Обрано склад Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президенті

Обрано склад Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президенті

16 Вересня 2019
6385
16 Вересня 2019
20:04

Обрано склад Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президенті

6385
16 вересня відбулися установчі збори Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України. До складу Ради увійшли 15 членів: шестеро представників медіа, шестеро представників медійних громадських організацій, а також по одному представнику від Офісу президента України, Національної спілки журналістів України, Незалежної медіа-профспілки України.
Обрано склад Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президенті
Обрано склад Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президенті

Членами Ради обрано таких медійників:

  • Наталія Влащенко;
  • Наталія Гуменюк;
  • Павло Єлізаров;
  • Вадим Міський (програмний директор ГО «Детектор медіа», секретар наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, представник НСТУ в Раді);
  • Михайло Ткач;
  • Данило Яневський;
  • Олександр Бурмагін;
  • Діана Дуцик;
  • Тетяна Лебедєва;
  • Світлана Остапа (заступниця шефредактора «Детектора медіа», голова наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, представниця ГО «Детектор медіа» в Раді);
  • Тетяна Попова;
  • Тарас Шевченко;
  • Сергій Томіленко (від НСЖУ);
  • Сергій Штурхецький (від НМПУ);
  • Максим Кречетов (від ОПУ).

Членів Ради обирали учасники установчих зборів шляхом рейтингового голосування. Кожен учасник міг проголосувати за одну кандидатуру від медіа та одну кандидатуру від медійної ГО. Представники НСЖУ, НМПУ та ОПУ увійшли до Ради автоматично.

Для участі в установчих зборах було зареєстровано 33 представники медіа та 11 представників медійних ГО. Не всі вони прийшли на самі збори, але голосувати можна було за кожного з них. Зокрема, не були присутніми Михайло Ткач і Данило Яневський, які за результатами рейтингового голосування були обрані до складу Ради.

Представники медіа, зареєстровані для участі в зборах:

  1. Роман Андрейко
  2. Христина Бердинських
  3. Сергій Бережний
  4. Наталія Білоусова
  5. Оксана Богданова
  6. Наталія Влащенко
  7. Наталія Глущенко
  8. Василь Голованов
  9. Ірина Городецька
  10. Наталія Гуменюк
  11. Павло Єлізаров
  12. Вадим Колодійчук
  13. Михайло Коміссарук
  14. Роман Кравець
  15. Роман Лященко
  16. Вадим Міський
  17. Ярослава Міщенко
  18. Андрій Нестерко
  19. Володимир Павлюк
  20. Людмила Писанко
  21. Катерина Пітєніна
  22. Сергій Попов
  23. Світлана Самойленко
  24. Олександр Слюсар
  25. Алла Сташенко
  26. Олексій Стеценко
  27. Юрій Сугак
  28. Михайло Ткач
  29. Ігор Чичкань
  30. Світлана Чорна
  31. Ольга Шеремет
  32. Сергій Щербина
  33. Данило Яневський

Представники ГО, зареєстровані для участі в зборах:

  1. Олександр Бурмагін
  2. Роман Головенко
  3. Діана Дуцик
  4. Ольга Кобилинська
  5. Єлизавета Кузьменко
  6. Тетяна Лебедєва
  7. Павло Моісеєв
  8. Світлана Остапа
  9. Ольга Падірякова
  10. Тетяна Попова
  11. Тарас Шевченко

Учасники установчих зборів домовилися, що це «тимчасовий» склад Ради, який обрано на півроку. За цей час члени Ради мають розробити проєкт положення про Раду і членство в ній. Учасники Ради обрали секретаря – Вадима Міського. Голову поки що вирішили не обирати.

Рада планує напрацьовувати рекомендації для державних органів за такими напрямками: безпека та соціальний захист журналістів, саморегуляція і розвиток стандартів, протидія пропаганді та фейкам, доступ до інформації, правове регулювання медіа та розвиток регіональних медіа.

Склад Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України має затвердити своїм указом президент України. Однак поки що невідомо, чи буде затверджено указом цей склад, чи він буде затверджений пізніше разом з положенням про Раду.

Нагадаємо,17 липня заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив про створення Ради з питань свободи слова при президентові України.

Того ж дня на сайті президента опублікували повідомлення, згідно з яким, до складу Ради мали увійти по одному представнику від кожної редакції центральних ЗМІ. ОПУ заявив, що серед пріоритетів Ради визначено захист права журналістів на професію, для цього до її складу мали увійти представники силових відомств і медіаюристи.

Пізніше прессекретарка президента України Юлія Мендель повідомляла, що керівники ЗМІ та редакцій через конфлікт інтересів не зможуть увійти до Ради з питань свободи слова при президентові України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6385
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду