У Білорусі відпустили журналіста «Белсату» Ігоря Ілляша

У Білорусі відпустили журналіста «Белсату» Ігоря Ілляша

26 Липня 2021
924
26 Липня 2021
10:24

У Білорусі відпустили журналіста «Белсату» Ігоря Ілляша

924
Ігор Ілляш був звільнений після 10 діб перебування у СІЗО.
У Білорусі відпустили журналіста «Белсату» Ігоря Ілляша
У Білорусі відпустили журналіста «Белсату» Ігоря Ілляша

У Білорусі журналіста каналу «Белсат» Ігоря Ілляша звільнили з СІЗО, у якому він утримувався з 16 липня.

Ілляш був затриманий 16 липня 2021 року у справі за статтями про «масові заворушення» (293 Кримінального кодексу Білорусі) та про «організацію дій, що грубо порушують громадський порядок» (342 Кримінального кодексу Білорусі).

Як повідомляє «Єврорадіо», здебільшого, за цією статтею відкривають справи за участь в акціях протестів проти режму Олександра Лукашенка.

У день затримання зловмисники зламали акаунт Ілляша у соцмережі Telegram, замість аватарки в ньому з’явився герб Білорусі, а сам канал був перейменований в «Аналітика від паралітика».

Ілляш чоловік журналістки «Белсату» Катерини Андреєвої, засудженої до двох років колонії загального режиму через нібито «організацію протестів». Вони разом видали книгу про роль Білорусі у збройному конфлікті на Донбасі – «Білоруський Донбас». У квітні 2021 року Міністерство інформації Білорусі включило книгу до списку «екстремістських матеріалів»

Нагадаємо, вперше Ілляша затримали у Мінську 24 листопада 2020 року. Журналіста відвезли до відділку для дачі свідчень у справі його дружини.  

16 липня 2021 року білоруські правоохоронці провели масові обшуки у журналістів незалежних медіа в Гродно, Мінську та Гомелі. Обшуки проводились здебільшого у журналістів білоруської редакції «Радіо Свобода» та каналу «Белсат».

Зокрема, під час обшуків в офісі білоруської служби «Радіо Свобода» у Мінську правоохоронці виламали двері та вилучили в редакції майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані. У КДБ Білорусі назвали масові обшуки та затримання журналістів незалежних білоруських медіа «зачисткою від радикально налаштованих осіб».

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Зокрема, у травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення. За гратами знаходяться 15 співробітників редакції і осіб, пов'язаних з Tut.by.

У липні 2021 року влада фактично закрила одне з найстаріших видань Білорусі «Наша Ніва», сайт видання заблокований. Правоохоронці затримали чотирьох співробітників редакції: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка. Всі вони залишаються у в'язниці.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня 2021 року Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
924
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду