Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів

Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів

14:55,
20 Травня 2020
2068

Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів

14:55,
20 Травня 2020
2068
Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів
Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів
Дія самої Конвенції розпочнеться за три місяці від дати ратифікації 10-ю країною, тобто Україною.

20 травня Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів, ухвалену 18 червня 2009 року у м. Тромсе (проєкт закону № 0032). Рішення підтримали 305 народних депутатів.

Цим документом держави визнають право на доступ до інформації та погоджуються забезпечувати таке право і співпрацювати у сфері доступу.

Зокрема, Конвенція:

  • гарантує право на безкоштовний доступ до документів органів влади будь-якій особі без пояснення причин і намірів отримання інформації, подальшого використання документів;
  • встановлює систему моніторингу, спрямованого на забезпечення країнами-підписантами належної та ефективної імплементації положень Конвенції, розвитку права на доступ до офіційних документів;
  • містить положення щодо врахування суспільного інтересу в інформації, відображеній в офіційному документі, та надання документу, якщо цей інтерес переважить шкоду завдану іншим інтересам, визначеним законодавством;
  • встановлює обов’язок для розпорядників належним чином поводитись із документами для того, щоб вони були легко доступні;
  • відповідь на запит повинна надаватись у розумний і короткий строк;
  • будь-які обмеження у доступі до інформації повинні проходити тест на шкоду та суспільний інтерес;
  • запитувач повинен мати доступні шляхи оскарження порушення його права до незалежного органу та суду.

Переглянути переклад Конвенції можна тут.

Верховна Рада ратифікувала документ з уточненням, що визначення поняття «державні органи» також включає:

  • органи законодавчої влади щодо їхніх інших функцій;
  • органи судової влади щодо їхніх інших функцій;
  • фізичні чи юридичні особи у тій мірі, в якій вони виконують державні функції або управляють державними коштами відповідно до національного законодавства.

Також зазначено, що виконання передбачених Конвенцією зобов'язань на тимчасово окупованих територіях у Донецькій, Луганській областях, Криму не гарантується до повного відновлення конституційного ладу України на цих територіях. Органи і посадовці на цих територіях і їхня діяльність є незаконними, а документи є недійсними.

Далі закон про ратифікацію має підписати Президент. Дія самої Конвенції розпочнеться за три місяці від дати ратифікації 10-ю країною, тобто Україною.

Як відомо, Конвенція ухвалена Радою Європи 18 червня 2009 року в місті Тромсе (Норвегія). З того часу її підписали 17 держав-членів Ради Європи, а ратифікували — дев'ять. Цей міжнародний документ поки що не набрав сили – для цього потрібно, щоб Конвенцію ратифікували 10 країн. Представник України підписав конвенцію ще 12 квітня 2018 року, проте для її ратифікації в сесійній залі в парламенту не вистачило голосів «за». Україна стає десятою країною, яка ратифікувала Конвенцію і введе її в дію.

Представники громадянського суспільства підтримували ратифікацію Конвенції з 2018 року. Спочатку низка громадських організацій направили відповідне звернення до Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції. У січні 2019 року Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України закликала підтримати ратифікацію Конвенції.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду