Євросоюз запровадить нові санкції проти Білорусі: у списку є члени родини Лукашенка

Євросоюз запровадить нові санкції проти Білорусі: у списку є члени родини Лукашенка

21 Червня 2021
1428
21 Червня 2021
15:18

Євросоюз запровадить нові санкції проти Білорусі: у списку є члени родини Лукашенка

1428
Також у новому санкційному списку є судді, які виносили вироки опозиційним журналістам та активістам.
Євросоюз запровадить нові санкції проти Білорусі: у списку є члени родини Лукашенка
Євросоюз запровадить нові санкції проти Білорусі: у списку є члени родини Лукашенка

Очільники МЗС країн Євроcоюзу ухвалили рішення запровадити санкції проти 78 фізичних і восьми юридичних осіб із Білорусі, в тому числі, причетних до вимушеної посадки літака Ryanair в Мінську 23 травня, яку в ЄС вважають актом повітряного піратства.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк, «четвертий пакет» санкцій передбачає заморожування рахунків і візові заборони для членів сім’ї самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, кількох білоруських бізнесменів, ректорів, прокурорів, поліцейських і високопоставлених військових. У понеділок, 21 червня, очікується офіційна публікація тексту рішення ЄС. 

За даними Радіо Свобода, до санкційного списку потрапив середній син самопроголошеного президента Дмитро Лукашенко, та дружина його старшого сина Віктора – Лілія Лукашенко.

Також у новому санкційному списку є судді, які виносили вироки опозиційним журналістам та активістам. Зокрема, санкції ЄС введені проти судді Наталії Бугук, яка судила журналісток каналу «Белсат» Катерину Андреєву и Дар’ю Чульцову.

Також цього тижня Євросоюз може запровадити секторальні економічні санкції проти Білорусі через грубе порушення прав людини владою цієї країни. За словами голови зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Борреля, секторальні економічні санкції розглянуть на саміті 24-25 червня. Санкції торкнуться експорту з Білорусі до Євросоюзу. Про те, які саме галузі під них потраплять, Боррель не повідомив.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа. 

18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований, 15 його співробітників знаходяться у в'язниці.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років. 

23 травня ВПС Білорусі змусили сісти у Мінську літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Спецслужби затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу, які перебували на борту лайнера. Міжнародна спільнота прирівняла дії режиму Лукашенка до «державного тероризму». За непідтвердженими даними, Протасевича можуть катувати у СІЗО.

24 травня Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Фото:Alex Mihis/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1428
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду