Рада з питань свободи слова при Президентові закликала владу підтримати медіа

Рада з питань свободи слова при Президентові закликала владу підтримати медіа

22 Травня 2020
2143

Рада з питань свободи слова при Президентові закликала владу підтримати медіа

2143
Таке рішення Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України ухвалила на онлайн-засіданні 21 травня.
Рада з питань свободи слова при Президентові закликала владу підтримати медіа
Рада з питань свободи слова при Президентові закликала владу підтримати медіа

Про це «Детектору медіа» повідомив секретар Ради Вадим Міський.

Наводимо повний текст рішення Ради:

«Звернення щодо підтримки українських медіа

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України, підтримуючи звернення журналістських організацій та медійних асоціацій, звертається до Президента України, Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України із закликом продовжити та розширити втілення ініціатив, спрямованих на підтримку українських ЗМІ.

Пандемія COVID-19 демонструє, яку критично важливу роль в суспільстві відіграють журналісти та медіа, подаючи достовірну інформацію, протидіючи фейкам та здійснюючи громадський контроль над владою, що зрештою сприяє порятунку людських життів.

Співробітники і національних, і місцевих медіа у час надзвичайної ситуації та карантинних обмежень продовжують виконувати свої професійні обов’язки, при цьому ризикуючи своїм здоров’ям та життям. В Україні зафіксовані випадки захворювання медійників на коронавірус та фізичні атаки з боку осіб, які порушують вимоги карантину. Водночас, самі ЗМІ стають жертвами економічної кризи, спричиненої глобальним поширенням COVID-19.

Дослідження Національної спілки журналістів України показало, що 82% українських редакцій під час карантину зіткнулися зі значними економічними труднощами – зокрема, втратою рекламодавців і припиненням виходу преси у друкованому вигляді. Медіа змушені згортати реалізацію нових проектів, скорочувати обсяги виробництва або припиняти діяльність на час карантину. Почалися звільнення співробітників ЗМІ, зменшення заробітних плат та поширеною є практика масових неоплачуваних відпусток. 

Визнаючи цінність свободи слова та вагому роль ЗМІ, парламенти та уряди країн світу приймають оперативні рішення для порятунку медіа як ключової галузі в демократичному суспільстві. Ініціативи з допомоги ЗМІ, особливо місцевих медіа, уже впроваджуються у країнах Євросоюзу, США, Канади, Австралії.

Ми звертаємо увагу Президента, народних депутатів та урядовців на рекомендації журналістських організацій та медійних асоціацій. Спираючись на міжнародний досвід, Національна спілка журналістів України розробила «Антикризову програму підтримки для друкованих та онлайн ЗМІ». Пропозиції щодо нагальних кроків щодо держпідтримки ЗМІ напрацювала Національна Асоціація Медіа (НАМ). Видавці, об’єднані в Українську асоціацію медіа-бізнесу та Асоціацію «Незалежні регіональні видавці України» спільно з НСЖУ звернулися до влади із закликом щодо реалізації невідкладних заходів для підтримки інформаційної безпеки населення України в умовах карантину.

Ми вітаємо прогрес у втіленні органами влади значної частини попередніх пропозицій Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України, що були оприлюднені в березні 2020 року. Разом з тим, наголошуємо, що зроблених кроків все ще недостатньо для повноцінної підтримки українських медіа, особливо регіональних, які опинилися на межі виживання у період надзвичайної ситуації.

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України підтримує позицію журналістських організацій та медійних асоціацій щодо необхідності реалізації державної інформаційної політики, спрямованої на допомогу українським ЗМІ та закликає Президента, Верховну Раду та Кабінет Міністрів вжити заходів для підтримки медіа задля подолання наслідків пандемії COVID-19. Члени Ради засвідчують свою готовність долучитися до консультацій з органами влади для підготовки конкретних заходів».

У коментарі «Детектору медіа» Вадим Міський також підкреслив, що органи влади по всьому світу вживають заходів для підтримки вітчизняних медіа, особливо локальних, котрі потерпають від наслідків пандемії COVID-19. «Ми бачимо, що Конгрес США закликає адміністрацію Трампа надати федеральну підтримку локальним медіа, міністерство культури Великобританії закликає людей купувати щоденні газети і великі бренди – продовжувати розміщувати рекламу, деякі уряди надають пряму або опосередковану фінансову підримку: Нова Зеландія утворила фонд для підтримки медіа, Литва — розміщує державним коштом соціальну рекламу щодо коронавірусу тощо. Сьогодні є чималий закордонний досвід, але також є і сформульовані конкретні потреби українських медіа від журналістських та медійних організацій. До них ми закликаємо дослухатися у першу чергу» — сказав він.

Нагадаємо, раніше Національна асоціація медіа спільно з іншими організаціями закликали запровадити заходи для підтримки функціонування ЗМІ в умовах карантину. Українська асоціація медіа бізнесу, НСЖУ та та інші медійні організації запропонували заходи для підтримки діяльності засобів масової інформації та доступу до них для населення в умовах карантину.

Рада з питань свободи слова при Президентові України у березні рекомендувала парламенту та уряду 8 заходів з підтримки ЗМІ під час карантину.

Пізніше, Верховна Рада відстрочила звітність мовників, а Національна рада з питань телебачення і радіомовлення дозволила мовникам відхилятися від дотримання програмних концепцій, передбаченими ліцензіями, за умови попереднього повідомлення регулятора про це.

13 квітня Верховна Рада проголосувала за зміни до державного бюджету, яким скоротила фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії, але не настільки суттєво, як пропонував Уряд спочатку. Крім того, цими змінами відкладено до 2021 року застосування норм законодавства норми про держзакупівлі для телеканалу ATR, який отримує державну фінансову підтримку.

13 травня 2020 року Верховна Рада підтримала у І читанні законопроєкт №3377 щодо підтримки креативних індустрій, підготовлений парламентським комітетом з гуманітарної політики, в якому також містяться норми про підтримку медіа. Ще два комітетські законопроекти – зміни до бюджетного та податкового кодексів – досі не виносилися на розгляд сесійної зали.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2143
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду