Апеляційний суд став на сторону Портнова, який оприлюднив персональні дані членів команди «Схем»

Апеляційний суд став на сторону Портнова, який оприлюднив персональні дані членів команди «Схем»

14 Грудня 2020
13792
14 Грудня 2020
20:59

Апеляційний суд став на сторону Портнова, який оприлюднив персональні дані членів команди «Схем»

13792
Захист водія знімальної групи планує оскаржувати рішення суду в касаційному порядку.
Апеляційний суд став на сторону Портнова, який оприлюднив персональні дані членів команди «Схем»
Апеляційний суд став на сторону Портнова, який оприлюднив персональні дані членів команди «Схем»

Апеляційний суд міста Києва відмовив водію «Схем» Борису Мазуру в задоволенні апеляції на рішення Печерського районного суду. Про це пише «Радіо Свобода».

Раніше суд відмовив пану Мазуру в задоволенні позову про захист права на приватність та відхилив прохання зобов’язати колишнього нардепа та ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова видалити з публічного простору його персональні дані.

Захист Бориса Мазура планує оскаржувати рішення Апеляційного суду у касаційному порядку.

«Суд створює небезпечну практику, через яку може бути поширена персональна інформація будь-якої особи як спосіб захисту своїх прав, хоча закон каже, що таке поширення є незаконним, і воно дозволяється тільки у виняткових випадках. Тепер на основі цього рішення будь-яка особа може поширювати персональні дані особи, і вважати, що такий спосіб захисту є законним і відповідає принципам співмірності і розумності», – заявила адвокатка Оксана Максименюк.

Рішення на користь Андрія Портнова ухвалила колегія суддів Апеляційного суду міста Києва у складі Ганни Крижанівської, Максима Оніщука та Вікторії Шебуєвої.

«Фактично апеляція зобов’язала Бориса Мазура відшкодувати 52 тис. грн Андрію Портнову його витрат на юридичне обслуговування. Але ми подамо касаційну скаргу до Касаційного цивільного суду, щойно буде оприлюднений повний текст рішення апеляційної інстанції. Разом із нею ми також подамо клопотання, яке передбачатиме призупинення виконання рішення першої інстанції до закінчення розгляду касації. Це дозволить зупинити виконання стягнення витрат на юридичне обслуговування», – повідомила пані Максименюк.

Нагадаємо, 31 жовтня 2019 року чиновник часів президентства Віктора Януковича Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми «Схеми». Він оприлюднив повні паспортні дані та домашню адресу водія, номери авто. У відповідь «Схеми» заявили про тиск на журналістів з боку Портнова. Журналісти зазначили, що не планують припиняти роботу над темою.

Андрій Портнов, своєю чергою, пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби».

Президент «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа» Джеймі Флай засудив розголошення персональних даних працівників проєкту «Схеми» та закликав правоохоронців відреагувати на дії Портнова.

Попри це 2 листопада Андрій Портнов оприлюднив номери ще трьох автівок, які, за його словами, пов'язані із журналістами «Схем».

7 листопада поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози з боку Андрія Портнова журналістам «Радіо Свобода». Розслідування ведеться за ч. 2 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 1 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

У відповідь Андрій Портнов 7 листопада теж подав до Національної поліції заяву проти видання «Радіо Свобода».

Працівники «Радіо Свобода» Сергій Іщенко та Борис Мазур 13 і 14 квітня 2020 року подали цивільні позови в Печерський районний суд Києва проти Андрія Портнова.

31 серпня Печерський районний суд Києва відмовив Борису Мазуру в задоволенні позову до Андрія Портнова про захист права на приватність.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13792
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Телепузик
1225 дн. тому
Цікаво скільки і чим Путін заплатив українським силовикам за нечіпання розгулу його явних агентів "портновців"? Що скаже на це Байден?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду