Поліція закрила справу про напад на журналістів «Схем» на Київщині

Поліція закрила справу про напад на журналістів «Схем» на Київщині

11 Вересня 2020
1673
11 Вересня 2020
11:59

Поліція закрила справу про напад на журналістів «Схем» на Київщині

1673
Захист «Схем» хоче оскаржити це рішення.
Поліція закрила справу про напад на журналістів «Схем» на Київщині
Поліція закрила справу про напад на журналістів «Схем» на Київщині

Національна поліція через «закінчення строку досудового розслідування» закрила кримінальне провадження щодо нападу в Чабанівській селищній раді на знімальну групу програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях». Про це 11 вересня повідомило «Радіо Свобода».

«За результатами досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні 22 липня 2020 прийнято рішення про його закриття у зв'язку із закінченням строку досудового розслідування, яке в установленому законом порядку не скасовано», – сказали в поліції.

Розслідування щодо перешкоджання діяльності журналістів (ч.3 ст. 171 ККУ) проводив слідчий відділ Києво-Святошинського ВП ГУНП в Київській області.

Захист «Схем» хоче оскаржити це рішення.

«Незрозуміло, на яких підставах слідство вирішило закрити провадження, адже в матеріалах справи було багато доказів, які могли б лягти в основу обвинувального вироку й притягнення до відповідальності. Фактично були і особи впізнані, і отримано відеозапис того, що відбувалося у кабінеті селищної ради і як перешкоджали роботі журналістів, і як вдарили оператора та пошкодили техніку. Тому рішення слідства про закриття справи нам незрозуміле», – сказала адвокатка «Схем» та керівниця юридичного напрямку Інституту розвитку регіональної преси Оксана Максименюк.

Вона додала, що редакція досі не отримала постанову про закриття справи – це незаконно.

«Наступний наш крок – подання клопотання про надання копії постанови про закриття кримінального провадження. А далі – підготовка скарги до суду про незаконність закриття кримінальної справи», –пояснила пані Максименюк.

Нагадаємо, 6 березня 2019 року на журналістів проєкту «Схеми: корупція в деталях» напали під час зйомок у приміщенні Чабанівської селищної ради (селище Чабани, Київська область).

Журналісти зявили, що на них напали заступники Чабанівського селищного голови Олександра Киризлієва, а саме: заступник селищного голови з питань роботи житлово-комунального господарства Володимир Чуприна, заступник селищного голови з питань роботи виконавчих органів Юрій Бондар та голова ГО «Розвиток Київщини» Валерій Присяжний. 

Оператор тоді отримав струс мозку, також було серйозно пошкоджено камеру. Команда проєкту викликала поліцію та написала заяву. Поліція попросила в проєкту «Схеми» надати відео, де зафіксовано напад на знімальну групу.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1673
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду