Разумков про перевірку СБУ «Харківських угод»: Нардепи не несуть відповідальності за голосування

Разумков про перевірку СБУ «Харківських угод»: Нардепи не несуть відповідальності за голосування

15 Березня 2021
2288
15 Березня 2021
13:28

Разумков про перевірку СБУ «Харківських угод»: Нардепи не несуть відповідальності за голосування

2288
Конституція України вказує, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування.
Разумков про перевірку СБУ «Харківських угод»: Нардепи не несуть відповідальності за голосування
Разумков про перевірку СБУ «Харківських угод»: Нардепи не несуть відповідальності за голосування

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що навіть після зняття недоторканності народні депутати не несуть відповідальності за свої голосування. Про це Разумков заявив на Погоджувальній раді коментуючи справу «Харківських угод».

За словами Разумкова, СБУ вже прийшла з відповідними рішеннями суду і просила списки, хто і як голосував за «Харківські угоди».

«На щастя чи на жаль, народні депутати не несуть відповідальність за свої голосування. Індемнітет він залишається... Я не впевнений, що ця ідея буде повністю реалізована», – заявив спікер.

Відповідно до статті 80 Конституції України, народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

11 березня секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов повідомив, що СБУ вивчатиме обставини ратифікації Харківських угод та необхідність відкрити справи про держзраду проти нардепів, які за них голосували.

Зокрема, СБУ перевірить понад 236 колишніх нардепів, серед тих, хто голосував «за» — власник каналу «Україна» Рінат Ахметов, власник компанії «Ера медіа» Андрій Деркач, колишній власник Прямого каналу Володимир Макєєнко, колишній голова Держкомтелерадіо Едуард Прутнік, колишній власник Першого ділового Ігор Шкіря, співакціонер «Савік Шустер студії» Валерій Писаренко, власник телекомпанії ІРТА Володимир Ландік, власник низки волинських медіа та партнер Ігоря Коломойського Ігор Палиця, власник каналів Kyiv.Live і Odesa.Live Вадим Столар та інші. Повний перелік тих, хто тоді голосував, — тут.

21 квітня 2010 року тодішні президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв зустрілись у Харкові та підписали угоду, за якою Чорноморський флот Російської Федерації міг перебувати в Севастополі ще 25 років. В обмін на це Україна мала отримати знижку на російський газ, але фактично не отримала нічого, тому що безпосередньо перед підписанням угод РФ значно підвищила ціну.

Угода була ратифікована Верховною Радою України та Державною думою Російської Федерації 27 квітня 2010 року. Була денонсована в односторонньому порядку Державною Думою РФ 31 березня 2014 року.

У січні 2021 року в Офісі генпрокурора повідомили, що експрезиденту Віктору Януковичу оголошено про підозру в держзраді через підписання «Харківських угод».

За версією слідства, Росія спочатку штучно створювала та накопичувала борг України за поставку природного газу, а потім в його погашення фактично безоплатно розташовувала свій флот на території України. Через ці угоди збільшилась кількість військових Росії на території України. Надалі це допомогло їм окупувати півострів у 2014 році.

Фото: пресслужба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2288
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду