Медведчуку оголосили нову підозру про держзраду та сприяння тероризму

Медведчуку оголосили нову підозру про держзраду та сприяння тероризму

8 Жовтня 2021
4083
8 Жовтня 2021
17:41

Медведчуку оголосили нову підозру про держзраду та сприяння тероризму

4083
Віктора Медведчука підозрюють у причетності до незаконного постачання вугілля з окупованих територій.
Медведчуку оголосили нову підозру про держзраду та сприяння тероризму
Медведчуку оголосили нову підозру про держзраду та сприяння тероризму

Народному депутату «ОПЗЖ» Віктору Медведчуку оголосили нову підозру про державну зраду та сприяння діяльності терористичної організації. Зараз Медведчук перебуває під домашнім арештом по іншій справі.

За даними СБУ, Медведчук у 2014-2015 роках схиляв керівництво України до постачання енергоносіїв із терористичних «ЛНР» та «ДНР» і сплати коштів безпосередньо керівникам цих терористичних організацій.

Правоохоронці стверджують, що дії Медведчука були спрямовані на підрив енергетичної незалежності України, коли уряд через дефіцит вугілля вирішив купувати його в ПАР.

«Однак РФ мала плани зірвати реалізацію цих контрактів і не дозволити Україні посилити власну енергонезалежність. Тому за посередництва Медведчука відбулася змова з вищими посадовими особами України, які, використовуючи повноваження Нацбанку і правоохоронних органів, створили штучні перешкоди для постачання вугілля з ПАР», – повідомляє спецслужба.

У розпорядженні СБУ та Офісу генпрокурора є записи розмов Медведчука з представниками російської влади,  де обговорювалась реалізація незаконних схем. Під час цих розмов нардеп нібито заявляв, що має гарантії від вищих посадовців України.

За словами голови СБУ Івана Баканова, наразі опрацьовується питання оголошення підозри іншим особам.

«Ми знаємо про передачу готівки до "Л/ДНР" і перерахування коштів підприємствам з окупованих територій. Більше того, ми бачимо, що ті плани, які обговорюють фігуранти (зміна керівників підприємств, відкриття банківських відділень тощо), згодом були реалізовані», – підкреслив Баканов.

Баканов додав, що СБУ веде розслідування у співпраці з Офісом генпрокурора і ДБР. 

За словами голови Офісу генпроркрора Ірини Венедіктової, суми, витрачені державними українськими підприємствами на закупівлю енергоносіїв з окупованих територій складають більше 200 млн. гривень.

11 травня 2021 року генпрокурор Ірина Венедіктова підписала підозри Медведчуку та нардепу «ОПЗЖ» Тарасу Козаку. Медведчук і Козак підозрюються у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала РФ.  

Перший епізод підозри стосується проєкту проти інформаційної безпеки України під назвою «Промінь». Другий епізод стосується розграбування національних ресурсів в Азовському морі. Третій епізод стосується подій серпня 2020 року, коли Медведчук нібито надіслав Козаку секретні дані про розташування, особовий склад і бойову підготовку прихованого військового підрозділу Збройних Сил України.

13 травня Печерський районний суд Києва постановив відправити Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету. 

20 серпня Офіс генпрокурора завершив розслідування справ Медведчука та  Козака і направив справу до суду.

2 вересня суд продовжив запобіжний захід Медведчуку до 7 листопада.

Фото: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4083
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду