Яхту Медведчука сховали від санкцій, переоформивши на інший офшор – «Слідство.Інфо»

Яхту Медведчука сховали від санкцій, переоформивши на інший офшор – «Слідство.Інфо»

8 Липня 2021
3611

Яхту Медведчука сховали від санкцій, переоформивши на інший офшор – «Слідство.Інфо»

3611
Журналісти припустили, що родина Медведчука і далі продовжує користуватися яхтою.
Яхту Медведчука сховали від санкцій, переоформивши на інший офшор – «Слідство.Інфо»
Яхту Медведчука сховали від санкцій, переоформивши на інший офшор – «Слідство.Інфо»

У 5-палубної яхти, якою володіла родина підозрюваного у держзраді нардепа від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука у період запровадження санкцій РНБО змінився власник, говориться у розслідуванні «Слідство. Інфо».  

Журналісти з’ясували, що яхта Royal Romance, яка донедавна була власністю компанії Fregata Marine Ltd (кінцева бенефіціарна власниця — дружина Медведчука Оксана Марченко), зареєстрованої на Маршаллових островах, у березні змінила власника.

За даними ресурсу equasis.org, 31 березня Royal Romance стала власністю фірми Lanelia Holdings Ltd теж із Маршаллових островів. Цієї фірми, на відміну від Fregata Marine Ltd, у декларації Віктора Медведчука немає. Переоформлення яхти відбулось у період між накладенням санкцій на майно Віктора Медведчука через підозру у фінансуванні тероризму та арештом його майна.

19 лютого 2021 року РНБО наклала санкції на бізнес та майно Медведчука, зокрема, на літаки, які бували у Росії. У квітні Офіс генпрокурора та СБУ повідомили, що на іншу яхту Віктора Медведчука «Романс-1» накладено арешт, бо вона заходила до портів тимчасово окупованого Росією Криму.

«Саме між цими двома подіями супер-яхта Royal Romance була переоформлена і зараз формально не має зв’язку з родиною Медведчука», – пишуть журналісти.

За допомогою ресурсу Marine Traffic «Слідство. Інфо» з’ясувало, що вже після переоформлення яхти вона подорожувала узбережжям Хорватії, де пришвартувалася 10 квітня.

Наступного дня, 11 квітня, дружина Медведчука Оксана Марченко опублікувала на своїй Інстаграм-сторінці фото з геолокацією «Хорватія».

«Це може свідчити, що родина Медведчука і далі користується яхтою, яка формально їй більше не належить», – припускають журналісти.

«Слідство.Інфо» звернулося до НАЗК з проханням надати роз’яснення щодо ймовірного переоформлення яхти родини Віктора Медведчука. На момент публікації матеріалу редакція не отримала відповіді.

19 лютого 2021 року РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму». Санкції діятимуть три роки та передбачають арешт усього майна підсанкційних осіб. 

Журналісти Bihus.Info повідомляли, що санкції не забороняють Медведчуку користуватись будинками, автомобілями та яхтою Royal Romance за $200 мільйонів.

11 травня 2021 року генпрокурор Ірина Венедіктова підписала підозри Віктору Медведчуку та його однопартійцю Тарасу Козаку.  Точне місцезнаходження Козака наразі невідоме, але за словами Медведчука, він знаходиться у Білорусі «на лікуванні».

Медведчук і Козак підозрюються у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала РФ.  

Перший епізод підозри стосується проєкту проти інформаційної безпеки України під назвою «Промінь». Другий епізод стосується розграбування національних ресурсів в Азовському морі. Третій епізод стосується подій серпня 2020 року, коли Медведчук нібито надіслав Козаку секретні дані про розташування, особовий склад і бойову підготовку прихованого військового підрозділу Збройних Сил України.

13 травня Печерський районний суд Києва постановив відправити Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету. Медведчук перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом до 9 липня.

Фото: «Слідство.Інфо»/Marine Traffic

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3611
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду