Оскарження санкцій щодо телеканалів Козака: Верховний Суд відкрив нові провадження

Оскарження санкцій щодо телеканалів Козака: Верховний Суд відкрив нові провадження

11 Березня 2021
5903
11 Березня 2021
09:15

Оскарження санкцій щодо телеканалів Козака: Верховний Суд відкрив нові провадження

5903
Наразі в межах оскарження санкцій відкриті декілька проваджень.
Оскарження санкцій щодо телеканалів Козака: Верховний Суд відкрив нові провадження
Оскарження санкцій щодо телеканалів Козака: Верховний Суд відкрив нові провадження

Верховний суд відкрив нові провадження в межах розгляду справ про оскарження санкцій щодо телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZiK нардепа Тараса Козака. Про це повідомляє пресслужба Верховного суду.

Зокрема, 9 березня відкриті провадження у справі за позовом ТОВ «ТВ Вибір» про оскарження обмежувальних заходів до позивача (розгляд 6 квітня). У цей же день відкрито провадження в адміністративній справі за позовом Тараса Козака про визнання протиправним і скасування указу про санкції до позивача (розгляд також 6 квітня).

«Крім того, 5 березня 2021 року ухвалою у справі № 9901/51/21 залишено без руху позовну заяву ТОВ «Партнер ТВ», у якій позивач просить визнати протиправним і нечинним п. 6 додатка № 2 до Указу № 43/2021. Суд надав позивачеві десятиденний строк із дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків шляхом надання уточненої позовної заяви», – вказали у Верховному суді.

Також наразі відкриті ще кілька справ про оскарження указу президента про санкції, щодо них призначені розгляди на 15 березня, 29 березня, 5 квітня, 12 квітня.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з етеру. 

За даними Zn.ua, підставою для запровадження санкцій проти Тараса Козака та каналів стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму

Власник медіахолдингу «Новини» Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. Козак оскаржив санкції у Верховному суді. 

26 лютого, почав мовити новий канал Перший незалежний, створений командою співробітників холдингу Тараса Козака. Однак в етері він пробув лише трохи більше години, раптово припинивши мовлення на супутнику.

Офіційних коментарів влади щодо причин вимкнення досі немає. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов прокоментував вимкнення каналу іронічно: «чи то технічна помилка, чи Божа кара». 

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Фото: Rae Allen/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5903
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду