпочивати. Завдяки вам у мене більше немає місця в Києві, де я можу відпочивати. Це неправильно. Я жива людина і маю право, Михайле. Завдяки вам ніхто з моїх дітей не може бути без охорони. Мої діти майже нічого ніде не святкують».

Голова держави визнав, що користувався гелікоптерами ДСНС для перельотів у «Гуту» в період з 19 по 22 листопада. Туди він літав разом з Єрмаком. Вже у неділю, 21 листопада, президент полетів до Києва, де взяв участь у заходах до Дня Свободи та Гідності, а потім полетів назад. Зеленський запевнив, що мав на це право і «це законно».

Про «потужну людину» Андрія Єрмака

Президента впевнений, що глава Офісу президента Андрій Єрмак – дуже потужна людина, яка зробила багато корисного для України. 

«З паном Єрмаком говорить керівництво не просто в діалозі, а в дуже потужному діалозі керівництво найкращих розвідок, різних держав, повірте, усіх наших партнерів, також голови апаратів різних президентів. Його знають повністю, його телефон слухали і чули все керівництво усіх розвідок – вони б не сіли за один стіл з ним…Тому я вважаю, що це недоцільно – втрачати таку потужну людину».

Про другий президентський термін

Зеленський ще не вирішив, чи балотуватиметься на другий президентський термін, це залежатиме від підтримки з боку українців.

«Я не приймав цього рішення про другий президентський термін. Це рішення не буде пов'язане з форматом майбутньої коаліції. Це точно. Я не планую собі таку складну стратегію. Це пов'язано буде з підтримкою моєї особистості народом України».

За словами Зеленського, якщо він ухвалюватиме рішення про другий термін, то радитиметься про це зі своїми дітьми: «Вони страждають від моєї професії».

Фото: пресслужба президента України

Нагадуємо про попередні прессконференції президента

На посаді президента Зеленський дав три великі пресконференції. У жовтні 2019 року у форматі пресмарафону Зеленський відповідав на питання ЗМІ трохи більше 14 годин у гастрономічному просторі Kyiv Food Market.

20 травня 2020 року в парковій зоні біля Маріїнського палацу пройшла пресконференція Зеленського, присвячена річниці перебування на посаді.

20 травня 2021 року Зеленський дав велику пресконференцію до другої річниці президентства. Захід відбувався на державному підприємстві «Антонов» і тривав близько трьох годин.

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5639
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду