detector.media
25.10.2021 17:05
«Зразковий декларант»: у НАЗК завершили перевірку декларації Зеленського після офшорного скандалу
«Зразковий декларант»: у НАЗК завершили перевірку декларації Зеленського після офшорного скандалу
Результати перевірки обіцяють оприлюднити цього або наступного тижня.

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков розповів в інтерв'ю НВ, що перевірку декларації президента Володимира Зеленського вже завершено, та назвав його «зразковим декларантом».

Перевірку було розпочато після виходу фільму-розслідування «Слідства.інфо» «Офшор 95: таємниці бізнесу президента Зеленського».

Одне з головних питань, яким займалося НАЗК, — чи отримував Зеленський дивіденди після того, як перестав бути учасником офшорної компанії Maltex Multicapital Corp.

«Ми вже завершили перевірку. Як "Слідство.інфо", так і президент надали на наш запит відповідні документи, які фігурують у розслідуванні. [Результати] дослідження цих фактів вже на цьому тижні або на наступному будуть розміщені на сайті НАЗК. Президент, як будь-який інший доброчесний декларант, дотримується вимог закону. Президент у цьому випадку є зразковим декларантом. Він надав нам усі документи, які стосуються тих компаній, про які йдеться у журналістському розслідуванні», — зазначив Олександр Новіков.

На запитання, як НАЗК перевіряє кількість задекларованої готівки, голова відомства відповів, що президента не просили її продемонструвати.

«У нас були такі випадки, коли ми просили продемонструвати, але вони поодинокі та не є загальною практикою. Стосовно президента, то таких питань не виникало. Оскільки він заснував кілька великих компаній, у нього були можливості отримати такі статки», — додав Новіков.

Нагадаємо, 3 жовтня 2021 року вийшов фільм «Слідства.інфо» «Офшор 95: таємниці бізнесу президента Зеленського» про офшорний бізнес Володимира Зеленського та його оточення. «Детектор медіа» аналізував цей матеріал та висвітлював резонанс, який спричинив її вихід (починаючи від спроби зриву прем’єри).

Цей фільм став частиною міжнародного розслідувального проєкту Pandora Papers — глобального витоку документів про офшорні компанії, який розробляла міжнародна мережа The International Consortium of Investigative Journalists.

Журналісти-розслідувачі «Слідства.інфо» розповіли про мережу офшорних фірм, які належать президенту Зеленському та його колишнім колегам по «Кварталу 95». Фірми були створені давно, про деякі з них знали раніше, а про переведені на офшорні рахунки «Кварталу» 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським, говорили ще під час президентських виборів. Але зараз журналісти змогли підтвердити ці зв’язки документально.

Замість Зеленського «Офшор 95» коментував радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, а також голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія. Їхні аргументи загалом зводилися до того, що реєструвати свій бізнес в офшорах — це нормально. Генпрокурорка Ірина Венедиктова сказала, що достовірність матеріалів розслідування під питанням, а розслідуванням справи «Приватбанку» займається Національне антикорупційне бюро України. Водночас більшість телеканалів олігархічних груп промовчала або дуже побіжно висвітлила результати розслідування.

Згодом Зеленський прокоментував розслідування «Слідство.Інфо», заявивши, що у матеріалі не побачив «нічого нового» і що команда «Кварталу» займалася «виключно творчістю», а не відмиванням грошей. 

Фото: president.gov.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY