Шарій заявив, що виграв суд в «Української правди». Виявилось – у несправжньої

Шарій заявив, що виграв суд в «Української правди». Виявилось – у несправжньої

4 Грудня 2020
5143

Шарій заявив, що виграв суд в «Української правди». Виявилось – у несправжньої

5143
Юридичних наслідків для редакції це рішення не має і виконати його, на думку медіаюристки, буде неможливо.
Шарій заявив, що виграв суд в «Української правди». Виявилось – у несправжньої
Шарій заявив, що виграв суд в «Української правди». Виявилось – у несправжньої

Проросійський блогер і політик Анатолій Шарій на своїй фейсбук-сторінці повідомив, що 4 грудня виграв суд проти «Української правди», і виклав фото судового рішення. Однак у рішенні зазначена юридична особа (ТОВ «Інформаційне агенство "Українська правда"»), яка насправді не має стосунку до видання.

Справу за позовом Анатолія Шарія до ТОВ «Інформаційне агенство "Українська правда"» 4 грудня розглядав Печерський районний суд (справа є в графіку на сайті суду). Суддя Сергій Вовк прийняв рішення на користь позивача: визнав недостовірною інформацією фразу зі статті «Української правди»: «Блогер, якому раніше бонзи ПР замовляли сюжети у війні одне з одним», зобов’язав ТОВ «Інформаційне агенство "Українська правда"» спростувати цю інформацію та стягнув з нього судовий збір у розмірі 840 гривень.

ТОВ «Інформаційне агенство "Українська правда"» належить Олександру Морозову, створене у 2013 році. А юридичною особою інтернет-видання «Українська правда» є інше підприємство – ПП «Українська правда», власником і директором якого є Олена Притула.

У коментарі «Детектору медіа» головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва зазначила, що її видання не має жодного стосунку до організації, у якої виграв суд Анатолій Шарій, тож для «УП» рішення суду не має юридичних наслідків. «Ми не маємо жодного стосунку до тієї організації, у якої Шарій виграв суд. Ми ведемо облік усіх позовів, і позовів від Шарія ми не пам’ятаємо. Наскільки я зрозуміла з документа, який він опублікував, то мова йде про іншу організацію з іншим реєстраційним номером та керівником. Відповідно, жодних юридичних наслідків для нас це не має. Я не знаю, навіщо це робить Шарій. Але 840 гривень, які він хоче стягнути, може стягнути з тієї організації, яка вказана у рішенні», – сказала пані Мусаєва.

Медіаюристка ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко вважає, що видання «Українська правда» не має виконувати це рішення суду: «У нас є конкретний боржник, якого визначив суд. Сам сайт не може бути відповідачем, будь які дії виконує підприємство, яке адмініструє сайт. Якщо вони (позивач і суд. – ДМ) неправильно встановили відповідача, то виконати це рішення буде просто неможливо».

Фраза, яку оскаржував Анатолій Шарій, є частиною речення з матеріалу «Української правди» «Зробимо його разом. Як противники Зеленського готуються до реваншу»: «Однак у партії Медведчука і Льовочкіна на цих виборах є не лише проблема Зеленського, але й несподіваний противник – партія Анатолія Шарія. Блогер, якому раніше бонзи ПР замовляли сюжети у війні одне з одним, тепер забирає у колишніх замовників частину їхнього електорату в базових регіонах ОПЗЖ».

Фото: 112.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5143
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду