Юрчишин звернувся до прокуратури через слова Шуфрича про кримських татар на телеканалі «Россия 1» (ВІДЕО)

Юрчишин звернувся до прокуратури через слова Шуфрича про кримських татар на телеканалі «Россия 1» (ВІДЕО)

23 Липня 2021
3763
23 Липня 2021
10:59

Юрчишин звернувся до прокуратури через слова Шуфрича про кримських татар на телеканалі «Россия 1» (ВІДЕО)

3763
Шуфрич, виступаючи на російському телеканалі, заявив, що кримські татари є «спадкоємцями Золотої Орди, яка сплюндрувала Київ».
Юрчишин звернувся до прокуратури через слова Шуфрича про кримських татар на телеканалі «Россия 1» (ВІДЕО)
Юрчишин звернувся до прокуратури через слова Шуфрича про кримських татар на телеканалі «Россия 1» (ВІДЕО)

Народний депутат фракції «Голос» Ярослав Юрчишин заявив, що звернувся до Офісу генпрокурора та ДБР із заявою про «вчинення злочину» нардепом «ОПЗЖ», головою парламентського Комітету з питань свободи слова Нестором Шуфричем під час його виступу на російському телеканалі «Россия 1».

Зокрема, Юрчишин вважає, що слова Шуфрича про кримських татар в етері російського пропагандистського мовника мають «ознаки розпалювання національної ворожнечі (стаття Кримінального кодексу 161)».

«Сьогодні подав заяву про вчинення Нестором Шуфричем злочину... В ефірі телеканалу держави-агресора «Россия 1» він (Шуфрич – Ред.) почав активно займатись розпалюванням національної ворожнечі, розказуючи, що раніше кримські татари викрадали наших жінок, а тепер визнаються корінним народом України», – написав Юрчишин і виклав фото заяви. 

Шуфрич, виступаючи на російському телеканалі, заявив, що кримські татари є «спадкоємцями Золотої Орди, яка сплюндрувала Київ». Таку заяву нардеп зробив коментуючи закон про корінні народи України.

«Дивіться, ми визнаємо корінним народом послідовників ... і фактично спадкоємців Чингизидів, адже що таке Кримськотатарське ханство, в 1441 році воно вийшло з Кримського улусу, а Кримський улус - це була складова Золотої Орди, а що таке Золота Орда - це Бату-Хан, який спалив Київ; тисячі наших жінок, які були відведені в рабство, зі зрозумілою метою...», – заявив Шуфрич.

Нестор Шуфрич наразі публічно не коментував заяву Юрчишина. «Детектор медіа» звернувся по коментар до правоохоронних органів з приводу заяви Юрчишина.

23 липня в Україні набув чинності закон про корінні народи України. Згідно з документом, корінним народом вважається етнічна меншість, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої культури і при цьому не має власного державного утворення за межами країни.  

Зокрема, корінними народами України на території Криму визначаються кримські татари, караїми та кримчаки. 

Корінні народи мають бути захищені від позбавлення ознак етнічної приналежності, їх не можна позбавляти культурних цінностей, виселяти або примусово переміщувати із місць компактного проживання, примусово асимільовувати, а також розпалювати щодо них расову, етнічну чи релігійну ненависть.

Представникам корінних народів гарантують культурні, освітні, мовні та інформаційні права. Закон визначає статус представницьких органів корінних народів і питання міжнародного представництва корінних народів.

Раніше з критикою українського законопроєкту виступив президент РФ Володимир Путін. В законі як корінний народ не згадуються навіть українці, проте Путін закцентував увагу саме на тому, що до корінних народів не віднесли росіян.

На думку Путіна, закон призведе до «виїзду мільйонів росіян» з України.

Скріншот відео/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3763
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
nOLIKS
979 дн. тому
что же этот урод не вспомнил, что татары вместе с Казанскими спалили Мацкву, ВаняГрозный сбежал, а болотная ещё год воняла трупами сожженных и утопленых... ведь именно за это, Пуйло теперь уничтожает крымчан....
Rino
979 дн. тому
Этого прокацапского выползня шуфрича уже давно пора закрыть, и надолго.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду