Поширював російські фейки та організовував проплачені акції. СБУ затримала «журналіста» Росаду

Поширював російські фейки та організовував проплачені акції. СБУ затримала «журналіста» Росаду

15 Лютого 2022
4328

Поширював російські фейки та організовував проплачені акції. СБУ затримала «журналіста» Росаду

4328
Іван Росада також внесений до списку «Миротворця» за поширення російської пропаганди, заперечення російської агресії та розповсюдження закликів до зміни конституційного ладу України.
Поширював російські фейки та організовував проплачені акції. СБУ затримала «журналіста» Росаду
Поширював російські фейки та організовував проплачені акції. СБУ затримала «журналіста» Росаду

Служба безпеки України затримала українця, який позиціонував себе «журналістом» та «лідером думок», за підзорю в державній зраді. Його звинувачують у поширенні російських фейків у ЗМІ та соцмережах, а також організації проплачених мітингів за замовленням російських кураторів.

Джерело «Детектора медіа» в правоохоронних органах повідомило, що йдеться про Івана Росаду. Він також внесений до списку «Миротворця» за поширення російської пропаганди, заперечення російської агресії та розповсюдження закликів до зміни конституційного ладу України.

«(Підозрюваний) поширював вигідні Кремлю фейкові матеріали у ЗМІ та соціальних мережах. Також чоловік організовував акції за заздалегідь підготовленим сценарієм російських кураторів. Його дії мали розхитати внутрішньо-політичну обстановку в нашій країні та створити "потрібну інформаційну картинку" для РФ, — розповіли в Службі безпеки України. — Інструкції зловмисник отримував електронними каналами зв’язку, а оплату – через заборонені електронні гаманці. Так званий "журналіст" регулярно звітував перед своїми кураторами через спеціально створений телеграм-канал».

Правоохоронці вже оголосили йому підозру за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Під час обшуків у нього вилучили телефони, комп’ютери, флеш-носії та накопичувачі, дані з яких, стверджує СБУ, підтверджують злочинну діяльність, а саме: співпрацю з представниками РФ.

«На початку його співпраці з кураторами він отримував вказівки нав’язувати прокремлівський погляд на події в Україні, маніпулювати суспільною думкою українців, насамперед напередодні важливих міжнародних зустрічей з країнами-партнерами. Зокрема, він неодноразово виступав в ефірах російських і українських телеканалів, які зараз перебувають під санкціями, та просував ідею про нібито перебування України під зовнішнім управлінням, відкрито звинувачував українських військових в обстрілах мирного населення. Ті самі меседжі він проштовхував через рейтингові телеграм-канали, на що йому окремо виділяли фінансування», — йдеться в повідомленні.

За даними СБУ, затриманий регулярно зустрічався з російськими кураторами закордоном, обговорював з ними деталі «інформкампаній» та отримував готівку на фінансування акцій.

«У подальшому куратори зосередили його роботу на дестабілізації суспільно-політичної ситуації в України. Він почав організовувати фейкові проплачені протестні акції у столиці. Для цього, зокрема, наймав для "масовки" людей, які мали імітувати соціальне невдоволення чинною владою. Останнє завдання "медійника" — розпочати збір підписів за імпічмент чинного президента. Зловмисник погодився за грошову винагороду підробити понад мільйон підписів, нібито від імені українців», — розповіли правоохоронці.

Нагадаємо, у грудні 2021 року в Дніпрі затримали та оголосили підозру чоловіку, який планував створити «республіку Україну» з альтернативними органами влади.

Фото: СБУ, скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4328
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду