Путін допустив, що напише статтю з історії України і назвав Переяславську раду «Ярославською»

Путін допустив, що напише статтю з історії України і назвав Переяславську раду «Ярославською»

10 Червня 2021
3577
10 Червня 2021
13:15

Путін допустив, що напише статтю з історії України і назвав Переяславську раду «Ярославською»

3577
Володимир Путін в інтерв'ю «Россия 24» вдався до маніпулятивних роздумів про історію України.
Путін допустив, що напише статтю з історії України і назвав Переяславську раду «Ярославською»
Путін допустив, що напише статтю з історії України і назвав Переяславську раду «Ярославською»

Президент Росії Володимир Путін в інтерв’ю російському державному телеканалу «Россия 24» заявив, що хоче висловитися на тему України «більш ґрунтовно» в окремій статті, при цьому, назвавши Переяславську раду 1654 року «Ярославською».

«Можливо, підготую окрему статтю на цю тему...Я подумаю над цим»,цитує Путіна ВВС News Україна.

Приводом для «грунтовного аналізу» Путіним історії України став законопроєкт президента України Володимира Зеленського про корінні народи України, який на думку російського керманича є «абсолютно неприйнятним і таким, що нагадує теорію і практику нацистської Німеччини».

Законопроєкт, про який йдеться, визначає права корінних народів України, до яких включені кримські татари, караїми та кримчаки. Наразі він перебуває на розгляді у Верховній Раді. Згідно з документом, корінним народом вважається етнічна меншість, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої культури і при цьому не має власного державного утворення за межами країни. В проєкті закону як корінний народ не згадуються навіть українці, проте Путін закцентував увагу саме на тому, що до корінних народів не віднесли росіян.

«Сам по собі розподіл на корінні, першосортні категорії людей, другосортні і таке інше – це вже точно зовсім нагадує теорію і практику нацистської Німеччини. А як бути людям зі змішаною кров'ю? Сам Зеленський єврей за національністю, я не знаю, у нього, можливо, там, кров намішана. Що робити ось із цими людьми? Їм що зараз, як в нацистській Німеччині будуть міряти черепи, інші частини тіла циркулем і визначати, як там, справжніх арійців і несправжніх?», – розмірковує Путін.

Путін запевнив, що читав законопроєкт Зеленського, і напророкував «виїзд мільйонів росіян» з України.

«Це призведе до того, що сотні тисяч чи навіть мільйони людей або будуть змушені виїхати, або ж вважатись людьми другого сорту, чи будуть себе переписувати», – заявив Путін.

Щоправда саме ця цитата зранку 10 червня зникла з офіційного відео на каналі «Россия 24».

Як зауважує ВВС News Україна, кілька років тому сам Путін був в одному з регіонів Росії та говорив про важливість відродження мов та культури місцевих корінних народів. 

Важливо, що у самій Росії з 1999 року діє Федеральний закон «Про гарантії прав корінних нечисленних народів РФ», він має схожі положення із українським законопроєктом. Російський закон вважає малими корінними народами народи, «що проживають на територіях традиційного розселення своїх предків, зберігають традиційні спосіб життя, господарську діяльність і промисли, що налічують в Російській Федерації менше 50 тисяч осіб».

Говорячи про те, що в українському законопроєкті про корінні народи не згадуються росіяни, Володимир Путін також вдався до маніпулятивних роздумів про історію України.

«Варто згадати, як виникла Україна як держава. Це породження радянського періоду. Більшовики створили Радянський союз, створили зокрема союзні республіки і Україну. Можна згадати, що ці території прийшли у склад російської держави або процес їхнього возз'єднання з Росією розпочався у 1654 році, після Переяславської ради (яку Путін назвав «Ярославською» – Ред.). Тоді ті люди, які проживали на тій території – ті люди вважали себе і називали себе росіянами (коректно руськими – Ред.)», – розмірковує Путін.

Довідка «Детектор Медіа». Питання щодо етнолінгвістичної мапи Русі залишається дискусійним. Путін, зокрема, розмірковує в традиційному історичному наративі, який сформувався за часів Російської імперії та СРСР, буцімто, українці, росіяни і білоруси є «одним народом», бо до XIII століття у мові та побуті населення Русі «не було відмінностей», а до XV століття східні слов'яни самі себе називали «русскими». Однак історики допускають, що етнічна мапа Русі домонгольського періоду була неоднорідна, на півночі, – теренах сучасної європейської Росії переважав фіно-угорський компонент, а на теренах сучасної Білорусі була значна присутність балтського, що позначалось на побутових та лінгвістичних відмінностях місцевого населення. Археологи припускають, що теренами, з яких слов'янський елемент мігрував на територію сучасної європейської Росії і Білорусі та розчинявся у тамтешньому субстраті, знаходився у Подніпров'ї.

Також Путін традиційно розкритикував можливість вступу України до НАТО, заявивши, що це стане «червоною лінією» для Росії.

«Уявімо собі, що Україна стане членом НАТО. Підльотний час від Харкова, скажімо, або, не знаю, Дніпропетровська до центральної частини Росії, до Москви, зменшиться до семи-десяти хвилин. Це для нас червона лінія чи ні?», – сказав Путін.

У грудні 2019 року Путін назвав Причорномор’я і східну Україну «споконвічно російською територією». За словами Путіна, під час створення Радянського Союзу ці території були передані Україні з формулюванням «для підвищення процентного співвідношення пролетаріату на Україні».

Також російська пропаганда під час початкового етапу агресії проти України активно використовувала маніпулятивну концепцію «Новоросії». Пропагандистський концепт базувався на міфічній культурно-історичній окремішності південних і східних областей України від решти території держави.

Скріншот відео: Россия 24/YouTube

Важливо, що у Росії з 1999 року діє Федеральний закон «Про гарантії прав корінних нечисленних народів РФ», який має схожі цілі і положення із українським законопроєктом. Російський закон вважає малими корінними народами народи, «що проживають на територіях традиційного розселення своїх предків, зберігають традиційні спосіб життя, господарську діяльність і промисли, що налічують в Російській Федерації менше 50 тисяч осіб».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3577
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду