detector.media
26.03.2021 11:17
Офіс генпрокурора повідомив про підозру трьом учасникам «Українського вибору» Медведчука
Офіс генпрокурора повідомив про підозру трьом учасникам «Українського вибору» Медведчука
Підозрювані брали активну участь в окупації АРК і були нагороджені Росією медалями «За повернення Криму».

Офіс генпрокурора повідомив про підозру у держзраді трьом керівникам ініціативних груп громадського руху «Український вибір» Віктора Медведчука. Про це повідомляє пресслужба Офісу.

Підозри повідомлені за фактом участі цих осіб в організації та проведенні незаконного «референдуму» на окупованій території Криму у 2014 році.

«Їм інкриміновано державну зраду та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 110 КК України). За даними слідства, представники всеукраїнського громадського руху «Український вибір – Право народу», який до 2016 року мав назву «Український вибір», сприяли окупації Кримського півострова. Двоє підозрюваних, будучи керівниками ініціативних груп громадського руху, входили до складу незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя», – зазначено у повідомленні.

Один з підозрюваних очолював територіальний підрозділ НЗФ, інший був керівником окремого підрозділу «самооборони» – «Слов’янський щит». Вони виконували протиправні накази «ватажків» формування, а також брали активну участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» на території півострову Крим.

У тому числі, в якості спостерігачів на «дільницях» в складі незаконних виборчих комісій, а також підозрювані забезпечували охорону дільниць й безперешкодне проведення «референдуму» у місті Севастополь».

В Офісі генпрокуратури додали, що один із керівників відокремленого підрозділу громадського руху «Український вибір», що також діяв Севастополі, за даними правоохоронців, брав участь у проведенні мітингів на підтримку окупації півострова Росією та проведення незаконного «референдуму».

«Під час публічних виступів на мітингах підозрюваний висловлював заклики до зміни меж території та державного кордону України, а також розширення території РФ за рахунок тимчасово окупованих територій України. Це підтверджується висновком судово-лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз», – вказали в ОГП.

За даними відомства, підозрювані були нагороджені Росією медалями «За повернення Криму».

25 березня СБУ провела обшуки в офісах всеукраїнського громадського руху «Український вибір-Право народу» в Києві та Дніпрі.

СБУ підозрює представників громадської організації «Український Вибір» нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука у сприянні проведенню незаконного референдуму і виборів у тимчасово анексованих АР Крим та Севастополі у 2014 році.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. 26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації.

Фото: пресслужба СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY