«112 Україна» без цифрової ліцензії: хто став новим лідером серед інформаційних каналів?

«112 Україна» без цифрової ліцензії: хто став новим лідером серед інформаційних каналів?

6 Листопада 2019
3092
6 Листопада 2019
16:30

«112 Україна» без цифрової ліцензії: хто став новим лідером серед інформаційних каналів?

3092
У вересні цього року Нацрада відмовила в продовженні цифрової ліцензії каналу «112 Україна». Він втратив лідерство серед інформаційних телеканалів.
«112 Україна» без цифрової ліцензії: хто став новим лідером серед інформаційних каналів?
«112 Україна» без цифрової ліцензії: хто став новим лідером серед інформаційних каналів?

У жовтні лідером по всіх основних аудиторіях серед інформаційних каналів став Прямий. Це відбулося через зниження частки каналу «112» після втрати цифрової ліцензії.

«112» утримував першість як за аудиторією 18+, так і за комерційною «18–54, 50 тис.+» упродовж всього року. Його частка змінювалася залежно від подій у країні. Так, найвищих показників вона досягла у квітні та травні 2019 року — 3,33–3,36 % (18+). Якраз на цей період припали вибори президента, інавгурація тощо. Далі показники знижувались. А в жовтні досягли лише 1,13 %, менше у 2019 році канал не мав. Якщо порівнювати цей показник із серпневим, то він удвічі нижчий.

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення 26 вересня відмовила у продовженні цифрових ліцензій на мовлення в регіональному мультиплексі МХ-5 п’ятьом регіональним компаніям, які мовили під логотипом «112 Україна»: ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Лідер ТВ». Тобто цей день став останнім днем дії цих ліцензій.

Відповідно жовтень — найбільш показовий місяць, щоб відстежити, що втратив канал без цифрової ліцензії.

*Натисність, щоб збільшити

Основні втрати каналу стосувалися старшої аудиторії,  це особливо чоловіки та жінки віком понад 65 років. На сьогодні найбільш схожу аудиторією за віковими та статевими характеристиками з інформаційних каналів мають «112 Україна», NewsOne та Прямий. Відповідно саме останній і зайняв позицію лідера в жовтні.

*Розмір кружечка — частка каналу за аудиторією «1854, 50 тис.+», 2019 рік (січень жовтень)

З усіх інформаційних каналів саме Прямий найбільше підвищив свою частку на 0,19 відсоткового пункту. Окрім нього на 0,14 в. п. свою частку підвищив канал ZIK. «112 Україна» за цей місяць впав на 0,73 в. п.

Що ж упродовж року відбувалося з показниками каналів основних конкурентів «112-го»? При цьому двоє з них — NewsOne та ZIK — як і «112 Україна», мають одного й того ж власника — Тараса Козака, близького до Віктора Медведчука.

Частка Прямого зростала до квітня — вибори президента, а далі потроху падала. Інавгурація у травні та вибори в парламент уже не мали такого інтересу аудиторії, до того ж у цей час у літній сезон знижується перегляд усіх мовників. Показники Прямого каналу впродовж року були близькі з показниками NewsOne, вони почергово випереджали одне одного, хоча Прямий це робив частіше.

А от у жовтні  показники «112 Україна» та NewsOne майже зрівнялися. Втім, перший іще утримує  другу позицію з мінімальним відривом. Наприклад, за 18+ «112» має 1,13 %, а NewsOne — 1,1 %, а за комерційною аудиторією («18–54, 50 тис.+») їх співвідношення 0,60 % проти 0,52 %.

ZIK у жовтні посідає четверту сходинку топу інформаційних каналів. Після того, як канал у червні придбав народний депутат від «Опозиційного блоку» соратник Віктора Медведчука Тарас Козак, його частка дещо знизилась. Але ця тенденція була спільна для всіх інформаційних каналів, які втрачали показники в липні та серпні після активних виборчих подій. Однак у вересні частка ZIK впала до 0,57 % і навіть зрівнялася з показником «Еспресо ТВ». Але в жовтні канал надолужив і досягнув 0,71 %.

Досить показовими з огляду на основну роль інформаційних каналів є їхні показники щодо рекламної заповнюваності. Адже більшість інформаційних каналів навіть по мінімуму не планують заробляти на рекламі. Останні доступні дані за 43-й тиждень (21–27 жовтня) свідчать про це: заповнюваність на «112 Україна» 8 %, на NewsOne та Прямому — 3 %. Тоді як, наприклад, 24 канал має 74 %, а 5 канал — 96 %.

Трохи краща ситуація із ZIK, який за згаданий тиждень має заповнюваність 45 %.

І на завершення невеличкий топ найкращих програм на чотирьох каналах-лідерах серед інформаційних каналів за найширшою та комерційною аудиторією. Топ сформований за «18–54, 50 тис.+».

Прямий канал

Найкращою трансляцією жовтня є телемарафон у день захисника України. Також у топі пресмарафон Володимира Зеленського та проект про розведення військ у Золотому. Хоча за рік топові програми каналу «Вибори» 19 квітня та відвідини Петром Порошенком НСК «Олімпійський» 14 квітня.

«112 Україна»

У жовтні глядачі «112» найкраще дивилися проект «112.doc» про загибель співака Андрія Кузьменка, ексміністра внутрішніх справ Юрія Кравченка та голови Харківської обласної державної адміністрації Євгена Кушнарьова. Це проекти з циклу каналу про «112 історій, що змінили Україну», його тема — загадкові вбивства та самогубства в часи незалежності.

NewsOne

На NewsOne найкраще дивляться токшоу із Василем Головановим. У топ потрапив випуск, гостем якого був телеведучий та бізнесмен Андрій Пальчевський. У випуску обговорювали  зустріч Зеленського з добровольцями в Золотому, скандал навколо сатиричного номера «Кварталу-95», обговорення дій президента в Золотому Звіробій і Фединою, приїзд в Україну Венеціанської комісії для вивчення нового закону про мову, заяву Дубинського тощо.

ZIK

Серед топових програм ZIKу «Народ проти», «Деталі тижня з Катериною Романюк» (цей випуск фігурує в огляді маніпуляцій «Детектора медіа»), «Хард із Влащенко» (гостя — Олена Лукаш), а також пресмарафон Володимира Зеленського. До речі, «Народ проти» — найпопулярніша програма каналу у 2019 році (випуск за 24 травня).

Дані для «Детектор медіа» надало агенство Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

Фото: 112 Україна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3092
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду