Зеленський щодо статті Путіна про «один народ»: Нагадує притчу про Каїна і Авеля

Зеленський щодо статті Путіна про «один народ»: Нагадує притчу про Каїна і Авеля

13 Липня 2021
2850
13 Липня 2021
13:54

Зеленський щодо статті Путіна про «один народ»: Нагадує притчу про Каїна і Авеля

2850
Теза Путіна про «братські народи» на тлі сучасних відносин України та РФ нагадала Володимиру Зеленському біблійну притчу про Каїна і Авеля.
Зеленський щодо статті Путіна про «один народ»: Нагадує притчу про Каїна і Авеля
Зеленський щодо статті Путіна про «один народ»: Нагадує притчу про Каїна і Авеля

Президент України Володимир Зеленський прокоментував статтю президента Росії Володимира Путіна «Про історичну єдність росіян та українців», у якій очільник Кремля намагався розвинути свою тезу про українців і росіян як «один народ».

Під час «Всеукраїнського форуму Україна 30. Гуманітарна політика» Зеленський зазначив, що обовʼязково проаналізує статтю Путіна, як тільки знайде для цього час. 

«Вона ж нібито написана і українською, значить треба, щоб ми щось відповіли, подумаємо. Приємно, що людина (Володимир Путін, – Ред.) знає українську мову», – каже Зеленський.

Загалом, теза Путіна про «братські народи» на тлі сучасних відносин України та РФ нагадала Зеленському біблійну притчу про Каїна і Авеля: «Мені здається, що це не по-братськи так поступати, це більше нагадує історію про Каїна і Авеля».

Зеленський додав, що схоже у Путіна немає часу на особисту з ним зустріч, але «є час для написання об'ємних статей».

«Що стосується часу, ми постійно говоримо про нашу зустріч і на зустріч між президентами України і РФ у президента Росії не вистачає часу. Я просто не знав на що він витрачає свій час і зараз я бачу результат», – каже Зеленський.

12 липня 2021 року президент Росії Володимир Путін опублікував на сайті Кремля статтю українською та російською мовами «Про історичну єдність росіян та українців».

У статті Путін намагається «аналізувати» історію українців, білорусів та росіян від Х століття і до сучасності. У статті Путін апелює до нібито спільної історії народів, знову повторює тезу про «один народ», який нібито намагаються роз'єднати США та Європа. Також він шкодує про розпад СРСР, продовжує розвивати наративи про «зовнішнє управління», «громадянську війну» та фактично називає Україну «проєктом польсько-австрійських ідеологів».

Загалом, Путін розмірковує в традиційному історичному наративі, який сформувався за часів Російської імперії, буцімто, українці, росіяни і білоруси є «одним народом», бо до XIII століття у мові та побуті населення Русі «не було відмінностей». Цю тезу історики ставлять під сумнів.

У статті Путін бідкається, що Україну хочуть «перетворити на "анти-Росію"» і намагається переконати читача у тому, що «справжня суверенність України можлива лише в партнерстві з Росією».

У червні 2021 року Путін заявив, що хоче висловитися на тему України «більш ґрунтовно» в окремій статті, при цьому, назвавши Переяславську раду 1654 року «Ярославською».

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2850
Читайте також
11.10.2021 16:00
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
3 788
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду