Путін звинуватив НАТО у порушенні «обіцянки» не розширюватись на схід. Горбачов називав це твердження міфом

Путін звинуватив НАТО у порушенні «обіцянки» не розширюватись на схід. Горбачов називав це твердження міфом

22 Червня 2021
15428
22 Червня 2021
13:47

Путін звинуватив НАТО у порушенні «обіцянки» не розширюватись на схід. Горбачов називав це твердження міфом

15428
Путін знову використав тезу про «ошукану» Росію, якій НАТО буцімто обіцяло не розширюватись на схід.
Путін звинуватив НАТО у порушенні «обіцянки» не розширюватись на схід. Горбачов називав це твердження міфом
Путін звинуватив НАТО у порушенні «обіцянки» не розширюватись на схід. Горбачов називав це твердження міфом

Президент Росії Володимир Путін у статті, присвяченій 80-річчю нападу нацистської Німеччини на СРСР заявив, що НАТО під час перемовин про об’єднання ФРН та НДР «ошукало» Москву, обіцяючи, що блок до російських кордонів наближатись не буде. Це твердження спростовували експрезидент СРСР Михайло Горбачов та представники Альянсу.

У статті для видання Die Zeit «Бути відкритими, незважаючи на минуле» Путін заявив, що СРСР «за підсумками Великої Вітчизняної війни врятував від поневолення Європу і світ».

«Хто б не намагався переписати сторінки минулого, радянський солдат прийшов до Німеччини з місією визволителя…Після війни народи Європи взяли курс на інтеграцію – і в її успішності колосальну роль зіграло примирення нашого народу і німців», – пише Путін.

У статті Путін запевняє, що після закінчення Холодної війни нібито сподівався, що мрія про єдину Європу від Лісабона до Владивостока стане реальністю. Але, на думку Путіна, на Заході взяв гору конфронтаційний підхід, і НАТО продовжило розширюватися, хоча «нам обіцяли цього не робити».

«Усні обіцянки, про те, що "це не направлено проти вас", що "блок до вас наближатися не буде", виявились обманом...Це поховало надії на континент без розділових ліній. Багатьох ставили перед ультиматумом – або Захід, або Росія, – і це призвело до української трагедії 2014 року, коли Європа підтримала переворот, організований США», – пише Путін, який раніше вже пообіцяв написати «грунтовну статтю» про Україну. 

Колишній президент СРСР Михайло Горбачов у 2014 році в інтерв'ю німецькому каналу ZDF назвав заяви про «обіцянки» НАТО міфом. За його словами, під час переговорів про об'єднання Німеччини  питання розширення Альянсу взагалі не обговорювалось.

«Варшавський договір ще існував і це питання тоді не стояло на порядку денному», – цитує Горбачова DW.

У договорі «два плюс чотири» від 1990 року йшлося про території колишньої НДР, у ньому зазначалося, що там не можуть «розміщувати атомну зброю і війська НАТО».

Крім того, протягом декількох років повинна була скоротитися чисельність Бундесверу.

«Це все було зроблено», – зазначав експрезидент СРСР.

На пряме запитання: чи варто вважати міфом твердження про те, що він був обманутий західними партнерами по переговорах, Михайло Горбачов відповів: «Так, насправді це міф. До цього доклала руку преса».

У 2014 році НАТО у відповідь на закиди Путіна поширило спеціальну заяву у якій стверджувалось, що жодних угод про «нерозширення Альянсу на схід» не існувало. 

«Такої обіцянки ніколи не було, і підтвердити російські заяви неможливо. Більше того, оцінка можливості розширення НАТО була проведена значно пізніше об'єднання Німеччини», –стверджували у пресслужбі альянсу.

Фото: пресс-служба президента России

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15428
Читайте також
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Марія
1010 дн. тому
Не московитам звинувачувати будь-кого в недотриманні навіть офіційно підписаних договорів, не кажучи вже про всякі обіцянки. Московія як не брехне, то й не дихне. Тим більше що конкретно цієї обіцянки ніхто не давав: "Колишній президент СРСР Михайло Горбачов у 2014 році в інтерв'ю німецькому каналу ZDF назвав заяви про «обіцянки» НАТО міфом. За його словами, під час переговорів про об'єднання Німеччини питання розширення Альянсу взагалі не обговорювалось."
ЄВГЕН
1010 дн. тому
Дивно висловлюється Путін, немов в Україні зробили революцію Американські спецслужби. Якщо це дійсно так, тоді постає логічне запитання, а чим займалися Російські спецслужби, яких на території України в той момент було більше ніж Українських. Цим висловом Путін знову підтвердив некомпетентність своєї армії спецслужб у яких під носом провернули таку операцію....
одесит
1010 дн. тому
ця ботоксна наволочь доклала руки, щоб Україна як скоріше вступило до НАТО.
Stephan
1010 дн. тому
Чому тут торчки з-за поребрики нам щось вказують ?
Микола
1010 дн. тому
цей злочинець буде ще вказувати кому з ким дружити і кому куди вступати. Ця наволочь постійно стверджує що нема українців а тому і нема їхньої держави і їхнього права. Лише НАТО і лише ЕС є запорукою розвитку і існування нашого народу. Московія це садистське утворення що за двадцяте століття фізично і іншими засобами знищила половину населення українців на землі.
Nik
1010 дн. тому
"на твердження про те, що він був обманутий західними партнерами по переговорах, Михайло Горбачов відповів: «Так, насправді це міф. До нього доклала руку преса». -Цей тип є сучасним Іудою Іскаріотом з міткою на лобі.
Руслан
1010 дн. тому
ЗАЧЕМ АВТОР ВРЁТ ? В ПОСЛЕДНЕМ АБЗАЦЕ!Есть видео интервью Горбачёва об устном обещании о не расширении нато на восток,и он сам сказал, что его обманули ,т.к. ни каких документов не было подписано ! Хотя чему удивляться?В УКРАИНЕ сплошная ложь !-это факт .
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду