Бойовики «ЛНР» не просили видати Протасевича – Слідком Білорусі

Бойовики «ЛНР» не просили видати Протасевича – Слідком Білорусі

15 Червня 2021
1455
15 Червня 2021
08:31

Бойовики «ЛНР» не просили видати Протасевича – Слідком Білорусі

1455
Протасевич сказав, що «будь-які офіційні показання [він дає] тільки представникам Слідчого комітету».
Бойовики «ЛНР» не просили видати Протасевича – Слідком Білорусі
Бойовики «ЛНР» не просили видати Протасевича – Слідком Білорусі

Бойовики «ЛНР» не надсилали запити щодо видачі чи проведення «судового процесу» над опозиційним журналістом, колишнім головним редактором Nexta Романом Протасевичем. Це дав зрозуміти голова Слідчого комітету Білорусі Дмитро Гора 14 червня на брифінгу.

«Підставою для того, щоб представники будь-яких іноземних держав могли брати участь у слідчих і процесуальних діях з Романом Протасевичем або вимагати видачу, є міжнародні запити, міжнародні клопотання, міжнародні доручення, які направляються відповідно до чинних міжнародно-правових актів, до яких приєднана Республіка Білорусі, та на підставі внутрішнього законодавства. На сьогоднішній день ніяких запитів нізвідки з-за кордону для проведення таких дій не надходило», – сказав Гора.

Протасевич сказав, що «будь-які офіційні показання [він дає] тільки представникам Слідчого комітету».

Наразі неможливо перевірити слова Романа Протасевича, а також те, чи справді він не перебуває під примусом.

Раніше так звана «генеральна прокуратура ЛНР» звернулася до Білорусі з проханням видати затриманого журналіста Романа Протасевича для проведення слідчого експерименту. Бойовики нібито встановили причетність Романа Протасевича до «обстрілу мирного населення Донбасу». 

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко не заперечує проти допиту головного редактора опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича «слідчими» так званої «генеральної прокуратури ЛНР».

Нагадаємо, 23 травня 2021 року літак Ryanair, на борту якого перебували Роман Протасевич та ще 122 пасажири, здійснив аварійну посадку в Мінську через повідомлення пілотів про мінування. Літак міг би сісти в аеропорту Вільнюса, однак білоруські ВПС вислали військовий літак МІГ-29 для примусової посадки борту саме в Мінську. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Повідомлення про мінування не підтвердилося.

Після вимушеної посадки пасажирів вивели з літака й перевірили їх документи, під час перевірки Романа Протасевича затримали. Його знайомі пишуть, що засновнику Nexta може загрожувати смертна кара. Перед вильотом журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження. Правозахисний центр «Вясна» визнав Романа Протасевича політичним в'язнем. Ввечері 24 травня провладний білоруський телеграм-канал «Жовті сливи» опублікував звернення журналіста, на якому Протасевич повідомляє про свій стан здоров’я. Наступного дня батько журналіста Дмитро Протасевич заявив, що до його сина застосовували силу. Він вважає, що всі «зізнання» вибиті під примусом. Хто такий Роман Протасевич читайте тут

25 травня Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» повідомила, що подала до Генеральної прокуратури Литви позов проти Олександра Лукашенко через «викрадення з терористичними намірами». Пізніше Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) та Федеральне бюро розслідувань США повідомили, що почали розслідування обставин вимушеної посадки літака ірландської компанії Ryanair в Мінську.

14 червня Протасевич під час пресконференції заявив, що у СІЗО його «ніхто не бив» і почуває себе він зараз «добре». Зокрема, інформацію про своє побиття Протасевич назвав «чутками і домислами, які не мають ніякого підтвердження». Напередодні батьки Протасевича заявили, що проти Романа щодня застосовують у СІЗО насильницькі дії. Деякі з присутніх представників ЗМІ висловили сумнів у правдивості заяв журналіста.

Фото: стопкадр

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1455
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду