Міжнародний центр протидії дезінформації запустять на базі РНБО

Міжнародний центр протидії дезінформації запустять на базі РНБО

11 Березня 2021
3180
11 Березня 2021
15:33

Міжнародний центр протидії дезінформації запустять на базі РНБО

3180
Крім того, при Мінкульті до кінця березня почне роботу Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.
Міжнародний центр протидії дезінформації запустять на базі РНБО
Міжнародний центр протидії дезінформації запустять на базі РНБО

Міжнародний центр протидії дезінформації створюють на базі Ради національної безпеки та оборони України. Його можуть запустити вже наступного тижня. Про це 11 березня повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм».

«Проблема протидії дезінформації вимагає сьогодні скоординованої діяльності всіх державних установ, парламенту, уряду, громадянського суспільства й залучення не лише ресурсів нашої держави, а й наших міжнародних партнерів, – сказав Єрмак.

Він нагадав, що президент Володимир Зеленський ще влітку виступив з ініціативою створити в Україні Міжнародний центр протидії дезінформації.

«На виконання вимоги, доручення президента в найближчі дні розпочне роботу Міжнародний центр, який буде створений на базі Ради національної безпеки та оборони. Цей орган не є і не буде політичним. Президент буде здійснювати необхідний контроль та пильно слідкувати за діяльністю. Я впевнений, що вже наступного тижня такий Центр розпочне свою роботу», – розповів керівник ОПУ та додав, що Україна вже має підтвердження та зацікавленість міжнародних партнерів в участі в Центрі.

За словами Єрмака, за декілька тижнів майбутній керівник і працівники Міжнародного центру протидії дезінформації більш детально ознайомлять суспільство та ЗМІ зі своєю діяльністю. На його думку, цей Центр зможе швидко представити результати своєї роботи.

Заступник голови Виконавчого Комітету реформ національної ради реформ Олександр Ольшанський уточив, що Міжнародний центр протидії дезінформації при РНБО координуватиме діяльність різних гілок влади та інших, серед інших – Міністерства культури та інформаційної політики, Національного інституту стратегічних досліджень, спецслужб. Він гадає, що в межах Центру доведеться створити підрозділ з моніторингу.

«Швидше за все, сьогодні або завтра відбутися засідання РНБО, на якому буде юридично прийнято рішення й буде створений Центр при РНБО. Відповідно, при різних інших органах влади будуть інші структури створені, які будуть виконавчими органами. РНБО буде більшою мірою займатися координацією цього процесу, а кожен за свою роботу відповідатиме», – пояснив він.  

На питання про фінансування цього Центру Ольшанський відповів: «Як можна профінансувати безпеку країни? Якусь частину виконує СБУ, якусь частину виконує Міністерство оборони, якусь частину повинно виконувати Міністерство культури та інформаційної політики. Це багаторівнева система, яка буде складатися з багатьох органів влади. У тому числі потрібно підтримувати широкі контакти з журналістською спільнотою, неурядовими організаціями, бути в контакті з парламентським Комітетом. Усі мають зробити вклад в цю історію. Тому що не можна створити окремий Інститут боротьби з дезінформацією – він нічого не зможе зробити. Тут роль РНБО як координатора цієї діяльність у першу чергу».

Заступник керівника ОПУ Ігор Жовква уточнив, що Україна долучає свою частку зусиль до міжнародної боротьби з пропагандою та фейками. За його словами, Міжнародний центр протидії дезінформації координуватиме свою роботу, зокрема, з European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats з штаб-квартирою в Фінляндії (включає дев’ять держав).

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко запропонував надати цьому Центру дослідження Інституту про механізм роботи російської пропаганди й спецоперації РФ («активні заходи»), а також – про протидію їм.

Крім того, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що на базі його відомства до кінця березня запустять Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. За його словами, на цей Центр є «невеличка сума», яка зарезервована в бюджеті МКІП. Ткаченко розповів, що Мінкульт у межах нового Центру співпрацюватиме з недержавними організаціями.

Метою Центру стратегічних комунікацій та інфорбезпеки є нейтралізація впливу дезінформації та маніпуляцій і швидке та проактивне реагування на ключові теми, у межах яких поширюють фейки та пропаганду.

Основні напрямки роботи Центру:

  • виявлення – це збір інформації, шляхом використання мережі фактчекерів; моніторинг; співпраця з РНБО та іншими органами влади; оцінка інформація; зосередження моніторингів та аналітиків в Центрі; у майбутньому передбачається існування власної системи контент-аналізу;
  • реагування – на визначні ключові теми, у межах яких поширюється дезінформація чи маніпуляції; співпраця з РНБО, іншими органами влади; кризове реагування; one voice policy – взаємодія з пресслужбами органів влади та спеціалістами з комунікацій;
  • протидія – це складання карти виявлених ботоферм та здійснення заходів з їх блокування, у тому числі в співпраці з Facebook; розробка змін щодо санкцій за поширення дезінформації; проактивне інформування суспільства щодо позиції України з питань, які потенційно можуть стати загрозливими;
  • просвіта – розробка та поширення матеріалів про те, як працює дезінформація та маніпуляції, як поширюється вплив на суспільство, якою є мета та бажаний результат; підвищення медіаграмотності населення; формування критичного мислення в суспільства;
  • комунікаційні проєкти – створити онлайн-музей російської дезінформації; створити та поширювати рейтинг фейкометів; взаємодіяти з пресслужбами органів влади та їх спеціалістами; провести конкурс на найкращий проєкт «Як працює дезінформація та маніпулятивна інформація?»; поширювати матеріали, статті, розслідування.

Міністр сподівається, що результатами роботи Центру стануть: оперативна реакція на повідомлення з дезінформацією та маніпуляціями; забезпечення оперативного донесення офіційної позиції держави щодо повідомлень, які місять дезінформацію; поінформованість суспільства про матеріали, які свідчать про поширення РФ повідомлень, що містять дезінформацію та маніпуляції.

Олександр Ткаченко уточнив, що Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки координуватиме роботу з іншими відомствами в сфері протидії дезінформації. Міністр додав, що керівника цього Центру назвуть наприкінці березня. Нині набирають команду – до 10 осіб.

Нагадаємо, у лютому 2021 року стало відомо, що Міністерство культури та інформаційної політики України планує створити Центр протидії дезінформації, метою якого буде протидія дезінформації РФ. Також повідомлялося, що ЄС впроваджує два проєкти з протидії дезінформації в Україні. У межах одного — вивчатимуть імідж України в інших країнах; у межах другого — оцінюватимуть, як формуються погляди в районах на схід від контактної лінії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3180
Читайте також
11.03.2021 16:42
Ярина Ключковська
4 187
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду