Суд відмовив водію «Схем» у задоволенні позову проти Портнова

Суд відмовив водію «Схем» у задоволенні позову проти Портнова

5 Вересня 2020
3323

Суд відмовив водію «Схем» у задоволенні позову проти Портнова

3323
«Радіо Свобода» розчароване таким рішенням, їхній співробітник подаватиме апеляцію.
Суд відмовив водію «Схем» у задоволенні позову проти Портнова
Суд відмовив водію «Схем» у задоволенні позову проти Портнова

31 серпня Печерський районний суд Києва відмовив водію програми розслідувань «Схеми» Борису Мазуру в задоволенні позову про захист права на приватність до колишнього народного депутата та ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова, який раніше оприлюднив детальні персональні дані водіїв редакції. Суд відмовив у проханні зобов’язати вилучити з публічного простору персональні дані пана Мазура, повідомляє «Радіо Свобода». Також суд постановив стягнути з водія «Схем» витрати пана Портнова на адвокатів у розмірі 52 500 гривень.

Рішення ухвалила суддя Печерського районного суду Києва Світлана Волкова в рамках письмового провадження (без запрошення сторін).

Борис Мазур подаватиме апеляційну скарга, повідомила його адвокатка, керівниця юридичного напрямку Інституту розвитку регіональної преси Оксана Максименюк.

«У судовому рішенні наші аргументи не згадуються взагалі. Окрім того, Печерський суд не зазначив, яким саме чином поширення персональних даних водіїв програми дозволило захистити право Портнова на невтручання у приватне життя, – аналізує Оксана Максименюк. – Крім того, ми подали клопотання на розгляд справи в порядку загального провадження – тобто, щоб процес пройшов публічно – але суддя його не задовольнила «у зв’язку із малозначністю справи» і провела розгляд без виклику сторін, письмово».

У тому ж суді розглядається інший позов до Андрія Портнова від другого водія «Схем», з такою ж вимогою вилучити персональну інформацію. За словами пані Максименюк, у цьому провадженні інша суддя вже призначила відкритий розгляд справи за участю сторін. «Тобто, ми вбачаємо неоднозначність у підході у різних суддів», – зазначила адвокатка.

«З рішення ми бачимо, що Печерський суд просто не захотів розбиратися, що саме було порушено. Завжди була така думка про те, що Портнов має вплив на суди. І це рішення, мені здається, є свідченням того, що цей вплив все-таки залишається, – говорить виконавча директорка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова, яка здійснює правовий захист програми «Схеми». – Попри те, що судове рішення ще не набрало чинності, воно також має вплив, надаючи можливість Портнову продовжувати таку негідну поведінку – насміхатись, погрожувати. Мовляв, дивіться, як швидко я виграв суд, каже Портнов. Дивіться, зараз я буду всіх «виховувати». Єдиний спосіб, як з цим боротися – оскаржувати рішення».

Виконувачка обов’язків президента «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа» Дейзі Сінделар висловила розчарування рішенням Печерського суду щодо несанкціонованого розголошення в інтернеті персональних даних водія розсліду вальної команди «Схем»: «Це рішення виправдовує тих, хто намагається використовувати погрози та зловживати інформацією, щоб залякувати та створювати потенційну загрозу для журналістів. Той факт, що слухання справи не було відкритим для громадськості, лише викликає додаткове занепокоєння щодо безпеки та правової захищеності наших журналістів в Україні».

«Публікація цієї інформації умисно наразила його на небезпеку переслідування та насильства. У серпні автомобіль Бориса Мазура був знищений внаслідок підпалу», нагадала вона.

Дейзі Сінделар наголосила, що «Радіо Свобода» неодноразово закликало українську владу притягнути до відповідальності кожного, хто якимось чином тиснув на журналістів через їхню професійну діяльність.

За даними «Радіо Свобода», суддя Печерського суду Києва Світлана Волкова, яка ухвалила рішення у справі оприлюднення персональної інформаціїї, раніше двічі була відсторонена Верховною Радою від правосуддя за порушення присяги та перебувала під слідством за підозрою у винесенні неправосудного рішення, через те, що випустила з-під варти екскомандувача «Беркуту» Дмитра Садовника, в результаті чого той утік. Пізніше Шевченківський районний суд Києва виправдав Світлану Волкову. Ця суддя також винесла рішення про «безперервне проживання Портнова» в Україні протягом останніх 5 років – хоча після втечі експрезидента Януковича він мешкав в Австрії. Тоді суд прийняв аргумент, що Портнов перебував у відрядженні за кордоном.

Нагадаємо, 31 жовтня 2019 року чиновник часів президентства Віктора Януковича Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми «Схеми». Він оприлюднив повні паспортні дані та домашню адресу водія, номери авто. У відповідь «Схеми» заявили про тиск на журналістів з боку Портнова. Журналісти зазначили, що не планують припиняти роботу над темою.

Андрій Портнов, своєю чергою, пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби».

Президент «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа» Джеймі Флай засудив розголошення персональних даних працівників проєкту «Схеми» та закликав правоохоронців відреагувати на дії Портнова.

Попри це 2 листопада Андрій Портнов оприлюднив номери ще трьох автівок, які, за його словами, пов'язані із журналістами «Схем».

4 листопада Андрій Портнов заявив, що «став журналістом і ведучим, офіційно оформив документи і приступив до роботи» на телеканалі «112 Україна». Він повідомив, що має письмове редакційне завдання «інформувати суспільство про протиправну діяльність осіб, які займаються незаконною оперативно-розшуковою діяльністю» й знову оприлюднив персональні дані ще одного водія знімальної групи програми «Схеми».

7 листопада поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози з боку Андрія Портнова журналістам «Радіо Свобода». Розслідування ведеться за ч. 2 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 1 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

У відповідь Андрій Портнов 7 листопада теж подав до Національної поліції заяву проти видання «Радіо Свобода».

Працівники «Радіо Свобода» Сергій Іщенко та Борис Мазур 13 і 14 квітня 2020 року подали цивільні позови в Печерський районний суд Києва проти Андрія Портнова.

У ніч на 17 серпня 2020 року в Броварах Київської області невідомі підпалили авто проєкту журналістських розслідувань «Схеми», яке належить водію програми Борису Мазуру. Головна редакторка програми Наталка Седлецька пов’язує підпал з професійною журналістською діяльністю, яка «комусь дуже не подобається». Поліція Київської області розпочала кримінальне провадження за цим фактом, подію кваліфікували як умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу.

26 серпня поліція затримала одного підозрюваного в підпалі та оголосила в розшук іще двох підозрюваних. 27 серпня затриманому оголосили підозру, а 28 серпня його арештували на 60 діб з можливістю вийти під заставу в розмірі 175 650 грн. Крім нього слідство шукає ще трьох осіб, причетних до підпалу, двоє з них оголошені в розшук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3323
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду