Як і де отримати грант на журналістське розслідування?

Як і де отримати грант на журналістське розслідування?

6 Грудня 2021
2859
6 Грудня 2021
14:00

Як і де отримати грант на журналістське розслідування?

2859
У 2022 році пріоритети в отриманні грантів матимуть регіональні розслідувачі. Ключові теми для транскордонних розслідувань — екологія, торгівля людьми та примусова праця в Європі.
Як і де отримати грант на журналістське розслідування?
Як і де отримати грант на журналістське розслідування?

Українські журналісти, які займаються розслідуваннями корупційних злочинів, проблем міграції, екології, вакцинації, можуть долучитись до європейських програм грантів і взяти участь у міжнародних проєктах. Втім не завжди знають про такі можливості та розуміють, як їх використати. Про це йшлося на Українській конференції журналістів-розслідувачів, яку організовує Інститут розвитку регіональної преси з низкою партнерів. «Детектор медіа» занотував найважливіше про можливості, що відкриваються перед регіональними та київськими журналістами, які працюють у жанрі розслідування.

Якщо ви займаєтеся розслідуваннями у регіонах…

Саме для регіональних команд журналістських розслідувачів Європейський Союз виділив гроші на проєкт «Підтримка центрів журналістських розслідувань в Україні» за підтримки Інституту висвітлення війни та миру. Він стартував 1 грудня 2021 року і триватиме до грудня 2023 року. За словами представниці проєкту Катерини Лаби, він буде націлений на підтримку не окремих журналістів, а саме центрів журналістських розслідувань. Зокрема, гранти отримають 12 таких центрів. Половина з них зможе претендувати на близько 15 тисяч євро, інші шість — на 5 тисяч євро. Відбір відбуватиметься в декілька етапів і триватиме пів року.

«На останньому конкурсі ми виділили 75 тисяч доларів», — каже Катерина Лаба. За її словами, головною проблемою є якість заявок і тем, запропонованих претендентами. Тому наступного року в межах проєкту знову проводитимуть навчання початківців на тему монетизації у сфері журналістських розслідувань. Люди й команди, які пройдуть тренінги, зможуть взяти участь у конкурсі на отримання грантів. «70 % переможців конкурсу — це учасники тренінгу», — додає Катерина.

Якщо ви готові до розслідувань із колегами з інших країн…

Гранти на транскордонні журналістські розслідування надає Journalismfund.eu — представлена в Україні бельгійська організація, створена 1998 року на честь тележурналіста Паскаля Декру, який загинув в автокатастрофі, його друзями. «Зараз ми надаємо гранти сотням журналістів. Ми прагнемо створити потужну загальноєвропейську мережу журналістів-розслідувачів. Ми є посередником між донорами та журналістами», — каже представниця проєкту Світлана Слабінська. 2022 року Journalismfund.eu запускає грантові програми на теми сучасного рабства та екологічну журналістику.

У 2021 році платформа завершила програму Money Trail, присвячену розслідуванням незаконних транскордонних фінансових потоків, податкових зловживань та корупції у Європі, Африці та Азії. Нова програма спрямована на викриття сучасного рабства. Заявку можна подати до вересня 2022 року. Розслідування має стосуватись експлуатації жертв торгівлі людьми з Азії та примусової праці в Європі. Загалом розподілять 320 тисяч євро за чотири раунди. Розмір гранту — від декількох тисяч до 20 тисяч євро, в середньому — 8-9 тисяч євро. Гранти виділяють у два етапи: перший транш після підписання угоди, другий — після публікації матеріалу та надання документів щодо витрат.

Ще одна програма, розрахована на шість років, надає гранти на проведення розслідувань в екологічній сфері. У команді охочих отримати грант має бути щонайменше двоє професійних журналістів із різних країн. Для студентів ця програма не підходить. «Історія має бути актуальна для європейської аудиторії. Також ви маєте надати листи від двох видань із різних країн про наміри опублікувати результати розслідування», — підкреслює Світлана.

Підсумки конкурсу на гранти підбивають чотири рази на рік. Для цього потрібно зареєструватись, подати заявку онлайн та заповнити бюджетну форму. У ній передбачені дві витрати: це використання робочого часу та на подорожі, житло, доступ до баз даних тощо. Також фактично при всіх грантах діє спеціальна менторська програма. Експерти з різних країн надаватимуть консультації з технічних питань. Оплата цих консультацій йде окремо — її не слід включати у бюджетну заявку.

Якщо участь у конкурсі захоче взяти журналіст, який не має закордонного партнера, однак його ідея розслідування актуальна для кількох країн, Journalismfund.eu готовий допомогти з пошуком.

Для організації важлива ефективність проведеного розслідування і те, який вплив воно мало в суспільстві. «Ми вимірюємо те, який вплив мало дослідження, чи сприяло воно змінам у суспільстві. Нещодавно у нас завершилось розслідування групи з Литви та Білорусії, яка досліджувала дії двох білоруських бізнесменів: вони були включені до пакету санкцій ЄС. А після дослідження транскордонної команди з Німеччини та Великої Британії депутати Європарламенту просили надати детальний план щодо створення баз даних у ЄС», — розказує Світлана.

Якщо ви проводите розслідування методами аналізу даних…

Гранти для таких журналістів дає організація NewsPrice (Україна). Це новий міжнародний проєкт, створений для підтримки журналістів-розслідувачів у Східній Європі й Центральній Азії переважно на гроші Єврокомісії. Проєкт виділяє гроші на підтримку використання інструментів OSINT (Open source intelligence — добування й використання військової, політичної, економічної та іншої інформації з відкритих джерел без порушення законів). Сума гранту — від 2 до 10 тисяч доларів, заявки можна подавати до 1 грудня 2022 року. Їх можуть подавати журналісти, які зазнали переслідувань із боку авторитарних владних режимів, транснаціональні журналістські групи, аналітики та редактори з країн Східної Європи, які мають досвід роботи в медіа та некомерційних організаціях. Заявку можна подати на сайті видання. Це може бути як один журналіст, так і команди з кількох країн. Також проєкт наводить приклади розслідувань, які відповідають умовам гранту: «Китай таємно побудував інфраструктуру для затримання мусульман» та «Полювання на мисливців: як ми вистежили ФСБ, яка стежила за Навальним».

Якщо ви хочете опублікувати своє розслідування у європейському медіа…

Данський проєкт Media Bridge з’явився три роки тому. Його мета — допомагати журналістам із різних країн проводити розслідування за міжнародними стандартами. Зараз проєкт, за словами його представниці Ґоар Ходжаян, створив окрему платформу. «Ми маємо інструменти колаборативної журналістики, здатні розбудовувати спроможності регіональних та національних медіа, масштабувати та поєднувати локальні й глобальні теми. Також ми досліджуємо методики  охоплення нових аудиторій. Так ми створюємо глобальні контакти та зв’язки. Проводимо коучинг із пітчингу: як розрекламувати свою історію, щоб привабити міжнародні медіа», — каже вона.

На Media Bridge можна прорекламувати свою історію та знайти партнерів. На найближчі п’ять років проєкт планує запустити 15 конкурсів для розслідувачів і здобути партнерство з 50 виданнями по всьому світу. Долучатися до проєкту можуть журналісти з усіх країн.

Українські журналістські команди вже це роблять. «У нас є приклад історії про псевдолікаря з України, який ампутував ноги пацієнтам у Ємені. Українська агенція “Слідство.інфо” з’ясувала минуле цього псевдолікаря: матеріал опублікували у ліванському виданні Raseef 22», — розказує Ґоар.

Про можливості для своїх колег розказував і Хосе Мігель Калатаюд, представник міжнародного проєкту, який проводить захід про розслідування з інструментарієм відкритих даних Dataharvest. Це місце, де можна обмінятися практиками, знайти партнерів тощо. Квиток для участі в заході недешевий — 225 євро. Для охочих узяти участь є можливість відвідати конференцію коштом гранту. Втім українські журналісти, за словами Хосе, ще не подавались на цей грант. «Немає в нас колег з України. Також немає зі Східної Європи, Португалії. Здебільшого з нами співпрацюють журналісти з Німеччини, Нідерландів, Великої Британії», — сказав Калатаюд.

Фото: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2859
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду