Христо Грозєв анонсує вихід фільму про «вагнерівців» за пів року

Христо Грозєв анонсує вихід фільму про «вагнерівців» за пів року

14 Грудня 2021
2243
14 Грудня 2021
20:26

Христо Грозєв анонсує вихід фільму про «вагнерівців» за пів року

2243
Грозєв розповів, що у фільмі будуть свідчення колишніх найманців ПВК «Вагнера» від першої особи про злочини їхніх «колег» в Україні та інших країнах.
Христо Грозєв анонсує вихід фільму про «вагнерівців» за пів року
Христо Грозєв анонсує вихід фільму про «вагнерівців» за пів року

Журналіст-розслідувач з Bellingcat Христо Грозєв прокоментував російському телеканалу «Дождь» санкції, накладені Євросоюзом на членів приватної військової кампанії «Вагнера». Їх звинувачують в тому, що у складі ПВК вони брали участь у бойових діях на території інших країн, порушували права людини та проводили позасудові страти в Україні, Сирії, Лівії та Центральноафриканській республіці.

Також пан Грозєв згадав фільм про український «Вагнергейт», який члени Bellingcat раніше анонсували.

«Велика кількість даних, яку зібрала українська розвідка, – а це й багато документів, й визнання самих людей про свою причетність до ПВК "Вагнера", й зв'язок "Вагнера" з Кремлем. Цих документів фактично не існувало в легальному світі до того, як, по-перше, ми опублікували наше розслідування. А по-друге – українська тимчасова слідча комісія визнала, що це правда. І в рішенні Євросоюзу цитуються конкретні документи, зібрані якраз українською розвідкою», – розповів він. 

За словами Грозєва, троє людей потрапили під санкції через участь у війні в Україні. Ще двоє – через участь в сирійській війні. І ще двоє – через «порушення прав людини в Росії». Грозєв вважає, що це натяк на людей, які причетні до вбивства трьох російських журналістів у ЦАР у 2018 році. 

Також він висловив здивування, що у списках немає наближеного до Кремля російського бізнесмена Євгенія Пригожина, але його ім'я присутнє в санкційних документах. Саме Пригожина пов'язують з фінансуванням ПВК «Вагнера».

Грозєв розповів, що Пригожин подав в суд на нього та журналіста-розслідувача з Bellingcat Еліота Хіггінса через те, що вони начебто нізвідки пов'язали олігарха з ПВК. У документах, які подав Пригожин, він пише, що ПВК – «погана організація», з якою він не має нічого спільного. Грозєв додав, що Кремль також відкидає зв’язок із ПВК, мовляв, фінансується вона невідомо ким. Але якщо Кремль зреагує контрсанкціями на європейські санкції, це буде визнання, що влада Росії причетна до ПВК.

Христо Грозєв також розповів, що фільм про «вагнерівців» вийде не раніше, ніж через пів року, оскільки їм потрібно опрацювати багато матеріалів. 

«Це забирає час. Думаю, що пів року ми готуватимемо фільм. Фільм глибше занурюється в історію українських спецслужб, оскільки ця історія виявилась незавершеною. Ми почали працювати над ним і виявилось, що ми можемо поспілкуватися з людьми, які були у ПВК «Вагнер» і які готові розповісти, що вони чинили. Це будуть чесні розповіді від першого лиця, чого ми ще не бачили. Думаю, це буде цікаво», – сказав Грозєв.

Він також додав, що, судячи з розповідей колишніх членів ПВК, якась кількість найманців йдуть у «Вагнерсссчерез те, що вони люблять смерть і люблять кров, а сама структура – ніким не контрольована, особливо, коли йде війна. За словами екснайманців, їхні «колеги» брали участь в позасудових стратах в Україні та в ЦАР.

Нагадаємо, 17 листопада вийшло розслідування Bellingcat та The Insider про зрив спецоперації України із затримання 33 бойовиків російської ПВК «Вагнер».

Розслідування базується на інтерв'ю з колишніми працівниками українських спецслужб, які були учасниками підготовки спецоперації, а також із російськими найманцями, що потрапили на «гачок» українських розвідувальних органів.

Влада України спочатку заперечувала підготовку та проведення cпецоперації. Пізніше президент Володимир Зеленський визнав факт її підготовки, однак назвав її «не нашою операцією», вочевидь, натякаючи на причетність до неї спецслужб інших країн.

Детальніше про те, що міститься в розслідуванні Bellingcat, – у матеріалі «Детектора медіа».

Фото: «Радіо Свобода» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2243
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду