Печерський суд дозволив затримати Шарія – ЗМІ

Печерський суд дозволив затримати Шарія – ЗМІ

2 Березня 2021
1566
2 Березня 2021
12:16

Печерський суд дозволив затримати Шарія – ЗМІ

1566
Ухвала суду оскарженню не підлягає.
Печерський суд дозволив затримати Шарія – ЗМІ
Печерський суд дозволив затримати Шарія – ЗМІ

Печерський районний суд Києва дозволив затримати підозрюваного у державній зраді блогера Анатолія Шарія для доставки в суд з метою розгляду обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на джерела.

За данмими джерела в правоохоронних органах, рішення було винесене 25 лютого. Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Шарій вже висловив сумнів, що владі України вдасться домогтися його затримання та екстрадиції.

16 лютого СБУ оголосила Шарію підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Сам блогер вважає це рішення «чистою політикою».  

22 лютого Шарій не з'явився на допит до СБУ. У відомстві заявили, що неявку можна трактувати як переховування від слідства.

25 лютого Шарій був оголошений у державний розшук. За даними ЗМІ, Шарій зараз перебуває в Іспанії.

1 березня СБУ звернулася по міжнародну допомогу у справі Анатолія Шарія, а також почала розслідувати справу про порушення при реєстрації його партії.

Зазначимо, що з 2012 року Шарій живе за межами України – після того як отримав у Литві політичний притулок ЄС, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі.

З України Шарій виїхав через дві відкриті проти нього кримінальні справи. Обидві не пов’язані з його журналістською чи блогерською кар’єрою. Перша стосувалася стрілянини, яка сталася 1 травня 2011 року в київському «Макдональдсі». Шарій двічі вистрілив із травматичного пістолета у відвідувача, з яким у нього зав’язався конфлікт. 

У квітні 2019 року суд скасував розшук і заочний арешт Анатолія Шарія. Також суд не знайшов підстав для арешту Анатолія Шарія, відмовився ініціювати його екстрадицію та повернув справу прокуратурі на додаткове розслідування. Другу справу поліція відкрила проти Шарія, звинувативши його в інсценуванні замаху на себе (обстріл автомобіля, що стався в липні 2011 року). 13 квітня 2020 року правоохоронці зняли його з розшуку в Україні

26 червня 2020 року Державна фіскальна служба повідомила, що викликала політика і блогера Анатолія Шарія на допит у межах кримінального провадження про «відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом». Сам Шарій припустив, що після допиту його оголосять у розшук та додав, що «готовий». 

Крім того, Офіс генерального прокурора 26 червня повідомив, що Анатолію Шарію ніщо не заважає повернутись в Україну та вільно пересуватись її територією.

Зараз Шарій називає себе «медіаекспертом» та не любить, коли його звинувачують у проросійській пропаганді. Через те, що його назвали рупором «русского міра», у 2017 році він судився з «Детектором медіа», програвши суд. У 2019-му він подав до суду на Петра Порошенка через те, що той назвав його неукраїнським журналістом та звинуватив у роботі на Росію. Він також програв суд у квітні 2019 року в справі про захист честі, гідності та ділової репутації проти телеканалу «Еспресо», в ефірі якого блогера назвали «кремлівським проєктом». 28 жовтня 2020 року Апеляційний суд Києва дозволив Порошенку називати Шарія «не українським журналістом».

Хто такий Шарій – читайте в матеріалі Mediasapiens.

Скріншот відео: Анатолий Шарий/Youtube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1566
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду