Разброд и шатания

Разброд и шатания

11 Березня 2021
4187
11 Березня 2021
16:42

Разброд и шатания

Ярина Ключковська
фахівчиня з комунікацій, медіатренер
4187
На презентації Міжнародного центру протидії дезінформації ніхто так і не пояснив, що саме створюється.
Разброд и шатания
Разброд и шатания

Не думала колись, що цитуватиму Леніна в оригіналі. Але це - вичерпний опис сьогоднішньої панелі про дезінформацію на форумі Україна-30, за сумісництвом - презентації новостворюваного Міжнародного центру протидії дезінформації.

Створення такого центру давно перезріло. Мова про нього йшла ще з 2014 року - УКМЦ, потім новостворений Мінінформполітики, фахівці НАТО, StopFake, інші фактчекінгові недержавні організації… Представники влади не забули нагадати, що центр потрібен давно, але ніхто (читай - Порошенко) його не створив.

Але, попри годинну представницьку дискусію, пояснити, що ж вони створюють, так і не змогли. Керівник ОП Андрій Єрмак старанно зачитував текст виступу з папірця, але конкретного нічого сказати йому не вдалося. Заступник керівника ОП Ігор Жовква наголошував на необхідності боротися, чомусь, із контрпропагандою, і дуже дипломатично уникав слова «Росія», аж поки модераторка сама не назвала «країну, яку не можна називати».

Інтернет-підприємець та заступник голови Офісу простих рішень Олександр Ольшанський, на жаль, нічого не спростив. Коли промовець починає з історії питання, це віщує якусь складну і малозрозумілу історію. Так воно й вийшло: майбутній центр працюватиме під РНБО, буде координувати всі можливі органи влади, буде фінансуватися малозрозумілим чином і становитиме з себе складну багаторівневу систему, яка буде моніторити інформаційний простір (теж малозрозумілим чином – АВТ.) та інформуватиме (також малозрозумілим чином – АВТ.) про загрози різні органи влади.

А міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заплутав мене остаточно. До кінця березня у міністерстві мають створити власний Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Як ця структура співвідноситься з центром при РНБО, на жаль, ніхто не пояснив. За словами міністра, Центр буде працювати у п‘яти напрямах: 1. виявлення дезінформації; 2. реагування на ключові теми і кризове реагування; 3. протидія агентам дезінформації, в тому числі, ботофермам; 4. просвіта у сфері інформаційної гігієни та медіаграмотності; 5. окремі комунікаційні проекти, зокрема, музей російської пропаганди. Ефективність центру при МКІП пропонують вимірювати оперативністю реагування та оприлюднення офіційної позиції держави, а також поінформованістю суспільства. На жаль, про ставлення громадян до ключових тем, де відбувається дезінформація, мова поки що не йшла. Не говорив міністр і про жодні поведінкові показники. Шкода, адже ефективність будь-яких комунікацій вимірювати інформуванням - це міряти, скільки разів хвора на ковід-19 людина вдихнула, замість того, щоб міряти сатурацію крові киснем.

 Із важливого, міністр іще зауважив, що Центр займатиметься багатостраждальним one voice policy для всіх органів влади. Проте, відповідаючи на питання про це, сказав, що координація відбуватиметься на рівні центру при РНБО. То все ж, буде один центр чи два? Якою буде роль міжнародних партнерів? А різних органів влади? Як залучатимуть громадянське суспільство? Головне - чим же займатиметься отой міжнародний центр? Здається, учасникам панелі було б непогано поговорити між собою, перш ніж виходити на сцену. І залучити до цієї розмови фахівців із громадянського суспільства, наприклад, блискучу модераторку панелі Любов Цибульську, яка досліджує гібридні загрози в УКМЦ, представників інших громадських організацій, які займаються темою протидії дезінформації, експертів зі стратегічних комунікацій, експертів, які були долучені до створення наробок й щодо відкриття Центру, того ж таки Артема БіденкаДмитра Золотухіна  Олексія Харченка тощо.

Так, протидія дезінформації та гібридній війні точно виходить за рамки виключно комунікаційної площини. Так, стратегічна державна комунікація - необхідна, але далеко не достатня умова для розв‘язання цієї проблеми. Так, це питання національної безпеки, і воно потребує залучення і координації багатьох органів державної влади. Але що саме держава з цим робитиме, панель предметної відповіді так і не дала. Залишилося враження неузгодженості, невизначеності та поспіху. І сподівання, що до запуску Міжнародного центру протидії дезінформації влада підготується краще, ніж до цієї презентації.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4187
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду