Рада зі свободи слова закликала припинити недопуски журналістів на засідання рад та судів під приводом карантину

Рада зі свободи слова закликала припинити недопуски журналістів на засідання рад та судів під приводом карантину

2 Червня 2021
1447
2 Червня 2021
19:19

Рада зі свободи слова закликала припинити недопуски журналістів на засідання рад та судів під приводом карантину

1447
А якщо це неможливо – то організувати онлайн-трансляції. Міністерству культури на інформполітики рекомендували розповсюдити нагадування для органів влади та самоврядування про законні права журналістів та відповідальність за їх порушення.
Рада зі свободи слова закликала припинити недопуски журналістів на засідання рад та судів під приводом карантину
Рада зі свободи слова закликала припинити недопуски журналістів на засідання рад та судів під приводом карантину

Як повідомив «Детектору медіа» секретар Ради при Президентові Вадим Міський, на засіданні 1 червня радарозглянула інформацію, надану «Детектором медіа» та Інститутом масової інформації, щодо повторюваних випадків обмеження доступу журналістів до засідань з боку органів місцевого самоврядування, судів, інших суб’єктів владних повноважень, під приводом карантинних обмежень.

Враховуючи законодавчі гарантії діяльності ЗМІ та журналістів від час карантину (п. 4 ст. 25 ЗУ «Про інформацію»), Рада рекомендувала органам влади та місцевого самоврядування вжити заходів для припинення порушень свободи слова під приводом карантинних обмежень, й організувати онлайн-трансляції своїх засідань у випадку неможливості забезпечити доступ усіх охочих журналістів, а Міністерству культури та інформаційної політики – створити та розповсюдити письмове нагадування про передбачені законодавством права журналістів та відповідальність за порушення таких прав.

«Роль медіа та журналістів під час карантину є особливо важливою і захищеною законом, тому влада має забезпечити фізичні або онлайнові можливості для роботи журналістів, саме тому ми зі Світланою Остапою ініціювали розгляд цього питання сьогодні та прийняття рекомендацій», – підкреслив секретар Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України Вадим Міський.

 «Детектор медіа» наводить повний текст рекомендацій Ради:

«Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України занепокоєна повторюваними випадками обмеження допуску журналістів до засідань з боку органів місцевого самоврядування, судів, інших суб’єктів владних повноважень, під приводом карантинних обмежень, про які повідомляють самі журналісти та медійні громадські організації.

У більшості випадків суб’єкти владних повноважень у спробах обмежити допуск журналістів хоч і посилаються на карантинні обмеження, утім реально можуть переслідувати мету приховування від суспільства важливої інформації, адже обмежують доступ до засідань, на яких приймаються рішення про використання коштів місцевих громад, про виділення земельних ділянок, або, у випадку судової влади – на засідання у резонансних справах. 

У зв’язку з цим, враховуючи, що питання забезпечення прав журналістів, зокрема щодо права безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами; а також законодавчо закріпленого права працівника медіа після пред'явлення документа, що засвідчує його професійну належність, збирати інформацію на територіях, де оголошено надзвичайний стан, надзвичайну ситуацію або вжиті адміністративні та медико-санітарні заходи (карантин), крім випадків, передбачених законом (п. 4 ст. 25 ЗУ «Про інформацію»),

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України рекомендує органам влади та місцевого самоврядування вжити заходів для припинення порушень свободи слова під приводом карантинних обмежень, зокрема:

Органам місцевого самоврядування, судам, іншим суб’єктам владних повноважень – забезпечити допуск журналістів на свої заходи, які відповідно до законодавства не можуть бути утаємничені, з дотриманням карантинних обмежень, а за відсутності такої можливості – забезпечити онлайн-трансляції засідань. 

Міністерству культури та інформаційної політики – створити та розповсюдити серед органів влади, органів місцевого самоврядування письмове нагадування про передбачені законодавством України права журналістів та відповідальність за порушення таких прав».

Нагадаємо, що на початку року запорізькі журналісти вийшли на протест з вимогою не перешкоджати їхній роботі у міськраді, утім випадки недопуску журналістів продовжувалися і в подальші місяці. Також подібні випадки були зафіксовані на Чернігівщині, Київщині, Харківщині, Полтавщині, Хмельниччині, Дніпропетровщині, Миколаївщині, Одещині, Сумщині та в інших регіонах.

Додамо, що на цьому ж засіданні Рада рекомендувала Президентові України припинити практику присвоєння почесного звання «Заслужений журналіст України», а також ініціювати відповідні зміни до закону «Про державні нагороди України». Разом з тим, члени Ради наголосили, що видатним діячам інформаційної сфери можуть бути присвоєні інші державні нагороди та стипендії. На цьому ж засіданні Рада підтримала рекомендації щодо присвоєння державних стипендій низці діячів, зокрема — довічної стипендії Миколі Семені, що понад два роки провів в ув’язненні в окупованому Росією Криму.

Нагадаємо, Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України — це консультативно-дорадчий орган, створений відповідно до указу президента № 808/2019. До складу ради входять 15 членів, обраних на установчих зборах: Вадим Міський (секретар Ради), Олександр Бурмагін, Наталія Влащенко, Ірина Городецька, Наталія Гуменюк, Діана Дуцик, Павло Єлізаров, Максим Кречетов, Тетяна Лебедєва, Світлана Остапа, Людмила Писанко, Тетяна Попова, Сергій Томіленко, Тарас Шевченко, Сергій Штурхецький.

Раніше Рада з питань свободи слова засудила тиск на «Схеми» з боку Андрія Портнова, виступила з критикою законопроєкту «Про дезінформацію», двічі рекомендувала владі пакети заходів щодо підтримки медіа під час карантину, частину з яких було враховано в ухваленому законі щодо підтримки креативних індустрій, рекомендувала ратифікувати Конвецію про доступ до офіційних документів, яку було згодом підтримано Верховною Радою України, розробила рекомендації щодо проведення пресконференцій перших осіб держави та організації журналістських пулів, закликала Нацполіцію вжити заходів для припинення торгівлі журналістськими посвідченнями, не знайшла загроз свободі слова в санкціях проти «каналів Медведчука» та закликала владу зреагувати на репресії проти журналістів у Білорусі, а також висловилася проти практики блокування сайтів через судові арешти майнових прав користувачів.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1447
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду