Скандал через російську концепцію «Новоросія»: Проєкти підручників з історії України направлять на додаткову перевірку

Скандал через російську концепцію «Новоросія»: Проєкти підручників з історії України направлять на додаткову перевірку

17 Лютого 2021
5111
17 Лютого 2021
13:59

Скандал через російську концепцію «Новоросія»: Проєкти підручників з історії України направлять на додаткову перевірку

5111
Експерти обурились через тексти шкільних підручників, які тлумачать історію освоєння Степової України в руслі концепції «Новоросія».
Скандал через російську концепцію «Новоросія»: Проєкти підручників з історії України направлять на додаткову перевірку
Скандал через російську концепцію «Новоросія»: Проєкти підручників з історії України направлять на додаткову перевірку

Інститут модернізації змісту освіти вирішив провести додаткову експертизу текстів підручників з історії України для 8 класу, в яких знайшли російську концепцію про «Новоросію». Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Зокрема, інститут направить проєкти підручників на додаткову експертизу до закладів вищої освіти та установ Національної академії наук України.

«З метою поліпшення якості підготовки підручників, перевірки їх відповідності науковим поглядам, направити підручники з історії України та всесвітньої історії на додаткову екпертизу до установ НАН України та провідних закладів вищої освіти», – повідомили Радіо Свобода в інституті.

Перестороги викликали підручники «Історія України» для 8 класу під шифрами 80704, 80708 і підручник «Історія України» 8 класу для шкіл із поглибленим вивченням історії під шифром 80802.

Вчена рада Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського НАН України розкритикувала їх.

«Підручники тлумачать історію освоєння Степової України в руслі концепції «Новоросія», а підручник 80802 ще й порівнює українців XVII століття з первісною людиною. Обидва підходи неприпустимі», – йдеться у висновку Інституту.

З оприлюднених рецензій експертів конкурсної комісії слідує, що в частини з них було чимало претензій до змісту підручників.

«Враження, що автору чи авторам свідомо йшлося про навіювання міфу про "Новоросію". За кадром залишилося питання освоєння запорожцями теренів сучасної Південної та Східної України та впливу запорозької спадщини на подальший розвиток краю...Як можна було – а головне навіщо! – омолоджувати в підручнику Одесу на майже 400 років, ігнорувати козацькі коріння Катеринослава, не побачити татарські міста, перейменовані в Сімферополь і Севастополь, а козацькі зимівники на місці Миколаєва», – цитує одного із експертів Українська служба ВВС.

Водночас в Інституті модернізації змісту освіти наголошують, що ці підручники пройшли науково-методичну, психологічно-педагогічну, дизайнерську та антидискримінаційну експертизи, перш ніж їх направили до МОН із рекомендацією дати гриф. Результати дозволили комісії одноголосно схвалити та направити підручники до профільного міністерства.

«Зауважимо, що негативно оцінювати підручники, ґрунтуючись лише на думках, оціночних судженнях деяких експертів, без ознайомлення з текстом власне підручників, на нашу думку, не зовсім коректно», – додали Радіо Свобода в Інституті модернізації змісту освіти.

В Інституті модернізації змісту освіти наголошують, що підручники ще не пройшли до кінця конкурсний відбір, їх не оприлюднено і не видрукувано.

В історичному минулому Новоросія була урядовою назвою в Російській імперії для південно-українських земель, які були включені до складу імперії Романових у XVIII столітті. Вперше згадується у 1764 році, як Новоросійська губернія. 

Російська пропаганда під час початкового етапу агресії проти України активно використовувала маніпулятивну концепцію «Новоросії». Пропагандистський концепт базувався на міфічній культурно-історичній окремішності південних і східних областей України від решти території держави.

У грудні 2019 року президент РФ Володимир Путін назвав Причорномор’я і східну Україну «споконвічно російською територією». За словами Путіна, під час створення Радянського Союзу ці території були передані Україні з формулюванням «для підвищення процентного співвідношення пролетаріату на Україні».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5111
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду