ЄС виступив на захист видання «Медуза», яке в Росії оголосили «іноземним агентом»

ЄС виступив на захист видання «Медуза», яке в Росії оголосили «іноземним агентом»

24 Квітня 2021
2106
24 Квітня 2021
14:31

ЄС виступив на захист видання «Медуза», яке в Росії оголосили «іноземним агентом»

2106
Росія продовжує обмежувати роботу незалежних медіаплатформ, а також окремих журналістів.
ЄС виступив на захист видання «Медуза», яке в Росії оголосили «іноземним агентом»
ЄС виступив на захист видання «Медуза», яке в Росії оголосили «іноземним агентом»

Служба зовнішніх зв'язків Євросоюзу на офіційному сайті опублікувала заяву на підтримку видання «Медуза». Напередодні Міністерство юстиції Росії внесло видання до реєстру «іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента»

«Ми відкидаємо рішення російської влади включити незалежне ЗМІ "Медуза" до списку "іноземних агентів". Давньою позицією Європейського Союзу щодо так званого закону "про іноземних агентів" є те, що він сприяє систематичному порушенню основних свобод і обмежує громадянське суспільство, незалежні ЗМІ та права політичної опозиції в Росії. [...]

Надзвичайно стурбовані тим, що російська влада продовжує обмежувати роботу незалежних медіаплатформ, а також окремих журналістів та інших суб'єктів ЗМІ. Це суперечить міжнародним зобов'язанням Росії та зобов'язанням з прав людини. Обов'язок ЗМІ – звітувати про питання, що становлять суспільний інтерес, а державна влада зобов'язана забезпечити можливість робити це в атмосфері, вільній від страху та залякування», – наголошується в заяві ЄС.

Компанія Medusa Project SIA зареєстрована в Латвії. Видання оскаржуватиме рішення про внесення до реєстру «іноземних агентів».

Нагадаємо, 12 січня 2021 року Роскомнагляд склав перші вісім протоколів за статтею 19.34.1 Кодексу про адміністративні правопорушення щодо ЗМІ, визнаних в Росії «іноземними агентами». Протоколи склали щодо медіакорпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» та її проєктів, серед яких «Крим.Реалії». 27 січня суд Москви оштрафував ТОВ «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» (РВЄ / РС) та її генерального директора на 1,1 млн руб. (понад 410 тис. грн). 

Згодом стало відомо, що «Радіо Свобода» може припинити своє існування в Росії через тиск Кремля. Комітет Палати представників США із закордонних справ закликав Байдена у пріоритетному порядку відреагувати на такі загрози. Комітет захисту журналістів закликав російську владу скасувати закон про «іноземних агентів», щоб забезпечити місцевим та іноземним медіа вільну роботу, а також не штрафувати ЗМІ за нібито порушення цього закону. 

27 січня 2020 року колишній президент RFE/RL Тед Ліпієн повідомив, що деякі урядовці США підтримували реєстрацію проєкту «Крим.Реалії» іноземним агентом у Росії, щоб він почав працювати за російськими законами для окупованого Криму «як частини РФ». 

Заступник директора з питань ЗМІ та зв’язків з громадськістю RFE/RL Мартінс Званерс повідомив, що працівники RFE/RL відкидають вимогу РФ позначати контент «Крим.Реалії» відповідно до російського закону про «іноземних агентів»

10 березня стало відомо, що в Росії оштрафували місцеве бюро «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» і його гендиректора Андрія Шарого на 53,9 млн руб. (732 тис. доларів) у справах про немаркування матеріалів «іноземного агента».

8 квітня президент корпорації RFE/RL Джеймі Флай засудив спроби російської влади усунути та згорнути діяльність російської служби «Радіо Свобода». Він сказав, що «Радіо Свобода» продовжуватиме чинити опір атакам та боротиметься з цими спробами всіма можливими методами.

Фото: Медуза

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2106
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду