«Російська годівниця». Медведчук та Козак у 2014 році отримали під контроль великий нафтовий бізнес у РФ – ЗМІ

«Російська годівниця». Медведчук та Козак у 2014 році отримали під контроль великий нафтовий бізнес у РФ – ЗМІ

26 Березня 2021
2615
26 Березня 2021
10:30

«Російська годівниця». Медведчук та Козак у 2014 році отримали під контроль великий нафтовий бізнес у РФ – ЗМІ

2615
Журналісти стверджують, що Медведчук та Козак у дні захоплення Криму отримали під контроль великий нафтовий бізнес у Росії практично за безцінь.
«Російська годівниця». Медведчук та Козак у 2014 році отримали під контроль великий нафтовий бізнес у РФ – ЗМІ
«Російська годівниця». Медведчук та Козак у 2014 році отримали під контроль великий нафтовий бізнес у РФ – ЗМІ

Родини чинних народних депутатів від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука і Тараса Козака у період окупації Криму отримали контроль над великим нафтовим бізнесом у Росії. Про це йдеться у спільному розслідування «Схем» і міжнародного проекту розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Зокрема, у 2014 році близькі Медведчука та Козака за 40 тисяч доларів придбали 42% акцій «Новошахтинського заводу нафтопродуктів» у Ростовській області. З того часу і донині завод забезпечив обом родинам дивіденди в розмірі понад 100 млн доларів.

«Офіційні документи кіпрських компаній, які проаналізували журналісти, свідчать про те, що 27 лютого 2014 року – у день захоплення парламенту Криму так званими зеленими чоловічками – родини Віктора Медведчука і Тараса Козака стали співвласниками «Новошахтинського заводу нафтопродуктів» у Ростовській області, отримавши 42% підприємства за 40 тисяч доларів», – ідеться в розслідуванні.

Журналісти стверджують, що сім'ї також отримали під контроль 60% фірми «НЗНП Трейд», яка на той момент вже мала ліцензію на розробку Гавриківського нафтового родовища в Росії за 1000 доларів. Запаси цього великого родовища оцінюють у майже 137 млн тонн нафти.

«Вже на п’ятий день після завершення Революції гідності Віктор Медведчук отримав потужне джерело фінансування своєї політичної діяльності, таку собі "російську годівницю", яка щороку забезпечувала його мільйонами доларів. Причому обійшлася вона Медведчуку і його соратникам у символічну суму. Навіть дешевше, ніж задекларований сервіз Faberge його дружини», – повідомляють журналісти.

На думку журналістів, ця угода виглядає як домовленість про передання активу комусь за дуже незначну суму.

«Схоже на те, що цінний актив перейшов у власність, і що, згідно з документами, оплата за це, здається, дико непропорційна цінності акцій, що були передані»,  – прокоментував журналістам ці угоди британський експерт із фінансових операцій і протидії відмиванню коштів Грем Берроу.

Повідомляється, що і «Новошахтинський завод нафтопродуктів», і «НЗНП Трейд» до того, як перейшли під контроль сім'ям Медведчука і Козака, належали російському мільярдерові Сергію Кислову.

«Завод, який дає мільйонні дивіденди, в який Кислов інвестував мільйони доларів, було продано компаніям Лавренюк та Марченко (дружини Козака та Медведчука – Ред.) за суму близько 40 тисяч доларів, це майже задарма», – зазначила в коментарі журналістам аналітик ГО «Центр протидії корупції» Антоніна Волкотруб, проаналізувавши документи.

Жоден із фігурантів розслідування на запитання про продаж заводу так і не відповів.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму». Зокрема, під санкції РНБО потрапила і цивільна дружина нардепа «ОПЗЖ» Тараса Козака Наталія Лавренюк.

Санкції проти Марченко і Лавренюк ввели через володіння заводом, що забезпечує нафтопродуктами «Л/ДНР». Відповідний завод розташований у Росії.

За даними джерел ZN.ua, Оксана Марченко володіє 75% заводу, а Лавренюк - 25%. Зазначений завод забезпечує нафтопродуктами «ДНР» і «ЛНР». При цьому санкції проти Лавренюк могли ввести і як проти іноземної особи, адже у неї, як пише видання, є паспорт РФ.

9 березня СБУ допитала Віктора Медведчука в межах розслідування справи про державну зраду. 

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з етеру. 

За даними Zn.ua, підставою для запровадження санкцій проти Тараса Козака та каналів стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму

Власник медіахолдингу «Новини» Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. Козак оскаржив санкції у Верховному суді. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2615
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду