Bihus.Info знайшов медіаплан Дубінського з дискредитації Майдану – Дубінський назвав його фейком

Bihus.Info знайшов медіаплан Дубінського з дискредитації Майдану – Дубінський назвав його фейком

2 Жовтня 2020
4950
2 Жовтня 2020
14:37

Bihus.Info знайшов медіаплан Дубінського з дискредитації Майдану – Дубінський назвав його фейком

4950
Журналісти Bihus.Info отримали доступ до листування Олександра Дубінського, яке може свідчити про ведення ним кампанії з дискредитації Революції Гідності на замовлення дружини Олександра Клименка.
Bihus.Info знайшов медіаплан Дубінського з дискредитації Майдану – Дубінський назвав його фейком
Bihus.Info знайшов медіаплан Дубінського з дискредитації Майдану – Дубінський назвав його фейком

Електронне листування з поштової скриньки ексведучого «1+1», народного депутата від «Слуги народу» Олександра Дубінського вказує на те, що він міг створювати і розкручувати фейки про Революцію Гідності на замовлення Ольги Семченко, дружини Олександра Клименка, міністра доходів і зборів часів Віктора Януковича. Про це йдеться в розслідуванні проєкту Bihus.Info.

Журналісти вказують, що учасниками листування, датованого груднем 2013 – лютим 2014 років, найімовірніше, є Олександр Дубінський, очільниця холдингу «Вести», цивільна дружина Клименка Ольга Семченко та на той момент головний редактор видання «Вести», а нині очільник онлайн-видання «Страна.ua» Ігор Гужва.

За даними Bihus.Info, лейтмотивом їхніх розмов були плани з дискредитації Революцію Гідності. Зокрема, 20 грудня 2013 року Олександр Дубінський надіслав «Ользі Владиславівні» (імовірно, очільниці холдингу «Вести» Ользі Семченко) лист з назвою «Предложения по информационной кампании "Майдан меньшинства"» – це план з 20 заходів, які мали дискредитувати Майдан. Основні методи – інформаційні вкиди, фейкові ролики, псевдорозслідування про Майдан та тодішніх лідерів опозиції. Серед них фейки про «повій на Майдані», «польоти Віталія Кличка до Москви» тощо.

Загальна вартість цього плану становила близько 500 тисяч доларів, а також орієнтовно 100 тисяч доларів на непередбачувані витрати. Гонорар як координатора мав складати 10%.

«"Розслідування" про літак Кличка (що не було зроблене), що мав бути двосерійним, був оцінений у 25 тисяч доларів за кожну серію плюс 12 тисяч за просування на ютубі. Сюжет для новин на "1+1" мав коштувати 7,5 тисяч доларів, ролик для ютубу про Революцію – 5,5 тисяч доларів», – пише Bihus.info.

Журналісти звертають увагу на те, що деякі з пропозицій медіаплану були реалізовані: наприклад, фейк про повій на Майдані. 26 грудня 2013-го на ютуб-акаунті «Ярослава Небесная» з’явилося відео, на якому тодішня журналістка програми «Гроші» («1+1») Ярослава Коба розпитує жінок на Майдані про секс-послуги, а вони охоче розповідають і ведуть її в сусіднє кафе – саме так, як пропонував акаунт alexandr.dubinsky@gmail.com. Далі лінк на це відео Коба публікує на свой сторінці в фейсбуці – саме з тим підписом, який погоджував alexandr.dubinsky з «Ольгою Владиславівною» (імовірно, Семченко). А потім і сам Дубінський опублікував лінк на ролик «Проститутки Майдан» у себе на фейсбук-сторінці.

Сам Олександр Дубінський підтвердив журналістам, що досі користується поштовою скринькою alexandr.dubinsky@gmail.com, з якої у 2013-2014 роках велося листування. Водночас він заперечив, що використовував її для обговорення кампанії проти Майдану в інтересах Олександра Клименка.

Олександр Дубінський звинуватив керівника проєкту розслідувань Bihus.info Дениса Бігуса в поширенні фейкових скриншотів листування. «Намальовані скріни повідомлень з'явилися у розкрадача донатів через 7 років після подій Майдану. Хоча важко уявити, що якби вони були в когось у руках – їх би не опублікували раніше», – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, 18 вересня Олександр Дубінський опублікував звинувачення на адресу керівника Bihus.info Дениса Бігуса. Політик закинув журналісту-розслідувачу, що той приховує кошти організацій, вкладає їх у цінні папери заради власного збагачення, привласнює пожертви чи гранти й навіть краде зарплатню у працівників. Олександр Дубінський погрожував поширити інформацію про нерухомість і мільйонні статки журналіста.

В інтерв'ю «Детектору медіа» Денис Бігус відкинув закиди народного депутата і сказав, що цінні папери купував не за грантові кошти. На його думку, звинувачення Олександра Дубінського є частиною загальної атаки на громадський сектор і донорські організації.

Раніше, у травні 2020 року, Денис Бігус розповів, що Олександр Дубінський кілька років мав громадську організацію та отримував гранти від агентства США з міжнародного розвитку USAID. Натомість зараз політик воює з ГО, незручними чиновниками та посадовцями, називаючи їх «соросятами» та «грантожерами», щоб дискредитувати їхню діяльність.

Крім того, 29 травня Верховна Рада зареєструвала законопроєкт Олександра Дубінського щодо прозорості діяльності громадських об'єднань з іноземною підтримкою. Нардеп запропонував низку вимог і обмежень для представників ГО, якщо більше половини їхнього фінансування надходить з-за кордону. Детальніше читайте тут і тут.

27 липня Верховна Рада зареєструвала ще один законопроєкт пана Дубінського, який стосується оприлюднення інформації про фінансування ГО, які отримують понад 50% фінансування з-за кордону.

Фото: Bihus.Info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4950
Читайте також
14.03.2023 20:54
Роман Мельник
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
3 111
30.11.2020 10:00
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
3 682
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду